Koronavírus

2022.10.05. 12:01

Friss adatok: ezt árulja el a szennyvíz a tatabányai Covid-helyzetről

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 39. heti mérési adatai szerint az ország szennyvízében folytatódott a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentráció-csökkenése.

Kemma.hu

Fotó: Shutterstock

A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatása szerint a 39. héten a vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés Egerben és Szolnokon, míg csökkenés Budapest déli szennyvíztisztító mintájában, valamint Szegeden és Zalaegerszegen tapasztalható. A mért koncentrációk két mintavételi helyen − Kecskeméten és Zalaegerszegen − a mérsékelt, míg 20 helyszínen az emelkedett kategóriába esnek. Tatabánya szennyvízében a Covid-koncentráció emelkedett és stagnáló tendenciát mutat.

Forrás: NNK

A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában