Vádemelés

2023.06.01. 10:02

Megszökött a lakásotthonból, hogy időseket raboljon ki Gyöngyösön a fiatal lány

Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi és fiatalkorú lány társa ellen, akik idős sértettek értékeit szerezték meg Gyöngyösön.

HEOL

A vád szerint a fiatalkorú vádlott 2021 tavaszán elszökött a gondozási helyéül szolgáló lakásotthonból, majd ezután rövid időn belül megismerkedett és élettársi kapcsolatot létesített az akkor 19 éves férfival. Mindezt dr. Gubala Ádám Miklós helyettes sajtószóvivő ügyész közölte portálunkkal.

Részletesen is ismertette az esetet. Az élettársak 2022 májusában Egerben tartózkodtak, ahol hajléktalan életmódot folytattak. Mivel nem volt elég pénzük, a férfi rábeszélte fiatalkorú társát arra, hogy utazzon el vele Gyöngyösre, ahol mozgásukban – koruknál és egészségi állapotuknál fogva – korlátozott idős személyektől vegyék el táskáikat a bennük lévő pénz eltulajdonítása céljából. A vádlottak a délelőtti órákban érkeztek meg a gyöngyösi autóbusz-pályaudvarra, ahol a férfi figyelni kezdte az arra elhaladó személyeket. A vádlott rövid idő elteltével észrevette a gyalogosan – a lábfájdalmai miatt szemmel láthatóan nehézkesen – közlekedő, 84 éves sértettet, majd felszólította a vele együtt lévő társát, hogy kövesse, és vegye el tőle a táskáját. Ennek hatására a lány a sértett mellett elhaladva egy erőteljes mozdulattal kirántotta a nő bal kezében lévő kézitáskát – a benne lévő 18 ezer 500 forint készpénzzel –, majd azzal elfutott a helyszínről. A fiatalkorú vádlott a táskát útközben eldobta, majd a pénzt később átadta társának.

A vádlottak ezt követően leültek egy parkban, ahol a férfi ismét figyelni kezdte az arra sétáló személyeket, majd meglátta a 70 éves – korábbi térd- és gerinccsigolya műtétei miatt lassabban mozgó – sértettet, akit megmutatott a társának. A fiatalkorú vádlott a sértettet követni kezdte, majd a kézitáskáját egy erőteljes mozdulattal kirántotta a nő kezéből, és azzal elkezdett visszafelé szaladni a férfihoz a park irányába. A fiatalkorú vádlott ekkor 2 ezer forintot szerzett. A vádlottak ezt követően autóbusszal Egerbe utaztak, ahol a megszerzett pénzt közösen elköltötték - közölte a helyettes sajtószóvivő ügyész.

A járási ügyészség a fiatalkorú lányt kétrendbeli kifosztás bűntettével mint tettest, míg a cselekményeket kitervelő felnőtt társát ugyanezen bűncselekmények felbujtásával, továbbá kiskorú veszélyeztetésének bűntettével is vádolja - tette hozzá dr. Gubala Ádám Miklós. 

- A most benyújtott vádiratban a fiatalkorú vádlottal szemben javítóintézeti nevelés alkalmazására, míg a büntetett előéletű, felnőtt korú társával szemben végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt - közölte. 

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában