Pénzért szárazabb

2022.05.21. 14:43

Vesztegetés a tatabányai erőműnél: együtt játszották ki a rendszert a beszállítók és mérést végzők

Az erőmű faaprítékot vásárolt, annak nedvességtartalma azonban nem egészen az volt, mint amit a mintavételezők mértek.

Kemma.hu

Tatabánya Erőmű Kft.

A Tatabányai Törvényszék május 23-án, hétfőn hallgatja meg annak az ügynek a vádlottait, ami a városi erőműhöz kapcsolódik és a beszállított faapríték minőségének ellenőrzését végzők megvesztegetéséről szól. Az ügy 2015-re nyúlik vissza, de éveken át tartó, többmilliós kárt okozó csalás van mögötte.

Az Erőmű Kft. faapríték tüzelésű kazánokat üzemeltetett, amelyhez faaprítékra volt szüksége. Mint arról korábban beszámoltunk, 2015-ben az Erőmű Kft. a tüzelőanyag biztosításához adásvételi szerződést kötött egy erdészeti Zrt-vel. A szerződés szerint az erőmű végezte az átvételhez szükséges mennyiségmérési, mintavételi és minőségvizsgálati feladatokat: a beérkezett tüzelőanyagból szállítmányonként mintát vett, és ezt követően laboratóriumi vizsgálattal meghatározta annak nedvességtartalmát.

2016. őszétől 2017. áprilisáig a társaság vállalta, hogy a faapríték osztályozását az erőmű telephelyén végzi el, majd 2017. október 30-án a faapríték osztályozására vállalkozási szerződést kötött egy másik Kft-vel. A III., IV. és V. rendű vádlottak – mint az erőmű mintavevői – 2016. októberétől 2018. április 15-ig, majd a III. rendű vádlott a 2018. október 15-től 2018. november 14-ig terjedő időszakban is, a mintavevői tevékenységükkel kapcsolatban heti rendszerességgel fogadtak el különböző pénzösszegeket másik két Kft. alkalmazottjaitól azért, hogy az Erőmű Kft. részére ezen beszállító cégek által szállított faapríték nedvességtartalmának mintavételezésekor az egyes szállítmányokból olyan mintákat továbbítsanak a laborba, amelyek a szállítmány teljes nedvessségtartalmától kisebb nedvességtartalmat tükröznek.

A mérést a vádlottak kétféle módon játszották ki. Egyrészt úgy, hogy a szállító a szállítmány hátsó részébe kis adag száraz aprítékot rakott, és abból vettek mintát. Másrészt a VIII. rendű vádlott, valamint sofőrjei előre csomagolt zacskókban adták át a valósnál alacsonyabb nedvességtartalmú mintákat a mintavevőnek.

Az I. rendű vádlott az egyik Kft. ügyvezetőjeként, 2016-tól kezdődően faaprítékot szállított az erőműnek. A magasabb átvételi ár elérése érdekében először a fuvarszervező alkalmazottján, VI. rendű vádlotton keresztül, majd személyesen is megállapodott az erőmű mintavételi csoportjának vezetőjével, III. rendű vádlottal abban, hogy a mintavevők alacsonyabb nedvességtartalmú mintákat továbbítsanak a laborba. A III. rendű vádlott rábírta a IV. rendű vádlottat, az Erőmű másik mintavevőjét, hogy ő is vegyen részt a manipulált mintavételben.

A VIII. rendű vádlott a vádbeli időszakban a Kft. alkalmazásában állt, mint gépjárművezető, aki több alkalommal adott át a szállítmány valós nedvességtartalmánál alacsonyabb nedvességtartalmú mintát mintavételezéshez, illetve rendszeresen tájékoztatta a III. rendű vádlottat, hogy a szállítmány melyik részébe rakták a szárazanyagot, hogy onnan vegyen mintát. A május 23-i tárgyaláson a vádlottak meghallgatása folytatódik a Tatabányai Törvényszéken – tájékoztatott Puskásné Sárközi Rita, a törvényszék sajtótitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!