Túra, csillagászat, tojáskeresés

2024.03.28. 08:54

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága húsvéti programkavalkáddal készül

Akár barlangtúrán, természettudományi kiránduláson vagy csillagászati programon is részt vehet az egész család. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának bemutatóhelyei és látogatóközpontjai a húsvéti ünnepi hosszú hétvége mindennapján várják a látogatókat.

Hornyák Réka

A bükki kirándulások során érdemes a mesésen szép és tavaszias Lillafüred, illetve Miskolc környékén is megfordulni, hiszen a lillafüredi Szent István-barlang és az Anna-barlang is nyitva tart a négynapos ünnepen. A Szent István-barlangban reggel kilenc órától óránként indulnak szakvezetett túrák, az utolsó csoport még délután öt órakor is nekivághat a mélynek. Az Anna-barlang egy órával később, azaz délelőtt tíz órakor nyit és délután négy óráig szintén óránkénti turnusokkal várják a látogatókat. A barlangokról bővebben a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján lehet olvasni. 

Miskolc határában, a Szeleta Park látogatóközpontban minden évszakban újdonságokkal találkozhatnak a látogatók, vannak interaktív kiállítások és 2-/3D-s filmek, a gyermekek számára Kőkori Karszt Kaland beltéri játszóház és kültéri játszótér, valamint bisztró, ajándékbolt és sok-sok tanösvény is. A húsvéti hosszú hétvégén, pénteken, szombaton, vasárnap és Húsvéthétfőn is a szokott rend szerint, a kiállítás és a tanösvény délelőtt tíz és délután hat óra között, a játszóház és a bisztró pedig délelőtt tíz és este nyolc óra között lesz nyitva. 

A gyermekeknek pedig húsvéti külön programokkal is kedveskednek, hiszen vasárnap kézműves foglalkozáson és vidám locsolóvers keresésen vehetnek részt, hétfőn pedig húsvéti nyomozós játékkal várják őket. 

Akik az erdő helyett az égbolt csodáiban kalandoznának, azokat várja a Bükki Csillagda. Március 29-től a nyári nyitva tartás szerint látogatható a Csillagászati látogatóközpont, azaz szerdától vasárnapig délelőtt fél tíztől este hat óráig. Március 30-án szombaton és 31-én vasárnap estére pedig különleges esti csillagászati programot szerveznek a Csillagdában. 

Jó idő esetén érdemes kipróbálni a Bolygótúra tanösvényt is, ahol vasárnap és hétfőn izgalmas Húsvéti kalandozás, egy nyolcállomásos játék várja az érdeklődőket. A jelzett helyeken logikai, ügyességi és szórakoztató feladatokat kell megoldani egy kalandtérkép segítségével. Az út a Bükki Csillagdától indul és egy körülbelül négy kilométeres körtúrát megtéve a kiindulópontnál, a főépületnél ér véget. A kalandtérkép nyitvatartási időben a jegypénztárnál ingyenesen felvehető és kitöltés után leadható, a helyes megfejtőknek pedig oklevél és ajándék is jár. 

A Bükk másik kedvelt helyszíne Szilvásvárad, ahol a Szalajka-völgyi látogatás során lehetőség nyílik a Bükki Nemzeti Park védjegyes termékeinek vásárlására. A Szalajka-völgyi Információs Ház a húsvéti hosszú hétvége ideje alatt délelőtt tíz és este hat óra között várja a betérőket, akik, ha Kajla-útlevéllel is rendelkeznek, a helyszínen pecsételhetnek. A Millenniumi Kilátóba pedig március 29. és április 1. között délelőtt tíz és délután öt óra között tudnak felmenni a túrázók. 

A Nyugati Kapu Látogatóközpont kiállítása idén tavasszal újra megnyitotta kapuit, húsvétkor pénteken, szombaton, vasárnap és hétfőn is délelőtt tíz és délután öt óra között várja a látogatókat. Az érdeklődők a Karszt és Élővilága kiállítás interaktív elemeivel szemléletesen, sok esetben pedig játékos módon figyelhetik meg a Bükki Nemzeti Park állat- és növényvilágát, valamint tanulhatnak a hegység földtani kialakulásáról is. Az odajutáshoz, Felsőtárkányból indulva öt különböző - változatos hosszúságú és nehézségi szintű - tanösvény közül is lehet választani, melyek közt séta vagy túra jellegű tematikus útvonalak is vannak. 

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal a Mátrában is lehet találkozni

A mátrai kirándulások előtt vagy után pedig útba ejthető Mátrafüreden a Harkály Ház, valamint akár a Cincér tanösvény vagy a Mandula tanösvény is. A Harkály Ház a négy nap alatt délelőtt tíz és délután négy óra között várja a látogatókat. Ez az ökoturisztikai és környezeti nevelési központ sok szempontból foglalkozik a Mátrával, annak kialakulásával, tájtörténetével, élővilágával, de képet ad a hegység természetvédelmi helyzetéről, illetve az ott dolgozó természetvédelmi őrök munkájáról is. 

Nógrád vármegyében is akad program lehetőség, hiszen az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen is készülnek a húsvétra. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturisztikai központja összetett program-kavalkáddal készül és mind a négy napon reggel kilenc és délután négy óra között várja látogatóit. Március 30-án az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől 10:45-kor indul egy tematikus túra, amely bemutatja az egykori vulkáni katasztrófát követő kibontakozást és a tavaszi újjáéledés témáit is, a geológiai tanösvény bejárása mellett. Ezen kívül mindennap tojáskeresést szerveznek a gyermekeknek.  

Szintén március 30-án, mutatkozik be a Vidra Verda is az ingyenes "Mocsárjáró" programjával, ami a Miocén erdő vízi élővilágára nyit ablakot a látogatóknak. Március 31-én délelőtt tizenegy órától a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett az élethordozó ősóceánra, az egykori tengerelöntésekre, a Pannon-tóra és a Kárpát-medencei vizekre, locsolásra emlékeznek. 

Március 31-től április 1-ig nagyszabású termelői vásárt tartanak, ahol parázson sült malomkalácsot és szilvalekvárral töltött laskát is lehet kóstolni. Az esemény lehetőséget ad a helyi termékeket támogató GEOfood kezdeményezés népszerűsítésére is, melyet az UNESCO is felkarolt. A legkisebb vendégek számára kisállat simogató, arcfestés, nyúldobó verseny, húsvéti kézművesség, hűtőmágnes készítés és természetesen tojásfestés is lesz. Április 1-jén a délelőtt tizenegy órakor kezdődő Húsvéti Miocén túrán pedig a Miocén erdő orrszarvús szigetének nőstény lakóit és fáit megöntik, ezzel kiváltják a Hollókőn szokásos vödörrel locsolást. A locsolástól tartózkodók így bátran, helyi locsolkodás nélkül vehetnek részt rítuson. 

A programokon való részvételről és a regisztráció további információiról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján lehet tájékozódni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában