Borjúszületések

2023.03.22. 10:29

Igazi bébibumm: már több mint 70 cukiság született a tarnaszentmiklósi telepen

Még 40-45 borjúra számítanak.

M. H.

Az idei legelső szürkemarha borjú február elején látta meg a napvilágot

Forrás: bnpi.hu

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) dél-hevesi tájegységében, Tarnaszentmiklós külterületén helyezkedik el a Hamvajárásnak nevezett területegység. A Hamvajárás egy egybefüggő, majdnem 400 hektáros legelőt jelent, amelyet 2013 előtt – bár saját vagyonkezelésben volt már akkor is – nem hasznosította az igazgatóság – írja a BNPI honlapján.

A 2013-ban induló Kék vércse védelme a Kárpát-medencében című LIFE pályázat tette lehetővé, hogy szarvasmarhákat vásároljanak és azokat a Hamvajárásban legeltessék. A pályázat értelmében, egy legeltetési kísérlet beállításával arra keresték választ, hogy legelő szarvasmarhák nyomában a kék vércse szívesebben használja-e ezt a területet táplálékszerzésre? Ezzel tulajdonképpen egy természetvédelmi célú élőhelykezelést és monitoringozást valósítottak meg, amelyhez kezdetben a 96 nőívarú magyar szürke szarvasmarha volt az eszköz. Az ezt követő években az állatállomány kibővült három tenyészbikával és több mint hatszáz ellésük minden gond nélkül lezajlott.

Az azóta született és tenyészállatnak minősített üszők 2022 tavaszán kerülhettek be először az anyagulyába, így idén már ők is első borjaikat nevelhetik fel. Az állatállomány gyarapodása miatt időközben szükséges volt növelni a legelők területét, így a növendék gulyánk már másik helyszínen, Pély külterületén legelhet. Ebben a gulyában kapott helyet a 2018-ban érkező, immár 35 kárpáti borzderes fajtájú egyed is. Pélyre lábon hajtják át a növendékeket minden áprilisban és vissza novemberben, amely általában izgalmas és látványos esemény az állattartó telep életében.

Örvendetes hír, hogy 2022-ben átadták az igazgatóság saját állattartó telephelyét, amely a Szürke Szállás nevet viseli. A legeltetési időszak végén tehát már saját telephelyre hajthatták be az állatokat és készíthették fel őket a teleltetésre. A Szürke Szállás nemcsak az állatok elhelyezését biztosítja, hanem egyben a dél-hevesi tájegység gazdálkodási központjaként is működik.

Az idei legelső szürkemarha borjú február elején látta meg a napvilágot, őt azóta már 72 borjú követte és a remények szerint még 40-45 borjú érkezésére lehet számítani. A megszületett, egészséges borjak nagy számából arra lehet következtetni, hogy tehenek könnyen vemhesültek, legeltetésük jó általános kondícióban ért véget, így sem az ellésük, sem pedig borjaik felnevelése nem jelent nehézséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában