Példás polgári összefogás

2022.10.05. 08:03

Megmentették a hőskori magyar labdarúgó nyughelyét Sopronban

A magyar labdarúgás hőskorának egyik válogatott labdarúgójára, Névery (Niessner) Aladárra emlékeztek Sopronban a Szent Mihály-temetőben.

Papp Győző

Példás összefogással őrizték meg a volt válogatott futballista nyughelyét.  Fotó: Máthé Daniella

A Kisalföldben jelent meg tavaly „Sopronban pihen a válogatott csatár” címmel írásunk. Ebben Biczó Zalán helytörténész – aki tegnap a temetőben is megemlékezést tartott – kutatómunkájának köszönhetően vált világossá: a Szent Mihály-temetőben nyugvó Névery Aladár azonos Niessner Aladárral, a magyar labdarúgás hőskorának egyik magyar válogatott labdarúgójával. Összesen 5 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban 1905 és 1907 között. 

Biczó Zalán helytörténész az egykori labdarúgó életéről emlékezett meg.

Niessnerről így írt a Nemzeti Sport (1924. december 24.): „Friedrich, Nirnsee és Niessner volt a MAFC három szőkéje. Kissé darabos, de nagyon gyors játékos. Vidékre kerülve, Szeged, Nagyvárad és Szombathely sportéletének felbecsülhetetlen szolgálatot tett úgy is, mint futballista és úgy is, mint műszaki mérnök.” 

A vezetéknevét 1934-ben magyarosította Néveryre. Súlyos betegsége miatt 1945-ben Sopronban élő fiához, Egonhoz költözött, a városban is halt meg 1956. június 30-án. 

Akkori írásunkat azzal zártuk, hogy a sírja mellett egy tábla áll „Megváltható” felirattal, de összefogással a síremléke akár megmenthető lenne. 

Páder Vilmos kollégánk, ismert sportember, lokálpatrióta szervezőmunkájának köszönhetően példamutató megoldás született ebben az ügyben Sopronban és ennek köszönhetően gyönyörűen megújíítva, méltó módon maradt meg a válogatott játékos sírhelye. 

A megemlékezésen elmondta: „Az utókor felelősségét mindenki átérezte. A város vezetőinek egyetértésével, Kósa Istvánnak, a soproni szabadidőport-szövetség elnökének közreműködésével, polgári összefogás eredményeként jöhetett létre a mai ünnepélyes sírhelymegáldás. Sportvezetőként vesszőparipám volt, hogy a múlt megbecsülése nélkül nincs jövőnk. Ennek egyik ékes példája a mai esemény. Nagyon megtisztelőnek érzem, hogy a magyar labdarúgás hőskora egyik jelentős alakjának emlékét megmenthettük az utókor számára.” 

Csiszár Szabolcs, Sopron alpolgármestere köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd ismertette Névery Aladár életének főbb állomásait. 

Az eseményen a Magyar Labdarúgó Szövetséget Horváth László megyei igazgató képviselte. A város ismert válogatott labdarúgói közül megjelent Csapó Károly és Bücs Zsolt. Az SC Sopron fiataljait Csiszár Ákos elnök vezette. 

Koszorúzással és főhajtással is emlékeztek Névery Aladárra.
 

A beszédeket követően Horváth Imre kanonok-városplébános megáldotta Névery Aladár sírját, majd az ünnepség az Il Silencio hangjaival ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában