Időjárás

2022.08.09. 20:30

Vízhiány elleni készültséget rendeltek el a Rábán

A folyó vízgyűjtő területén lehullott kisebb mennyiségű csapadék ellenére a folyó vízhozama lassú, ámde folyamatos csökkenést mutat.

kisalfold.hu

Fotó: VAOL

A következő 10 napban továbbra sem várható jelentős vízhozam emelkedés. A jelenleg elérhető meteorológiai és vízjárási információnk alapján a természetes vízjárásból adódóan kisebb emelkedések előfordulhatnak, de a jelenlegi értékeket tartósan nem fogja meghaladni a folyón a térségünkbe érkező vízhozam.

A Kis-Rába rendszer vízpótlása a Rába folyóból történik gravitációs vízkivétellel. Jelenleg természetvédelmi, horgászati- halastavi, gazdasági célú vízigények jelentkeznek, öntözési célú nem. A Rába folyón érkező vízhozam szétosztása során figyelembe kell venni a Rába folyó élővíz igényét, ami meghatározza a Kis-Rábába kormányozható víz mennyiségét

- fejti ki az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A Kis-Rábába betáplálható lecsökkent vízhozam ugyan elegendő a természetvédelmi, horgászati- halastavi vízigények kielégítésére, de a gazdasági célú vízhasználatokéra már nem.

Ide tartoznak a Kis-Rába Mihályinál és Kapuvárnál lévő törpe vízierőművek. Az ezek üzemeltetési engedélyében szereplő vízhozamot nem tudjuk biztosítani, ezért a vízhasználatukat korlátozni szükséges

- írják.

A felsorolt okok miatt az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság harmadfokú vízhiány elleni készültséget és vízkorlátozást rendelt el 2022. augusztus 9-én 12 órától a Rábai és Fertő Hanság vízhiány kezelő körzetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában