Rájuk fér

2022.10.05. 14:05

Megújulhatnak a hidak Tatabányán? Itt a válasz!

Két híd esetén azonnali beavatkozás szükséges a megyeszékhelyen. De több másik hídszerkezet esetében is időszerű lenne a renoválás.

Kemma.hu

Az Összekötő úti közúti híd esetében is veszélyes hibákat tártak fel

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A legutóbbi közgyűlésen a képviselők tájékoztatót kaptak a városi kezelésben lévő hidak és felüljárók állapotáról is. Az általános megállapítás szerint az idén az előző évekhez képest nem fordult elő „feltűnő állagromlás, látni lehetett, hogy az önkormányzat (mint fenntartó) az utóbbi egy évben is figyelmet fordított a hidak állapotának javítására”. 

Ennek némileg ellentmond, hogy ugyanez a jelentés két híd esetében azonnali beavatkozást javasol a balesetveszély miatt, további három esetében pedig szintén a mielőbbi felújítást sürgeti. A két legrosszabb állapotban lévő híd az Összekötő úti közúti híd Felsőgallán, valamint a tatabánya-felsői vasútállomásnál lévő hosszú gyalogos híd. Utóbbinál olyannyira nem érhető tetten az általánosságban említett önkormányzati figyelem, hogy a „híd korlátja egy szakaszon hiányzik”. A jelentés leszögezi, hogy pótolni kell a korlátot, mivel „jelenleg fennáll a leesés veszélye.” 

Az Összekötő úti közúti híd esetében szintén veszélyes hibákat tártak fel: az acélkorlát függőleges pálcáinak hegesztett kapcsolata sok helyen elengedett alul, ami a jelentés szerint „egyértelműn veszélyes egy ilyen nagy forgalmú híd esetében.” 

Nem csak a hidakat rongálják - Ahogy írtuk, a hídszerkezeteken a vandalizmus is jelentős károkat okoz. De másutt is dolgoznak szerte a városban a vandál kezek. John Katalin, a Fidesz-KDNP képviselője arról adott hírt a minap, hogy valaki megrongálta a felsőgallai Német Nemzetiségi Óvoda bejáratánál lévő virágládát és az iskola kerítését. A közterület-felügyelet illetékeseivel is felvette a kapcsolatot, hátha a kamerák rögzítettek egy használható képet. A kemma.hu információi szerint újabb fejezettel bővült a tatabányai elátkozott parkoló története is, ahol ezúttal egy magánterületre utaló táblát törtek le a Herman Ottó Általános Iskola melletti terület kerítéséről.

A másik három beavatkozást igénylő híd esetében – Csaba utcai híd, a városgondokság melletti gyalogos híd Felsőgallán, a Tarjáni úti közúti híd – elsősorban kisebb hibák – rozsdásodás, mázolási hiányosságok - okoznak orvosolandó problémát. 

A közgyűlés egyhangúlag támogatta azt, hogy a jövő évi költségvetésbe önálló tételként szerepeljen a hidak felújítására, karbantartására szükséges összeg, egyben kérte, hogy készüljön el a részletes szakértői felmérés a szükséges javításokról. Vejtey Csaba (Fidesz-KDNP) képviselő hozzátette: szerencsésnek tartaná, ha nem csak a hidak, hanem a járdák, utak esetében is folyamatos lenne az állapotfelmérés és az előre eltervezett, ütemezett, a költségvetésben is szereplő karbantartás. 

 A jelentés szerint a tatabányai hidak jellemző hibája a hídvizsgáló lépcső hiánya mellett a rendszeres medertisztítás elmaradása. A medertisztítás látszólag független a műtárgytól, valójában azonban befolyásolja a vízjárást, és ezzel a hídalapok állapotát. További jellemző hiba az acélszerkezetek rozsdásodása, de több helyen okoz gondot a hídszerkezeteken a vandalizmus is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában