Vége

2023.02.03. 07:58

Betelt a pohár: megszüntették a zöldhulladék-gyűjtő helyeket Gyöngyösön

Rendszeresen raktak le kommunális- és veszélyes hulladékot is a gyűjtőpontokon.

Sz. Sz. I.

Az önkormányzatnál betelt a pohár Forrás:

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Sokan éltek vissza a lakossági zöldhulladék-gyűjtő helyek lehetőségével, ahol rendszeresen kommunális és veszélyes hulladékot helyeztek el, ezért az elmúlt hónapok kedvezőtlen tapasztalatai miatt az önkormányzat a gyűjtőpontok megszüntetéséről döntött, tájékoztatott a városháza. Ahogy arról portálunkon is hírt adtunk, a gyöngyösi grémium január 26-i ülésén Juhász Katalin, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Igazgatóság igazgatója arról számolt be a grémiumnak, vezetői szinten megállapodás született arról, hogy szeretnék megszüntetni a gyűjtőpontokat.

Az önkormányzat még tavaly májusban alakított ki több zöldhulladék-gyűjtő pontot a városban. A cél az volt, hogy kiegészítsék a közszolgáltató által végzett, házhoz menő zöldhulladék-gyűjtést, és lehetőséget teremtsenek a nagyobb méretű gallyak, ágak, a kivágott cserjék hulladékának díjmentes elhelyezésére. Ezzel kívánták pótolni a korábban a szennyvíztelepen működött, de a felújítás során bevezetett technológiaváltás miatt megszűnt zöldhulladék-lerakási lehetőséget.

A gyöngyösi városháza szerdai tájékoztatása szerint a zöldhulladék-gyűjtőket a lakosság a rendeltetésüktől eltérően használta. A kihelyezett információs táblák és a kamerás megfigyelés ellenére is rendszeresen helyeztek el azokban kommunális- és veszélyes hulladékot. Rendszeressé vált, hogy nagy mennyiségű nyesedékkel eltorlaszolták a bejáratot, használhatatlanná téve a lerakókat. Gyakori tapasztalat volt, hogy a gyöngyösi lakosság használatára épített lerakókat gazdálkodó szervezetek vagy más települések lakói töltötték meg hulladékkal.

A továbbiakban a közterület-figyelő kamerák a helyszíneken maradnak. Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy ne helyezzen el semmilyen hulladékot ezeken a területeken. A városháza közlése szerint a zöldhulladék kezelése a közszolgáltatónak való átadással vagy helyben történő komposztálással történhet. A közszolgáltatási díj ellenében kéthetente háromszor 120 liter, továbbá 0,5 köbméter kötegelt zöldhulladék adható át a közszolgáltatónak. Ezen a mennyiségen felül a darabonként 300 forintért megvásárolható lebomló zsákokban bármilyen mennyiségű zöldhulladék elszállításra kerül. Nagy méretű és mennyiségű zöldhulladék szállítására konténer rendelhető a közszolgáltatótól. A lebomló gyűjtőzsákba vagy edénybe elhelyezett, illetve kötegelt zöldhulladék kizárólag a közszolgáltató hulladéknaptárában megjelölt szállítási napon helyezhető ki a közterületre, minden más időpontban, vagy ömlesztve történő közterületi kihelyezés illegális, és hulladékelhagyásnak minősül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában