Kortárs és folklór

2022.08.15. 10:21

A népdal alternatív ünnepére hív a Trilla fesztivál (videó)

A szabadtéri rendezvényen megfér egymás mellett a tradicionális népzene és a kortárs zenei hangzásvilág egyaránt. Az esemény szeptember 2. és 4. között a martonvásári Brunszvik-kertben és a település főterén ingyenesen látogatható.

Tánctanítás a tavalyi Trillán

Forrás: Facebook/@trillafesztival

A Fejér megyei Martonvásár szabadtéri fesztiválján, a Trillán, a népdal alternatív ünnepén összeér a kortárs és a hagyomány. A tradicionális, autentikus népzenétől egészen a dark folk rockig és az etnojazzig, a könnyen tanulható moldvai táncoktól a bonyolultabb gyimesi páros táncokig.

A Trillán a megszokottnál sokkal szélesebb spektrumon ápolhatja a közönség a népi kultúrával való viszonyát - közölték a szervezők.

Többek között olyan előadók lépnek fel a fesztiválon, mint az Aurevoir, Lakatos Mónika és Szalóki Ági. A rendezvényen a Hagyományok Háza szervezésében lesz folkkocsmakvíz, emellett ingyenes családi programok és workshopok, táncház, kézműves piac és népi játszóház várja az érdeklődőket, valamint Kása Béla fotókiállítása is megtekinthető.

A fesztivál fellépői egyedi módon közelítenek a népdalokhoz: a Dalinda triója egyedülálló módon a cappella stílusban énekli a népdalokat, melyek így friss, női és személyes tartalommal születnek újjá. A Babcsán Projekt verseket és jazzt csempész a dalokba, a világhírű oláh cigány énekesnő, Lakatos Mónika saját kultúrájának ritkán hallott kincseit tolmácsolja. Borbély Mihály zenéje egyszerre építkezik a Balkán és a Kárpát-medence dallamvilágából, az Aurevoir pedig a népzenészek legfiatalabb generációjának népdalértelmezését hozza el - áll a közleményben.

Hangulatkeltő videó a tavalyi Trilláról:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában