Csalás

2022.09.25. 11:30

Fájdalmas bizalom: két kisbéri és egy komáromi férfi 89 milliója bánta a nagy átverést

A kiváló befektetéseket ígérő férfi 68 sértettet vert át majd' 500 millió értékben. A csalót most börtönbe küldené tettéért az ügyészség.

Kemma.hu

A Tatabányai Törvényszék tájékoztatása szerint szeptember 29-én előkészítő ülést tartanak annak a férfinak az ügyében, aki mások befektetett pénzét tette el. Az ügyészség g indítványozta, hogy a bíróság a vádlottat ítélje börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és tiltsa el a közügyek gyakorlásától.

A vádirat szerint a férfi független biztosításközvetítőként megbízotti jogviszonnyal rendelkezett egy brókercégnél, illetve 2010. szeptember 3-tól 2018. július 10-ig egy Kft. ügyvezetőjeként állt a brókercéggel szerződéses jogviszonyban. A vádlott az ügyfeleknek olajba, illetve devizakereskedésbe való befektetések révén magas hozamot ígért, ezzel a sértetteket meggyőzte, hogy a pénzüket átadják neki azért, hogy az általa ajánlott kedvező hozamú ügyletekbe fektesse be, majd a szerződés lejártakor a pénzt a hozammal együtt fizesse vissza nekik. 

A férfi az első pénzátvételt követően a befektetők többségét sikeresen meggyőzte arról, hogy a befektetett tőkét és annak hozamát ne kérjék vissza, hanem azt újra fektessék be. A sértettektől átvett pénzt nem fektette be, a befektetésekre módja sem volt, az eleve nem állt szándékában. A csaló az átvett pénzt a saját céljaira fordította, illetve az újabb sértettek befizetéseiből teljesített visszafizetést a korábbi ügyletek sértettjeinek. 

Amikor a befektetők a pénzük, illetve a hozam kifizetését kérték, a férfi valótlan indokokra hivatkozva halogatta a kifizetést, többüknek azt állította, hogy külföldi tárgyalás miatt nem tud intézkedni, az európai uniós szabályok nehezítik a kifizetést, illetve a pénzmosással, és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozásával kapcsolatos szabályokra hivatkozott.

A csaló férfi a 68 sértett közül egy kisbéri férfinek 35 millió 760 ezer forint, egy másik kisbéri férfinek 39 millió forint, egy budapesti férfinek 36 millió forint, egy komáromi férfinak 15 millió forint kárt okozott. A 67 sértettnek okozott kár közel félmilliárd forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!