A magyar gazda segít, ha neki jut, megosztja a rászorulókkal

2022.08.12. 20:11

Búzaösszeöntő ünnepet tartottak Csornán - Kárpát-medencei sikertörténet a Magyarok Kenyere

A Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program ünnepét, a megyei búzaösszeöntést rendezték meg pénteken Csornán. Az eseményen felszólalók mind az önzetlenséget és a segíteni akarást hangsúlyozták, mellyel a mezőgazdasági termelők kenyeret tesznek az egyébként nélkülöző Kárpát-medencei családok asztalára.

Cs. Kovács Attila

Fotó: Csapó Balázs

Gazdák gazdák gyülekeztek pénteken délután a csornai Csukás-iskola tangazdaságában. Megyei termelők, akik éppen jószándékukról, segíteni akarásukról tettek tanúbizonyságot és élővé tették a régi mondást: Egy kenyéren vannak! Egy kenyéren a rászorulókkal, a szegényekkel, az árvákkal, mert kenyeret adnak azoknak, akiknek másként nem jutna a mindennapiból az asztalra. A Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program megyei búzaösszeöntő ünnepségét tartották a rábaközi város mezőgazdasági tanodájában, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ szervezésében

"Igazi, Kárpát-medencei sikertörténet a Magyar Kenyere-Tizenötmillió búzaszem program"- hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében a házigazda polgármester, dr. Bónáné dr. Németh Katalin. "Kifejezi a magyarság összetartozását és ékes, követendő példája a nemzeti és emberi összefogásnak, az önzetlen segítő szándéknak"- tette hozzá a városvezető. 

Noha az idei nem a legsikeresebb esztendő a gazdák számára, ebben az évben is sokan ajánlottak fel búzaadományt a rászorulóknak. A programban összegyűjtött búzával hazai és határainkon túli intézményeket, családokat támogatnak. Tavaly 8000 Kárpát-medencei gazda összesen 1100 tonna kenyérgabonát adott össze. "A kezdeményezés tizenkét évvel ezelőtt indult. Létjogosultsága pedig most, amikor a háborúnak súlyos, érezhető hatásai vannak és lesznek is a magyar és az európai mezőgazdaságra és élelmiszertermelésre, talán aktuálisabb, mint valaha-jegyezte meg köszöntőjében Németh Gergely, a kamara megyei elnöke. - A gazdatársdalom azonban megmutatja szolidaritását. Az aszállyal csak részben sújtott gazdálkodók, köztük számos megyénkbeli is, szívesen segítenek a keleti megyék állattartóinak. Ez számukra a túlélést jelenti. De segítenek a Magyarok Kenyere programban is, hiszen a magyar gazdaember tudja: ha neki jut, akkor azt meg lehet és meg is kell osztani."

Széles Sándor, megyénk főispánja arról fejtette ki gondolatait, hogy az ember elé kerülő kudarcokat és megpróbáltatásokat Isten nem véletlenszerűen küldi, hanem azért, adja, hogy önmagára  irányítsa a figyelmet. "Amiben most nem csak Magyarország, hanem egész Európa és az egész világ is van, éppen erről szól: van még időnk észrevenni, hogy az Isten gondoskodni akar rólunk. Amit pedig a megyei gazdák is tesznek, ennek kézzelfogható példája. Minden kihívás és probléma ellenére képesek abból a terményből, amit kínkeservvel megtermeltek, másoknak is adni. Ezt a példáz mindenkinek követni kell"- fogalmazott.

Az ünnepélyes összeöntésen jelen volt Nagy István agrárminiszter, aki szintén a köszönettel és a dicsérettel kezdte beszédét. Kiemelte: új kenyér havában a búzaösszeöntés a családok, a generációk ünnepe is. A generációké, melyek egymásba fonódva, közös erőfeszítéseik, gyarapodásuk nyomán adják tovább az életet és a hitet a jövőben. 

- A magyar emberek különleges képessége és adománya a válságállósága. Sokszor került már reménytelen helyzetbe, de életképessége, kitartó életöröme mindig megtartotta közösségeit határon innen és túl. A magyar ember bánata sohasem lemondó, inkább erőt ad az újrakezdéshez-emelte ki a tárcavezető. Mint mondta, az olyan emberi értékek, mint a tisztesség, hűség, szolidaritás, jóakarat és a hagyományok tisztelete velünk vannak, még olyan nehéz időkben is, mint a mostani. A gazdáknak megígérte, hogy a nehézségek közepette a kormány nem hagyja cserben a gazdálkodókat és minden lehetséges eszközzel támogatják őket a bajban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában