Műtét után

2022.12.07. 07:00

Másfél éve él új szívvel a tatai kislány, Bogi - a kis hős nem mindennapi életet él

Már másfél éve él új szívvel az 5 éves tatai kislány. Bogi már óvodába is járhat, igaz csak fél napra. Speciális étrendje miatt ugyanis nem tud az óvodában étkezni.

Goletz-Deák Viktória

Bogi mindennapjaiba avatott be családja

Forrás: beküldött

Bogi egy nagyon kis céltudatos, erős, fegyelmezett és néha hisztis kislány. Olyan, mint a többi hasonló korabelli gyerek. Azaz mégsem. Hiszen Bogi mellkasában egy másik kisgyermek szíve dobog. Minden egyes ütemmel újabb esélyt adva a kislánynak egy boldog életre. 
Mint arról korábban beszámoltunk: Bogi fél szívvel született. Csak a terhesség 34. hetében derült ki, hogy valami baj van, nem is kicsi. A kislány szívének a jobb fele nem fejlődött ki, ezért születése után műtétek sorozata várt rá. Összesen háromszor feküdt a műtőasztalra, hogy „átdrótozzák” a szívét. Vagyis, hogy az erek bonyolult hálózata átvegye a hiányzó rész működését.

Egy igazi hős a tatai kislány, Bogi
Forrás: beküldött

 A beavatkozás eredménye kiszámíthatatlan volt, hiszen van aki már 60 éve él gond nélkül fél szívvel, de sokuk szervezete feladja a küzdelmet. Sajnos Bogi nem az előző csoportba esett, a harmadik műtét után megmondták az orvosok, hogy csak egy szívátültetés segíthet a kislányon. 

A tatai kislány természetesen azonnal a transzplantációs lista elejére került. Szülei pedig vártak a csodára.

– Amíg vártuk a donort az 4,5 hónap kemény harc volt az idővel. A gyógyszerek ellenére a keringése kezdte teljesen felmondani a szolgálatot. És mit is lehet egy haldokló kislánynak mondani ilyenkor. Hiszen ő nem a távoli jövőt várja nem a ballagást a középiskolából vagy diploma osztót vagy esküvőt csak a holnapot, hogy holnap újra jön apa és anya és megint vele lehet ha csak a kórházi ágya mellett de legalább mellette a kezét fogva - próbálta szavakba önteni érzéseit az édesapa. Végül 2021 húsvét hétfőjén kapták a szülők a hírt: találtak szívet Boginak.

– Hajnali 2 órakor csörgött a telefonunk. Szerencsére a húsvét miatt mind a ketten Budapesten voltunk, így Bogi mellett lehettünk már a műtét előtt is. Összesen 12 órát volt bent, addig semmit se tudtunk róla. Hiszen a bent levő orvosok és nővérek nem jöhettek ki a fertőzésveszély miatt. Nagyon féltünk, de bíztunk is az orvosainkban. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű műtét, hiszen a korábban átalakított keringését először vissza kell alakítani és csak utána tudják beültetni neki az új szívet – mesélte Toszeczki János, Bogi apukája, aki szerint külföldről érkezhetett az életet mentő szerv.

Önkéntesek fogtak össze a családért

Bogi a műtét után 4 hónapig még a kórházban volt, ahol apukája volt mellette végig. Édesanyja két testvérével várta őket otthon. 

– Mire hazajöttek a tatai önkéntesek segítségével átfestettük az egész lakást és járólapot tettünk le, ami könnyebben takarítható. Mindent fertőtleníteni kellett, a szobájában nem lehetett plüss, vagy könyv, szőnyeg, de függöny se. Mikor vettük a lakást már tudtuk, hogy egyszer szükség lesz a műtétre, így olyat választottunk, ahol két mosdó van, így Bogit teljesen el tudjuk különíteni – mesélte Mikle Judit, Bogi édesanyja, aki elárulta, hogy ők már Bogi születése óta tudatosan úgy nevelték a kislányukat, hogy önállóbb legyen.

– Bogit kevesebbszer vettük kézbe, többet hagytuk egyedül játszani, mint a testvéreit. Tudtuk, hogy a kórházban sokat lesz egyedül, hiszen az intenzív osztályon nem lehetünk mellette. De akkor sem vehetjük fel megölelni, amikor csövek lógnak ki belőle. 

Bogi és testvérei
Forrás: beküldött

Ennek köszönhetően Bogi nagyon jól elvolt a kórházban egyedül is. Míg sok kisgyerek sírt a szülei után ő mesét nézett a tableten, vagy játszott – mesélte tovább Judit.

Elzárva a világtól

Miután hazament Bogi a kórházból, szintén egyedül volt hónapokig a szobájában. A testvéreivel sem játszhatott. 

– Csak akkor mentünk be hozzá, ha nagyon szükséges volt, akkor is alaposan fertőtlenítettük a kezünket és maszkot húztunk. De a mai napig maszkot veszünk fel, ha megtudjuk, hogy valamelyik testvérének a csoportjában valaki megbetegedett. Boginak a magas láz veszélyes, illetve a hányás, hasmenés az életmentő, kilökődésgátló gyógyszereket befolyásolja. Úgyhogy ilyen tünetek mellett azonnal kórházba kell vinnünk – tette hozzá János, aki elárulta Bogi sajnos a kovidot sem úszta meg.

Nem mindennapi élet

Szerencsére Bogit látszólag lelkileg nem viselik meg a történtek, nagyon fegyelmezetten viseli a helyzetet. Pedig az élete sohase lehet olyan, mint a testvéreié.

– A gyógyszerek miatt szigorú diétát kell tartania. Sose ehet olyat nyersen, ami a földdel érintkezett. Például epret csak főzve, vagy lekvárban. A paradicsomot is nagyon meg kell mosnunk. De nem ehet citrusféléket sem, mert befolyásolják a gyógyszereinek hatását. És olyat sem ehet, amit mások megfoghattak. Vagyis nem vehetek neki egy zsemlét se, csak a pékségben előrecsomagolt kenyeret, meg csomagolt szalámit. De ha már 2 napja nyitva van, abból sem ehet – sorolta Judit, aki elárulta, hogy meglepően Bogi kedvence a spenót.

Bogi testvérei és édesanyja körében
Forrás: beküldött

 A speciális étrend miatt Bogi nem járhat teljes napot óvodába, testvérével Borival együtt ebéd előtt haza hozza őket az édesanyjuk, aki otthon főz a gyerekeknek. Az egyre magasabb árak miatt Bogi speciális értendje egyre nagyobb terhet ró a családra, pedig az óvodában ingyen étkezhetnének.

– Reggelit sem ehet bent, ezért mindketten esznek itthon és úgy mennek az óvodába. Már megszokták a lányok és nem zavarja őket. Az óvoda is nagyon segítőkész, hiszen tudják, hogy Bogi  élete múlhat rajta. Bogi annyira fegyelmezett, hogy van amikor ő szól, hogy amivel kínálják nem eheti meg.  A lakást is folyamatosan, napi rendszerességgel fertőtleníteni kell. A takarókat, függönyöket, plüssöket pedig havonta mosni - sorolta a feladatokat Judit. Ha valaki segíteni szeretne a kislánynak, az az Önkéntesség Tatáért Egyesületen keresztül megteheti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában