Harangot öntenek a lovagkirálynak

2022.06.27. 18:42

Fogadalmi körmenet – Négyen kaptak Győrben Szent László-napi elismerést - fotók

A Szent László-napi rendezvények díszközgyűléssel kezdődtek hétfőn délután Győrben, a városházán. A Szent László-érmet idén négyen érdemelték ki: Csepi László tűzoltó ezredes, Malasits Zsolt Ferenc festőművész, Pálfalvi Gábor sportújságíró és Radek József, a Palatia Nyomda ügyvezető igazgatója. A megemlékezés a lovagkirály szobránál folytatódott koszorúzással, majd megtartották a püspöki szentmisét a Nagyboldogasszony-székesegyházban Böcskei László nagyváradi megyéspüspök főcelebrálásával. A Káptalandombról indult fogadalmi körmenetet dr. Veres András megyéspüspök vezette. A Győri Egyházmegye a Pedró Pékséggel közösen jelentette be, hogy újraöntik a székesegyház világháború alatt megsemmisült harangjait.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

A Szent László-napi győri díszközgyűlésen a Himnusz el- hangzása után dr. Dézsi Csaba András polgármester mondott ünnepi beszédet.

– Szent László hosszú időre megalapozta Közép-Európa és országunk történelmi szerepét, súlyát. Ezt kell megőriznünk, erősítenünk – szögezte le, majd átadta a négy, közgyűlés által megszavazott személynek a Szent László-érmet.

Csepi László részére a katasztrófavédelem területén végzett több évtizedes, elhivatott munkája, az ukrán menekültek ellátásában tanúsított helytállása, valamint Győr város épített értékeinek bemutatása terén végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként adományoztak Szent László- érmet. Malasits Zsolt Ferenc a város hírnevét öregbítő, kulturális életét gazdagító, értékes művészeti tevékenységéért, valamint civil közösségek alapításában és működtetésében vállalt kiemelkedő szerepéért érdemelte ki az érmet. Pálfalvi Gábornak a város sporthagyományainak ápolása terén végzett példaértékű munkája, több évtizedes, magas színvonalú sportszakmai tevékenysége, valamint a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány és a Győri Ovifoci Klub alapításában és működtetésében vállalt meghatározó szerepe elismeréseként adományozták a Szent László-érmet. Radek József pedig több évtizedes, magas színvonalú nyomdaipari munkássága, valamint a győri intézmények, társadalmi szervezetek és hátrányos helyzetű csoportok nemes lelkű támogatása terén kifejtett tevékenysége elismeréseként kapta meg a város elismerését.

Az ünnepség második felében a Győri Filharmonikus Zenekar művészei léptek fel.

Immár 830 éve, 1192. június 27-én avatták szentté I. László magyar uralkodót. A Nagyboldogasszony-székesegyházban tartott ünnepi szentmisét követően indult, hagyományos fogadalmi körmenethez hatalmas tömeg csatlakozott.

– Lovagkirályunk idén ezen a napon ünnepelné 982. születésnapját. Szerettünk volna az ünnephez méltó kenyérrel is hozzájárulni. Rábaközi tiszta búzából, szigetközi ásványvízből, vadkovásszal, élesztő hozzáadása nélkül, parajdi sóval ízesített kézműves kenyeret sütöttünk, amelyet Szent Lászlóról neveztünk el – mondta lapunknak Vajda Péter, a Pedró Pékség ügyvezető igazgatója, aki tegnap kóstolóra hívta az ünneplőket. Az új kenyérből 982 szelet kenyeret osztott ki a király tiszteletére. Emellett tésztából készítettek és sütöttek ki egy Szent Lászlót ábrázoló, kétméteres alkotást is.

– A Győri Egyházmegyével közös munkába kezdünk. Új kenyerünk ismét jótékony célt is fog szolgálni – jelentette be a pék. – A győri székesegyház harangjai eltűntek és megsemmisültek a világháború alatt. Ennek pótlása folyamatban van, Passauban öntik újra a lovagkirályról elnevezett új harangot. Ezért dr. Veres András megyéspüspök úrral azt tűztük ki célul, hogy szeptember közepéig 5,6 millió forintot gyűjtünk össze. Minden eladott Szent László-kenyér után 290 forintot ajánlunk fel a projekt megvalósításához – jelentette be Vajda Péter, aki arra is kitért, hogy tavaly a városháza tornyába kerülő harangöntést is hasonlóképpen támogatták.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!