Háttér

2022.12.07. 10:01

Itt vannak a részletek az üzemanyagárstop megszüntetéséről

A kormány szerint egyértelműen az elhibázott brüsszeli szankciók idézték elő a helyzetet, amelyben meg kellett hozni ezt a döntést.

Illusztráció

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt tegnap késő esti bejelentésével egy időben kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben a 480 forintos hatósági áras üzemanyagról, amelyben a kabinet az uniós szankciók életbelépésével indokolja az üzemanyagárral kapcsolatos egyes rendelkezések módosítását – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság

„A kormány arra való tekintettel hajtja végre a módosításokat, hogy hatályba léptek a  kőolajszállításra vonatkozó uniós szankciók, amelyek hatásai az  ellátásbiztonságot veszélyeztetik”

– fogalmaztak a rendeletben.

Hozzányúlnak a hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes intézkedésekről szóló 57/2022. (II. 28.) és a kis benzinkutaknak a vidéki ellátásbiztonság garantálása érdekében történő támogatásáról szóló 84/2022. (III. 5.) kormányrendelethez is.

Az intézkedés kedd 23 órától lépett hatályba.

Hernádi: már nem indokolt a hatósági ár az üzemanyagoknál

„Ma már együtt élünk az inflációval, az áremelkedések minden téren itt vannak velünk, így az ársapkáknak nincs rendes inflációfékező hatásuk, ezért már nem indokolt a hatósági ár az üzemanyagoknál” – fogalmazott Hernádi Zsolt a Mandinernek adott interjúban. A Mol elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: 

amikor ilyen mértékű beavatkozás történik, szükségszerűen jönnek a diszfunkciók.

„Kezd tarthatatlan lenni, egyre több kútnál nincs üzemanyag, mert az import kiesése miatt szinte csak a Mol látja el az országot. Számos korlátozást kellett bevezetni az elképesztő mennyiségű vissza­élés miatt, ám a kiskapukat így sem sikerül mind bezárni” – fogalmazott Hernádi, aki konkrét példákat is hozott a Mandinernek, amelyekről ITT olvashat.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában