Díjátadó

2022.05.20. 17:28

Látványos standok Környén - átadták a Falumegújítási Díjakat (fotók)

A Magyarországi Falumegújítási programban elért sikere révén Környe adott otthont az idei országos díjátadónak.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A legutóbbi kiírás alkalmával a „Magyar falu - kihívások, helyi válaszok” volt a pályázat címe, s Környe az elmúlt évtizedekben megvalósuló fejlesztéseiről sikerrel számolt be. Később Iszkaszentgyörgyön, az előző nyertes településen vették át a díjat, majd részt vettek az európai megmérettetésen is, ahonnan nemrégiben aranyminősítéssel tértek haza.

A Magyarországi Falumegújítási program pályázatára legutóbb tucatnyi magyar település nevezett be. Mindegyikük látványos standdal mutatkozott be Környén a Szökőkút téren. A Magyarországi Falumegújítási Díjat az idén a Hajdú-Bihar megyei Egyeknek ítélték oda a bírák.

A megnyitón Beke László, Környe polgármestere kiemelte: a bemutatkozók ízelítőt adnak arról, kiemelkedő összefogással mit értek el saját településeiken. Jó példákkal állnak elő, s van lehetőség a tapasztalatcserére is. Felolvasták az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség igazgatójának üzenetét, aki a falumegújítás bajnokok ligájának döntőseként jellemezte Környét, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője folytatta a gondolatot azzal: harminchét megyei kistelepülés „edzőjeként” öröm számára, hogy egyre többen törnek az élre. Nemcsak hazai, hanem az európai uniós „ligában” is. 

A magyar vidék emelkedő pályán van – hangsúlyozta, az itt élők rendelkeznek annyi tudással, hogy gyorsan, helyben találjanak jó megoldásokat. Az eredmények pedig a helyi vezetőket, civileket, lakókat dicsérik, s emellett a lehetőségeket, amelyeket uniós és hazai források biztosítanak.

Popovics György a megyei önkormányzat elnöke Környe fejlődését méltatta. Röviden kifejtette, hogy a kilencvenes évektől milyen főbb kihívásokkal kellett megküzdenie az itt élőknek, hogy az élet minden területén komoly eredményeket érhessenek el. 

A program előadással, majd a standok és a legutóbbi pályázók megismerésével folytatódott. A Magyarországi Falumegújítási Díjat az idén a Hajdú-Bihar megyei Egyek képviselői vehették át, akik többek között fotókkal, hazai ízekkel érkeztek Környére.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában