Bulvár-celeb

2023.03.28. 15:00

Már Heves felé ballag a Svájcból Magyarországig zarándokló farkas

3 napig tartózkodott Nógrád vármegyében, 100 kilométert tett meg.

Forrás: Facebook/Gruppe Wolf Schweiz

Az állat folyamatosan kelet felé tart, eddig már összesen 1927 kilométert gyalogolt elindulása óta - derül ki a Nool.hu cikkéből.

A Svájcban befogott és jeladóval ellátott "M237" hím farkas az Alpok déli vonulatainak vidékéről származik, átúszta a Dunát, majd a Naszály mellett is elhaladva érkezett Budapest környékére. 

A ragadozó március 19-én elhagyta a Dunántúlt, március 20-án nappal már a Naszály túloldalán, a Lósi-patak völgyében lévő Farkas-bérci forrás környékén pihente ki a budapesti agglomeráció zűrzavarát, s még aznap elérte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területét, és kezdetben Nógrád vármegye keleti felén tartózkodott.

Az állat 3 éjszakát töltött Nógrád vármegyében, és mintegy 100 kilométert tett meg:

A két Duna-ág átúszása után egy állattartótelep szélére kidobott, már oszlásnak indult két kecsketetemből evett. Március 20-án, egy éjjel alatt a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet központi tömbjéig jutott, valószínűleg sehol sem állt meg útközben. A Tepke-hegy erdeiben töltött rövid pihenő után északnyugatnak vette az irányt, és a Zagyva-völgyén kereste az átjárót 

– írják a Bükki Nemzeti Park közleményében.

Hozzátették, Kisterenye település és a vadvédő kerítéssel lezárt 21-es főút útját állta az állatnak, de végül sikerült átjutnia, és később már a Mátraszele feletti erdőkben nappalozott. Március 22-én este a Bárna-patak völgyében járt, ahonnan a helyi farkascsalád ismert csapáját követve eljutott Heves vármegyébe.

Mielőtt elhagyta volna Nógrádot, az Igazgatóságunk farkasok megfigyelésére telepített kamerái előtt is elhaladt. Az egyik vadkamerás felvételen az állatra helyezett nyakörves jeladó is egyértelműen azonosítható. A Svájcban jelölt farkas három éjszaka alatt átkelt Nógrádon. Légvonalban ez 69 kilométer, ami a valóságban közel 100 kilométer négy lábon. A terepen észlelt nyomok alapján a helyi farkasok által hagyott szagjelzéseknél meg-megállt, és egyértelmű lett számára, hogy lakott farkas-territóriumba érkezett. Nógrád északkeleti felén, mozgása lelassult, de mégis követte a farkasok által használt csapákat 

– közölték.

Forrás: Facebook / Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park területén évtizedek óta élnek farkasok, de a Svájcból érkező, jelölt egyed aktivitása révén érdekes megfigyeléseket tehetnek a szakemberek. A svájci farkasok védelmével is foglalkozó Gruppe Wolf Schweiz nevű szervezet megosztott Facebook-oldalán egy friss térképet is a M237 jelölésű állatról, amelyen piros vonal jelzi a farkas útvonalát.

A Graubünden kantonban született állat 2022 júniusa és 2023 márciusa között már többszáz kilométert tett meg Svájctól a magyar-szlovák határig. 

A 2021-ben született hím farkas vándorlásával a szakembereknek sikerült dokumentálnia a leghosszabb ismert farkasvándorlást Európában, s ki tudja meddig tart még az állat útja.

A fiatal farkas már négy országon haladt át eddigi útja során: Svájcból indulva átlépte az olasz határt, keresztülment Ausztrián, majd elérte Magyarországot. Vándorlása jól mutatja a farkasok alkalmazkodóképességét, hiszen a magas hegyektől (köztük egy 3500 méter magas csúcs) a lakott településekig mindenhol eredményesen tudott haladni, s közben átkelt folyókon, autópályákon, vasúton. Az állat már 1927 kilométert tett meg ténylegesen a megfigyelések szerint, légvonalban pedig 829 kilométert haladt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában