Időjárás

2023.02.04. 06:38

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek - Pusztított a szélvihar Győr-Moson-Sopronban - Vasárnap veszít erejéből a szél - fotók

Jellemzően kidőlő fák, leszakadó nagy méretű faágak okoztak vezetékszakadásokat Győr-Moson-Sopronban. Az E:ON szombat estére szinte valamennyi hibát elhárította.

kisalfold.hu

19.15 - A másodfokú riasztásokat is visszavonta a meteorológiai szolgálat

A harmadfokúak után mindenhol visszavonta a viharos szél veszélye miatt korábban kiadott másodfokú riasztásokat is az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton.

A Dunántúli-középhegység és a Balaton térségében, valamint a Mecsek környékén esetleg előfordulhat még egy-egy óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökés, de estére ezeken a területeken is csillapodik a szél.

19.00 - Jellemzően kidőlő fák, leszakadó nagy méretű faágak okoztak vezetékszakadásokat Győr-Moson-Sopronban. Az E:ON szombat estére szinte valamennyi hibát elhárította.

18.15 - Az útinform legfrissebb tájékoztatása szerint a Dunántúl teljes területén, valamint Solt, Kiskunhalas, Szolnok, Békéscsaba, Gyomaendrőd, Polgár, Szikszó és Sátoraljaújhely térségében viharos erősségű szél fúj (60 km/h felett). Az ország többi részéről erős (40-59 km/h), helyenként közepes (30-39 km/h) erősségű széllökéseket jeleztek. Fokozott óvatossággal vezessenek, mert letört ágak, kidőlt fák lehetnek a burkolaton, ami balesetbeszélyes helyzeteket teremthet.

18.10 - Este is viharkárokat számolnak fel a tűzoltók

Ezerkétszáz körül áll a folyamatban lévő események száma - közölte a katasztrófavédelem szombat eset 6 óra után..

Habár az Országos Meteorológiai Szolgálat már visszavonta a széllökés veszélye miatt kiadott harmadfokú (piros) riasztást, nem csökkennek a viharkárok miatti beavatkozások hazánkban. 17.30-kor ezerkétszáznál állt a folyamatban lévő események száma. A legtöbb esetben még mindig úttestre, épületekre, járművekre dőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez, lakóházak megbontott tetejéhez várják a tűzoltókat.

Az V. kerületi Ferenczy István utcában egy szálló tetejéről esett le egy nagy vaslemez, amely fennakadt a lift gépházának oldalán. A tűzoltók eltávolították a súlyos darabot. A borsodi Encsen, a busztársaság telephelyén dőlt ki egy fenyőfa, ami leszakított egy vezetéket. A fa egy melléképületre dőlt, a tűzoltók távolították el.

A Vas vármegyei Répcelakon a katolikus templom tetejét rongálta meg a szél. A tűzoltók eltávolították a tizenöt méter magasan lógó cserepeket.

A vasúti forgalmat is akadályozták a viharkárok. Püspökladányban egy, a sínekre kidőlt fa miatt nem tudott haladni a vonat, de Fábiánsebestyén és Gádoros között is sínekre kidőlt fák okoztak gondot a közlekedésben.

17.45 - Mindenhol visszavonta a harmadfokú riasztást a meteorológiai szolgálat

Jelenleg másodfokú (narancssárga) riasztás van érvényben az erős szél miatt Fejér, Veszprém, Somogy és Baranya vármegyében. A meteorológiai szolgálat a honlapján a veszélyjelzésben azt írta, az északnyugati, északi szél fokozatosan veszít az erejéből, de estig még több helyen várható óránkénti 70-80 kilométeresnél erősebb széllökés. Erősen viharos - 90, esetleg 100 kilométeresnél erősebb - szélrohamok még legfőképp a Dunántúli-középhegységben, a Balaton térségében és a Mecsek környékén lehetnek, de már itt is egyre inkább megszűnő, csillapodó jelleggel.

Szombat estére mindenütt jelentősen veszít erejéből a szél, de továbbra is nagy területen erős vagy viharos közeli marad, a hegyekben még helyenként lehetnek 70 kilométer/óra körüli széllökések.

17.15 - Várható időjárás vasárnap éjfélig

Szombat estétől a legtöbb helyen csökken a felhőzet, éjszaka jellemzően derült vagy gyengén felhős lesz az ég, de a Duna-Tisza közén lehetnek erősebben felhős vidékek.

Vasárnap a felhőátvonulások mellett mindenütt legalább néhány órára kisüthet a nap, azonban főként a Dunától keletre jobban összeállhatnak a felhők. Az északnyugati, északi szél estétől jelentősen veszít erejéből, hajnalban átmenetileg csak kevés helyen, majd vasárnap napközben ismét többfelé kísérik erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -8 és -3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap döntően 0 fok körül valószínű.

15.45 - Hatalmas légnyomáskülönbség alakítja ki a viharos széllökéseket

Az ország keleti és északnyugati tájai között hatalmas, 15 hektopascalos (hPa) légnyomáskülönbség alakult ki - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a közösségi oldalán. A közlés szerint, míg keleten, a ciklon középpontjában 1012, addig az északnyugati tájakon 1027 hPa a légnyomás mért értéke. Ez a hatalmas nyomáskülönbség alakítja ki a viharos, erősen viharos széllökéseket az országban - tették hozzá.

A meteorológiai szolgálat a honlapján közölt veszélyjelzésben azt írta, szombaton az országban sok helyen várható 70 kilométer/óra fölötti széllökés. Erősen viharos - 90-100 kilométer/órát meghaladó - szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyében) várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben, főként a Bakonyban és a Vértesben, a Mecsek környékén és a Balaton térségében, illetve a Budai-hegyek területén 110 kilométer/óra körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani.

Hozzátették: a késő délutáni, esti óráktól mindenütt jelentősen veszít a szél az erejéből, de továbbra is nagy területen erős, vagy viharos közeli marad, a hegyekben még este is 70 kilométer/óra fölötti széllökések várhatók.

Vasárnap a szombatihoz képest már jóval kedvezőbb szélviszonyokra lehet számítani.

15.30 - A veszprémvarsányi tűzoltók is munkában

14.55 - Üzemzárásig lezárták a vasúti pályát Bük és Lövő között

A GYSEV közleménye szerint Bük és Lövő állomás között egy felsővezeték tartó oszlop kidőlt a pálya üzemzárásig elzárva, a két állomás között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

14.10 - Folyamatosan dolgoznak a tűzoltók

Reggel óta meg sem állnak a tűzoltók, folyamatosan dolgoznak a szél okozta károk felszámolásán. Kora délutánig több mint 2300 tűzoltói beavatkozásra volt szükség, elsősorban a Dunántúlon - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szombaton délután két órakor.

A legtöbb riasztás Somogy, Baranya, Fejér, Tolna, Veszprém és Zala vármegyékből érkezik, itt okozza a legtöbb kárt az erős szél. A riasztások többsége letört faágak és kidőlt fák miatt érkezett, de sok épület tetőszerkezetét, kéményét is megbontotta a viharos szél. Budapest második kerületében és Lövőn is egy templom tetejét rongálta meg.

A Csongrád-Csanád vármegyei Ásotthalmon egy könnyűszerkezetes garázst kapott fel a szél. A Nógrád vármegyei Dejtáron menet közben közlekedő autóra zuhant egy fa, a jármű két utasának egyike megsérült.

Győrben egy iskola szigetelését bontotta meg száz négyzetméteren.

A szél miatt kidőlt fák lakóházakra, középületekre, kerítésekre, utakra, vasúti sínekre és elektromos vezetékekre dőlnek, elszakítva azokat. Emiatt fennakadásokra kell számítani az áramellátásban és a közlekedésben is.

Országszerte több mint százezer fogyasztási helyen nincs átmenetileg áram, mert elszakadtak a vezetékek.

A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart fenn a szolgáltatókkal a helyzet rendezése érdekében. A tűzoltók és az áramszolgáltató szakemberei egymás mellett dolgoznak. A tűzoltók megtisztítják a vezetékek környezetét a kidőlt fáktól, hogy hozzáférjenek a szolgáltató szakemberei. Sok helyen az elszakadt vezetékek szikrázása tüzet is okoz, emiatt csak a tűz eloltása után lehet hozzákezdeni a károk felszámolásához, az ellátás helyreállításához.

A Dunántúl nagy részén továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben az erős szél miatt.

Aki teheti, maradjon otthon a riasztással érintett területen. Ahol akadozik az áramellátás, tanácsos nem lemeríteni a mobiltelefont, hogy baj esetén segítséget lehessen hívni. Akinek halaszthatatlan teendője van, indulás előtt tájékozódjon az útviszonyokról, mert sok út le van zárva a kidőlt fák miatt.

Ha bárki bajba jutott embert, veszélyes helyzetet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

14.00 - Letört egy faág Mezőörsnél

13.15 - Fák dőltek ki a Szabolcska utcába - Az Attila utcában autóra dőlt egy fa

13.15 - A viharos széllökések miatt sorozatos áramszünetek lépnek fel a Révfalui Vízműtelepen - közölte a Pannon-Víz szombaton délután. Hozzátették: az E.ON hálózatán lévő hiba befolyásolja az ivóvíz-szolgáltatás működését. A sorozatos leállás és újra indulás miatt nyomásingadozás, a vízfelkeveredése, elszíneződése várható döntően a szigetközi, esetleg a győri rendszeren.

12.45 - Mezőörsnél fa dőlt az útra

12.20 - Kidőlt fa Győrben a Szabolcska utcában

12.10 - Két kamion ütközött az M1-esen Mosonmagyaróvárnál

11.30 - Zárva a toronykilátó Győrben

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt szombaton a Püspökvár-Toronykilátó nem látogatható - írta a Szent László Látogatóközpont Facebook oldalán.

11.10 -  Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére vasárnap éjfélig

Szélvihar - Szombaton tovább erősödik az északnyugati, északi szél, napközben az országban sok helyen várható 70 km/h fölötti széllökés. Erősen viharos (90-100 km/h-t meghaladó) szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Heves, Szabolcs) várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben (főként Bakony, Vértes), a Mecsek környékén és a Balaton térségében, illetve a Budai-hegyek területén 110 km/h körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani -írta a met.hu.

Az időjárási helyzetre való tekintettel a piros fokozattal figyelmeztetett/riasztott területek nagysága növekedhet!

A késő délutáni, esti óráktól mindenütt jelentősen veszít a szél az erejéből, de továbbra is nagy területen erős, vagy viharos közeli marad (a hegyekben még este is 70 km/h fölötti széllökések várhatók).

Vasárnap a maihoz képest már jóval kedvezőbb szélviszonyokra számíthatunk. 

 

Forrás: met.hu

11.00 - Jelentős fennakadások a dunántúli vasútvonalakon

Szombat reggeltől több dunántúli vasútvonalon is fakidőlések, felsővezetékszakadások akadályozzák a forgalmat, több szakaszon szünetel a közlekedés. A vonatok várakozásra kényszerülnek, helyenként pótlóbuszokra kell átszállni, az eljutási idő jelentősen megnő, akár többórás késések is kialkaulhatnak - közölte a MÁV szombat délelőtt 11 órakor..

A vasúttársaság kéri az utasoktól, hogy a meteorológiai riasztás miatt a katasztrófavédelem által közzétett felhívásnak megfelelően lehetőleg ne induljanak útra.

A dunántúli vonalakon a vasúttársaság szakemberei a katasztrófavédelemmmel közösen folyamatosan végzik a kárelhárítást, de a vonatközlekedésben jelentős fennakadások vannak.

10.45 - A győri városrendészetnek is akadt munkája szombaton

9.55 - A 83-as főúton, Bakonyjákó és Tapolcafő között a 16-os km-nél, fakidőlés miatt fél pályán halad a forgalom - közölte az útinform.

9.50 - Lövő és Bük között nem járnak a vonatok

9.35 -  Vasútvonalak és autópálya-pihenő működését is akadályozzák kidőlt fák

Zirc és Veszprém, valamint Dombóvár és Kaposvár között vonatpótló autóbuszok közlekednek, az M1-es autópálya Hanság pihenőjét pedig mindkét irányban lezárták fakidőlések miatt - közölte a Mávinform és az Útinform szombat délelőtt.

A Mávinform közösségi oldalán tájékoztatott arról, hogy szombat reggel fakidőlés miatt leszakadt a felsővezeték Dombóvár alsó és Csoma-Szabadi között. A helyreállítás délre várható, ezért Dombóvár és Kaposvár között pótlóbuszokat állítanak forgalomba.

Az átszállások miatt a Dombóvár-Gyékényes vonalon 60-90 perccel hosszabb eljutási időre kell számítani - hívták fel a figyelmet.

Szintén fakidőlés miatt a Bakonyban is vonatpótló autóbuszok közlekednek a Győr-Veszprém vonalon, Zirc és Veszprém között - írta a Mávinform egy másik bejegyzésben.

8.35 - Erős széllökések miatt harmadfokú riasztásokat adtak ki a Dunántúl egy részére

Az erős széllökések veszélye miatt több Balaton-környéki járásban a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat is kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat hajnalban.

Veszélyjelzésükben azt írták, tovább erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Szombaton napközben az országban sok helyen lehet 70 kilométer/óra fölötti széllökés.

Erősen viharos - 90-100 kilométer/órát meghaladó - szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon - Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben - várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben főként a Bakonyban, a Mecsek környékén és a Balaton térségében 110 kilométer/óra körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani.

Ezért Baranya, Fejér, Somogy, Veszprém, Zala Vármegye területére a legmagasabb, harmadfokú (piros) figyelmeztetést adta ki a meteorológiai szolgálat, itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 110 kilométer/órát. Az ajkai, balatonalmádi, balatonfüredi, enyingi, fonyódi, keszthelyi, marcali, siófoki, tapolcai, veszprémi és várpalotai járás területén a harmadfokú riasztást is kiadták.

Másodfokú (narancs) figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas Vármegye területén, itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát.

Hozzátették: az időjárási helyzetre tekintettel nőhet a piros fokozattal figyelmeztetett/riasztott területek nagysága.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a meteorológiai előrejelzések szerint szombat éjfélig az ország területén több helyen viharos szélre és havas esőre, havazásra kell számítani, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni. Azt kérték, mindenki kellő körültekintően közlekedjen a viharos szélben a fák, fasorok, állványzatok közelében.

Azt javasolják, az útra kelőknek, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről, az útviszonyokról és csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljanak el. Az autóba tankoljanak a szokásosnál több üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont - javasolta a katasztrófavédelem.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a meteorológiai szolgálat oldala, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálja tájékoztat.

Felhívták a figyelmet arra is, ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ajánlották a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazása, a VÉSZ használatát.

8.15 - Leszakadt vezetékek, kidőlt fák Mosonmagyaróváron és Enesénél

8.10 - Piros riasztás az erős szél miatt

  • A meteorológiai szolgálat hajnalban narancs, majd reggel hét után a legmagasabb, piros riasztást adott ki több vármegyére is. Mivel a talaj nagyon nedves, az erős, helyenként akár száz kilométer per órás szél nemcsak faágakat törhet le, hanem teljesen egészséges fákat is kidönthet.
  • A balesetek megelőzése érdekében a legjobb, ha a meteorológiai riasztással érintett területen mindenki otthon marad. Aki mindenképpen autóba kényszerül, indulás előtt tájékozódjon a meteorológiai helyzetről és az utak állapotáról, mert előfordulhat, hogy a kidőlő fák miatt utakat kell lezárni. Aki teheti, az autójával épületektől, villanyvezetékektől, reklámtábláktól, fáktól távol parkoljon.
  • Akit gyalogosan ér el a vihar, keressen védett helyet egy épületben, aluljáróban. Távol haladjon a fáktól, épületektől, hogy a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok ne okozzanak sérülést.
  • Az ilyen erős szél kárt tehet az épületekben is. Ha valahol a szél, vagy egy szél miatt kidőlt fa komoly károkat okoz az épületben, hívják a 112-es segélyhívó számot. Az erős szélben kidőlő fák esetenként elektromos vezetékeket szakítanak el, ezért ilyenkor áramkimaradásra is fel kell készülni. Ha bárki sérült közművet, elszakadt elektromos vezetéket, bajba jutott embert, vagy állatot lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.
  • Az erős szél miatt megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Megfordulhat a kéményben az áramlás, mert a szél visszafújja a füstgázt a kéménybe, ami miatt a nyílt égésterű fűtőeszközöknél szén-monoxid keletkezhet. Fontos a figyelmeztető tünetekre figyelni.

7.25 - Felborult egy autó az M85-ösön

7.10 - A rendőrség figyelmeztetése

A meteorológia előrejelzések szerint szombaton szinte az egész országban viharos erejű széllökések - közölte a police.hu.

Közlekedési tanácsok

  • Viharos szélben csökkentse a sebességét, fokozott figyelemmel közlekedjen és tartson nagyobb követési távolságot!
  • Nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja!
  • A viharos széllökések kiszámíthatatlanok. Két kézzel, erősen tartva fogja a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve!
  • Óvakodjon a hirtelen kormánymozdulatoktól!
  • Magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítson hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére!
  • A gyalogosoknak, kerékpárosoknak hagyjon a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot!
  • A havas, csúszós úton tartson a szokásosnál nagyobb követési távolságot, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, lassabban közlekedjen! Kerülje a hirtelen fékezést! 

6.45 - Az M1-es autópályán a lébényi szakaszon, a 150-es km-nél lévő Hanság pihenőt, mindkét oldalon lezárták, mivel a viharos erejű szél egy nagyméretű fát kidöntött az elektromos vezetékre, emiatt  szünetel az áramszolgáltatás - közölte az útinform szombat reggel.

Szélvihar és narancs figyelmeztetés

Egyre nagyobb területen jelentősen erősödik az északnyugati szél, amely a nappali órákban egyre inkább északira fordul. Napközben az országban sok helyen lehet 70 km/h fölötti széllökés. Erősen viharos (90-100 km/h-t meghaladó) szélrohamok elsősorban a Dunántúlon, a Duna vonalának környezetében, valamint az északkeleti tájakon (Borsod, Szabolcs) várhatók. Emellett kiemelten a Dunántúli-középhegységben (főként Bakony), a Mecsek környékén és a Balaton térségében 110 km/h körüli, vagy azt meghaladó lökésekre is lehet számítani.

 

Másodfokú (narancs) meteorológiai riasztás 6 megye területére

Az Országos Meteorológiai Szolgálat széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém megye területére - írta a katasztrófavédelem szombat reggel.

Az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t.

Várható időjárás szombat éjfélig

Viharos széllel zúdul be a szibériai hideg - írta a koponyeg.hu

Észak felől csökken a felhőzet, egyre kevesebb helyen fordul elő eső, havas eső, majd délután már hózápor fordulhat elő. Nagy területen fokozódik viharossá (60-90 km/h) az északi, északnyugati szél. A Bakonyban erősen viharos (90-100 km/h) lökések is lehetnek.

Szombaton keleten nagyobb, nyugaton kisebb eséllyel alakulhat ki zápor, hózápor. A délnyugati, nyugati szél egyre inkább megerősödik, éjjel északira, északnyugatira fordul, és előbb a Dunántúlon, szombaton napközben már többfelé kísérik viharos, helyenként erősen viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 1, 6 fok között valószínű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában