Elismerés

2022.09.23. 21:00

Miniszteri kitüntetést vehetett át a Széchenyi-egyetem joghallgatója

Simon Balázs a Széchenyi István Egyetem joghallgatója műveleti tartalékos főtörzsőrmester, hadisír gondozó, aki a közelmúltban „Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel” miniszteri kitüntetést vehetett át.

kisalfold.hu

Balázs a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett, majd a Széchenyi István Egyetem jogász szakán folytatta tanulmányait. A nappali tagozaton kezdett. Két év követelményeit sikeresen teljesítette, majd levelező tagozaton folytatta tanulmányait. A győri toborzó iroda historikus ismeretekkel rendelkező fiatalokat keresett, s ő emelt szinten, kiváló eredménnyel érettségizett történelemből.

- A váltáshoz édesapámnak a több évtizede Szegeden, egyetemi előfelvételisként töltött katona idejéből származó történetek - a katona létről, a feladatokról - komoly inspirációt adtak - emlékezik az egyik fontos motivációra a főtörzsőrmester. Napjainkban mi nem a többször hallott, évtizedekkel ezelőtti kiképzést kapjuk, s a katonaélet is más. Ez már egy modern, XXI. századi hadsereg.

- A 16. Hadkiegészítő és Toborzó Irodán, Győrben dolgozom. Hivatalosan műveleti tartalékos vagyok állandó behívással. Ugyanúgy teljesítek szolgálatot, mint a többi toborzóirodás kollégám, konkrét tevékenységi köröm, beosztásom a hadisír gondozás. Részt veszek a toborzásban is. Ez az egyik munkám, a másik az egyetemi tanulmányok eredményes folytatása és sikeres befejezése. Ehhez a honvédség által biztosított önkéntes tartalékos ösztöndíj programban való részvételem anyagi támogatást ad. Erre az ösztöndíjra az egyetemista hallgatók a toborzó irodán tudnak pályázni.

 

- Családom körében és a bencéseknél, az Egyetemen azt a szellemiséget tapasztaltam, kaptam, hogy meg kell becsülnünk elődeinket, tovább kell vinnünk az emlékeket – vázolja Simon Balázs a katonaság speciális küldetését.

Magyarország déli határszakaszának védelme a honvédség feladata. Simon Balázs az államalapítás emlékünnepén a honvédelmi minisztertől vette át a „Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért Szolgálati Jel” kitüntetést a határszolgálat során tanúsított kimagasló helytállása elismeréséül.

- A közeljövőben már a hatodik határszolgálatra megyek – mondja a következő feladatot Balázs.

- Édesapám, dr. Simon József a Széchenyi Egyetem testnevelő tanára, jogász és kézilabda szakedző, sportdiplomáciai szaktanácsadó. Édesanyám jogász, ügyvéd. Így közelről látom a jogi és a katonai pálya szépségeit, kihívásait – foglalja össze szakmai terveit a műveleti tartalékos joghallgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!