Beruházás

2022.05.20. 19:11

Decemberre elkészül a tatai Malomkert, itt vannak a helyszíni bejárás fotói

Tatán a vizek városának hagyományait megőrizve Malomkert néven megkezdődött egy új turistalátványosság létrehozása a műemléki Jenő-malom helyreállításával és a volt Kristály fürdő átalakításával. A helyszínen tartott sajtótájékoztatón kiderült, a tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe a tatai Angolkert felújításának végső üteme, a csaknem 500 milliós beruházás.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A 25 hektáros Angolparkot az Esterházy család birtokán angol mintára hozták létre 1783-ban. A területen 2007 óta több ütemben végeztek fejlesztéseket, csaknem egymilliárd forint értékben. Rendezvényközponttá alakították a délinövények teleltetésére épített, magántulajdonban lévő Pálmaházat, városi beruházásban megújult a Kiskastély (Nyári-lak) és a szabadtéri színpad, és korhű módon helyreállottak több épületet és a sétányokat is.

Megnézhetjük a molnárok életét - A műemléki védettségű Jenő-malom hőszigetelést kap, helyreállítják a padlóburkolatot, valamint az eredeti malomszerkezetet, amelyen próbaőrlések is végezhetnek az érdeklődők. A Malomkertből a földszinti molnárlakásba érkezve először a felújításra kerülő szabadkéményes konyhába juthatunk. A bejárattól jobbra található helyiségben a molnárok mindennapi életéről készült ismeretterjesztő film látható, míg a balra eső, közlekedő helyiség a malom belsejébe fog átvezetni. A galériaszinten múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására lesz lehetőség. Az innovatív szolgáltatások közé tartoznak többek között a wifi pontok, a tatai malmok interaktív térképes megjelenítése okos világítással és a virtuális valóság szemüvegek.

A rekonstrukció harmadik ütemeként Malomkert néven egy új turistalátványosságot hoznak létre: európai uniós forrásból és állami támogatásból, melyhez önkormányzati pályázatokra és önerőre is nagy szükség volt. Bencsik János térségi országgyűlési képviselővel és Michl József polgármesterrel bejárhatták a sajtó képviselői a tavaly novembertől építési területté váló helyszínt és megtekinthették a műemléki védettségű Jenő-malom jelen állapotát is. 

A rekonstrukció még közel sem teljes, de szépen haladnak a szakemberek. Az építésvezetőtől megtudtuk, helyreállítják az egykori malomépületet, az eredeti malomszerkezetet, amelyen őrölni is lehet majd az érdeklődőknek. Az épület minden helyisége a kiállítás részévé válik majd. A belső, központi helyiségben egy interaktív tér lesz, amely a tatai malmok működését, munkafolyamatait szemlélteti. A működőképes malommúzeummá alakított Jenő-malom összhangba kerül a településimázzsal, hogy Tata a vizek városa.

A régi fürdő területe is átalakul. Új funkciót kap. Egyebek mellett bemutatják majd különböző malomszerkezetek – őrlő-, fűrész-, kalló-, hajómalom – működési elvét a határmenti együttműködési program pályázata segítségével.

Michl József elmondta, a kivitelezéskor nyilvánvalóvá, hogy az eredeti vízrendezési kiviteli terv szerint a közeli Pokol-forrás barlangból nem vezethető el forrásvíz a jelenleg lecsökkent karsztvízszint miatt. A vízpótlás miatt egy új alternatív megoldást találtak: a Jenő-malom előtt lévő kommunális ivóvízhálózatra csatlakoznak a karsztvízszint emelkedéséig. Mindez kizárólag víztisztító- és vízforgató rendszerrel működtethető, a vízgépészeti terv elkészítése jelenleg folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában