Statisztika

2022.10.01. 17:56

A legélhetőbb magyar települések között van Tata és Kisbér, derült ki egy felmérésből

Megjelent a Magyar Bankholding Zrt. felmérése, amely a legélhetőbb magyar városok legfrissebb listáját tartalmazza. Tata és környéke az előkelő 10. helyen végzett.

Kemma.hu

Forrás: Kemma.hu

Milyen lehetőségeket biztosítanak az ország egyes részei az ott élőknek? – erre a kérdésre kereste a választ élhetőségi vizsgálatában a Takarék Index, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank elemzése az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége mentén.

Az eredményekről a vg.hu számolt be, idézve a Magyar Bankholding közleményét. A járások élhetőségi rangsorának élén álló területek egyes mutatóknál kiemelkedően magas pontszámot értek el a százas skálán – amelyen az értékeket a legjobb lehetőségeket biztosító helyszínhez képest határozták meg a szakértők –, másokban azonban csak a középmezőnyben vagy akár a lista vége felé helyezkednek el. A kisebb járások elsősorban az alacsony bűnözésnek és a jobb megfizethetőségnek, a nagyobb városok és környékeik pedig inkább az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a vásárlási lehetőségek és a munkaerőpiac terén elért magasabb pontszámuknak köszönhetik előkelő helyezésüket.

A főváros száz pontjához képest a Pilisvörösvári 61,8, a Veszprémi járás pedig 58 pontot ért el. Az első tízben ezúttal is ott található Debrecen és környéke – 57,6 ponttal a negyedik –, az 57,4 ponttal ötödik Bólyi járás, valamint Tata és környéke, amely 53,2 ponttal a tizedik.

Tatát és a járást csupán Budapest, Pilisvörösvár és környéke, Veszprém és környéke, Debrecen és környéke, a Bólyi járás, a Mórahalmi járás, Érd, Kisbér és Pécsvárad előzte meg.

Magyarország legélhetőbb járásai északnyugaton, illetve délkeleten helyezkednek el, kiemelkedik Budapest és környéke, valamint a megyeszékhelyek többsége. A lista élén Pilisvörösvár és környéke, valamint Veszprém és környéke követi Budapestet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!