Robbanás

2023.02.07. 14:38

Remegtek az ajtók, ablakok, sokan földrengésre gyanakodtak kedden Dél-Hevesben

A választ a Szeizmológiai Obszervatórium adta meg.

M. H.

Egy férfi a földrengés következtében megrongálódott tetõt javítja Tenken 2013. április 23-án

Forrás: Komka Péter / MTI

Fotó: Komka Péter

Kedd reggel a közösségi oldalon több dél-hevesi településről jelezték, hangos robbanást hallottak. Van, aki azt írta, a jelenségbe beleremegtek ablakok, ajtók. Sokan földrengésre gyanakodtak. 

Nem véletlenül ijedhettek meg, hiszen most halljuk a törökországi földrengés híreit, ráadásul korábban, így 2013-ban is történt már földmozgás a térségben. Pontosan 2013. április 23-án keletkezett jelentős, 4,8-as magnitúdójú földrengés, melynek epicentruma szintén Tenk közelében helyezkedett el. Majd 2019. augusztus 12-én éjjel 1 óra 30-kor Heves megyét kis-közepes földrengés rázta meg, melynek magnitúdója 4,1 a Richter skálán. A földrengést a lakosság viszonylag nagy területen érzékelte. 

Akkor egy esetet átélő így írt az élményről: "Igen nagyon megijedtem, megmozdult a szoba. Túlvilági zaj volt és, mintha az ágyunkat két méter magasból ledobták volna."

Ugyanebben az évben február 22-én este 19 óra 58-kor kis erősségű földrengés rázta meg Tenk térségét, ennek magnitúdója 2,2 a
Richter skálán. A földmozgást az epicentrum környezetében néhányan érezték.

A keddi esettel kapcsolatban megkerestük a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumot, valóban mozgott-e a föld.
– Ma délelőtt több bejelentés is érkezett obszervatóriumunkba, mely szerint földrengéshez hasonló jelenséget tapasztaltak Heves vármegye területén, délelőtt 10 órakor (Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken).  Obszervatóriumunk megvizsgálta az esemény szeizmométerek által regisztrált hullámformáját, és arra a következtetésre jutottunk,  hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye. Emellett megfigyeltük, hogy a Piszkéstetőn üzemelő infrahang állomásunkon is megjelenik ebben az időpontban a jelenség, így vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetőek a bejelentett észlelések. A mellékelt ábrán a szeizmométerek és infrahang állomás regisztrátumai láthatóak – közölték.

A kommentelők próbálták már napközben megfejteni, mi okozhatta a szokatlan hanghatást. Sokuk már átélt hasonlót, akkor gyakorlatozó Grippenek okoztak riadalmat. Most is azt tippelték a laikusok, a repülők talán átléphették a hangsebességet, s ez produkált nagyobb hanghatást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában