Városháza

2023.01.31. 15:08

Döntött a közgyűlés: Győr átadja a vízi-közmű vagyont az államnak

Rendhagyó módon kedden délután tartotta az év első közgyűlését a győri képviselő-testület. Döntés született a vízi-közmű szolgáltatás és annak ellátáshoz szükséges vagyon átruházásáról.

kisalfold.hu

Fotó: Krizsán Csaba

Már régóta aktuális téma zárult le a képviselők egyik legfontosabb döntésével. A győri testület elvi szándékát nyilvánította ki, hogy a vízi-közmű szolgáltatást és annak ellátásához szükséges vagyont átruházza a Magyar Államra, a további tárgyalásokra pedig felhatalmazza a polgármestert. 

A Pannon-Víz Zrt. költségei növekedése miatt egyre inkább arra kényszerül, hogy külső forrásokat találjon veszteségei finanszírozására. Erre több lehetőség is adódna. Egyrészt megoldás lenne a tulajdonos önkormányzatok pót befizetése, ami most nem járható út, mivel az önkormányzatok ezt nem tudják vállalni. Megoldás lehetne a hitelfelvétel, ami csak részleges megoldást jelentene, de sem a társaság, sem a tulajdonosok nem tudnak ilyen mértékű hitelt felvenni. A győri önkormányzat a harmadik lehetőséget, az integrációs programban való részvételt támogatja. 
Abban mindenki egyetértett, hogy olyan megoldásra van szükség, hogy a fogyasztók az eddigi színvonalon jussanak hozzá a szolgáltatáshoz úgy, hogy terheik ne növekedjenek. Rácz Attila, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója képviselői kérdésekre részletesen elmagyarázta, miért van szükség a lépésre. A képviselők két nem, egy tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot.

Piacot vásárol a Győr-Szol Zrt

A képviselők egy másik napirendi pontban hozzájárultak, hogy a Győr-Szol Zrt. száznegyven millió forintért megvásárolja a Memento Temetkezés Kft.-t. Mint az indoklásban elhangzott, hogy a Győr-Szol Zrt. 50 százalékban tulajdonosa a Jószív Temetkezési Kft-nek, ezáltal érdekeltséggel bír a regionális temetkezési piacon. Az elképzelés szerint az ugyanolyan profillal rendelkező, jól prosperáló társaságban szerzett üzletrész számottevően növeli az előnyét és ezáltal a cég piacvezetővé válhat ezen a területen.

Új gyermekorvos érkezik

A József Attila utca 85. szám alatti gyermek háziorvosi alapellátási szolgálat jelenlegi háziorvosa dr. Tatai Anna nyugdíjba vonul, praxisát el kívánja adni. A testület hozzájárult, hogy a gyermekorvosi feladatokat április 1-től dr. Turi Szilárd lássa el.

 

Élőkép a Városházáról

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában