Egyhangú döntés

2022.09.26. 17:30

Támogatja Tatabánya a lakossági rezsiszámlák kifizetését - itt vannak részletek

Jó hír, hogy a megyeszékhely legutóbbi közgyűlése egyhangúlag támogatta, hogy valamilyen módon támogatást nyújtson az önkormányzat a tatabányaiaknak a megemelkedett rezsiszámlák kifizetéséhez. 

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

A képviselők elé került javaslatcsomag alapja, hogy támogatásra a tatabányai lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező tulajdonos, haszonélvező, nem önkormányzati lakás esetében bérlő, önkormányzati bérlakás esetén pedig bérleti szerződéssel, vagy lakáshasználati szerződéssel rendelkező személy, vagy család lenne jogosult. Pontosabban azok a családok, amelyek esetén az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 95 ezer forintot, egyedül élőknél pedig a 135 ezer forintot. 

Az első körben tárgyalt javaslat szerint egy fogyasztási helyre egyfajta támogatás lenne igényelhető. A támogatást egy családon belül egy személy igényelheti, arra a háztartásra, vagy lakóhelyre, amelyben életvitelszerűen él. A még elfogadásra váró tervezet szerint a támogatás intenzitása egyszeri, illetve eltérő ütemű is lehet, maximálisan alkalmazkodva a család, vagy egyén fizetési képességéhez. 

Egyszeri támogatás a 70 éven felülieknek - Mint megtudtuk, a tatabányai közgyűlés szintén a következő, októberi ülésén dönthet arról, hogy egyszeri, ötezer forintos támogatást biztosít a már meglévő, illetve tervezett szociális támogatások mellett a hetven évnél idősebb tatabányai lakosnak, valamelyest megkönnyítve helyzetüket a megemelkedett rezsiárak közepette. A támogatás nagyjából nyolc és félezer ezer időst érint a Komárom-Esztergomi megyeszékhelyen, akik a tervezet szerint alanyi jogon, automatikusan, utalvány helyett pénzbeli támogatásként jutnának hozzá az összeghez még az idei évben. Az önkormányzat mindehhez összesen mintegy 45 millió forint önkormányzati forrást különített el.

Fontos, hogy áram, illetve földgáz esetén is csak a ténylegesen a hatósági ár fölötti, tényleges piaci áron megfizetett összeg után járhat. Tűzifa és szén esetében, tekintve, hogy e fűtőanyagok már csak emelt áron beszerezhetőek, egy összegben fizetnék ki a támogatást azon kérelmező esetében, ahol a lakcímére kiállított számla értéke meghaladja a maximális támogatás összegét. Természetesen olyan esetben, mikor a számla értéke alacsonyabb összegű a támogatás maximális kereténél, további kérelmek esetén több ütemben fizethetik a támogatást.  

A támogatás maximális összegét egyelőre egységesen, 30 ezer forintban szabná meg a közgyűlés, a támogatási kérelmek benyújtására a tervek szerint november és december hónapokban lesz majd lehetőség. Az önkormányzat erre a célra, év végéig összesen 50 millió forintot különítene el.  

A közgyűlés által szeptember 22-én első ízben tárgyalt tervezethez a következő ülésig várják a további javaslatokat, amelyeket előbb a szakbizottságok tárgyalnak meg, majd az észrevételekkel és kiegészítésekkel együtt második körben tárgyalhatják a képviselők a támogatási rendszert, amit várhatóan októberben véglegesít a tatabányai közgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában