Tragédia

2022.07.04. 14:26

Nincs pénz a Szárnál vízbe fulladt gyerekek temetésére: öccse után a nővére is elhunyt

Nyári munkára érkezett rokonaihoz Tatabányára az a két kiskorú gyermek, akik a minap egy szári gyümölcsös víztározójába fulladtak. A családnak nincs pénze az eltemetésükre sem, ezért gyűjtést szerveznek nekik.

Szász Dalma Kitti

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Tihanyi Tamás

A gyerekek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ormosbányáról érkeztek ám tragédia lett a látogatás vége. Ahogyan korábban megírtuk: egy szári gyümölcsösben dolgoztak, amikor a 13 éves fiú egy öntözővíz-tározóba fulladt. 15 éves lánytestvérét kimentették ugyan, és gépekkel életben tartották, azonban később ő is elhunyt a kórházban.

Sebestyén Mária, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a helyszínre mentőhelikopter is sietett, majd a mentősök folytatták az újraélesztést. Mindkét gyermeket kórházba szállították, az orvosok mindent megtettek, azonban először a fiú, majd a kislány szervezete adta fel a harcot. A gyermekek édesapja megtörten nyilatkozott a  TV2 Tényeknek.

Nem kívánom az ellenségemnek sem, ami velünk történt 

– mondta az édesapa, amikor még annyit lehetett tudni, hogy a kisfiú nem élte túl a balesetet, a kislánya pedig ekkor még válságos állapotban volt.

 

A nagypapa elmondása szerint a gyerekek épp ebédszünetet tartottak munka közben, ekkor elmentek megmosakodni a gyümölcsös víztározójába. Ekkor történt a tragédia. A gyerekek ugyanis annak ellenére hogy nem tudtak úszni, belementek a tárolóba. 

Hogy mennyi felnőtt volt jelen, egyáltalán volt-e velük valaki, ez még nincs tisztázva 

– mondta a nagypapa. 

Pillanatok alatt megtörtént a baj - Sebestyén Mária alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-Főkapitányság szóvívője szombat délután azt mondta: június 28-án kora délután Száron, egy gyümölcsös területén több fiatal a közeli öntöző-víztározóba ment fürdeni, majd ketten a víztározó sekélyebb részén elmerültek a vízben. A segítségükre sietők kiemelték a 13 éves fiút és a 15 éves lányt. Ezt követően próbálták meg őket újraéleszteni, amit az időközben helyszínre érkező mentők tovább folytattak, a helyszínre mentőhelikopter is érkezett. A fiatalokat ezután szállították kórházba. A fiú életét már nem tudták megmenteni, még aznap délután meghalt. 

Információink szerint a fiú épp testvére megmentésére ment a víztározóba. Lánytestvére életéért ekkor még küzdöttek az orvosok, ám nem sokkal később az ő szervezete is feladta a harcot. Az eset körülményeit a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja. 

A két gyereket az ott lévők emelték ki a vízből és egyből megkezdték az újraélesztésüket. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat korábbi elnöke elmondta az eset kapcsán, hogy a család mélyszegénységben él, így nincs pénzük a gyerekek hazaszállíttatására és temetésére sem. A roma vezető ezért gyűjtést szervezett a család számára. 

Mint a Feol.hu írta, Németh Norbert, Szár polgármestere is megszólalt a tragédiával kapcsolatban.
Fogalmam sincs, hogyan történhetett... A körülbelül 80 hektáros gyümölcsösbe minden évben rengeteg munkás érkezik, mivel sok kézi erő kell ahhoz, hogy leszedjék a meggyet, de ilyen tragédia még soha nem történt. Ötletem sincs, hogy miként jutott eszükbe belemenni a mély, és ebből adódóan hideg vízbe. 

Az óvatosság a legjobb védekezés

A legegyszerűbb megelőzési módja az ilyen baleseteknek az, hogy egyáltalán ne menjen senki olyan helyszínen vízbe, ahol tilos a fürdés – jelentette ki nyomatékkal Pavelcze László, a pákozdi székhelyű HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport vezetője a Feol.hu-nak. 
A tiltott helyek veszélyesek, ráadásul nincs a helyszínen megfelelően felkészített szakember és felszerelés, mint ott, ahol vigyáznak arra, hogy a fürdőző biztonságban legyen. Hozzátette: ilyenkor sokan megpróbálnak spórolni azzal, hogy olyan helyen merészkednek a vízbe, ahol nem kell strandbelépőt fizetniük. Ilyenek például a bányatavak is, ahol számos veszély leselkedik a fürdőzőkre. A legnagyobb veszélyt mégis az jelenti, hogy legtöbbször senki nincs, aki a bajba jutottakon segíteni tudna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!