130 km/óra

2023.02.05. 10:53

A Bakonyban, Kab-hegyen tombolt legdurvábban a szél

Az előzetes adatok szerint új országos napi szélrekord született szombaton: a Kab-hegyen óránként csaknem 130 kilométeres sebességet mértek - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a közösségi oldalán vasárnap.

MTI/kisalfold.hu

Megyénket se kímélte a szélvihar szombaton - Fotó: Csapó Balázs

Azt írták, szombaton nem sok helyen fordultak elő viharosnál gyengébb széllökések, sőt erősen viharosakat - azaz óránként 90 kilométert meghaladókat - is szép számmal mértek.

A legerősebb széllökést - 129,6 kilométer/órásat - a Kab-hegyen mérték, ezzel ez lett az új országos napi rekord, megelőzve az eddigi csúcstartó János-hegyet, ahol 2020-ban 124 kilométer/órát mértek.

A bejegyzéshez készített infografika szerint szombaton a második legerősebb szelet a sármelléki repülőtéren mérték, 117 kilométer/órával, a harmadik a siófoki kikötőben mért 116,6 kilométer/óra volt.

Érdekesség, hogy a tíz legnagyobb szelet mérő állomás listáján a sármelléki repülőtér még egyszer szerepel, a déli műszer 108,4 kilométer/órát rögzített szombaton. A tízes listán a tizedik legnagyobb szelet pedig Siófokon mérték, 107,3 kilométer/órát.

A meteorológiai szolgálat bejegyzésében közölte azt is, hogy a szombatihoz képest vasárnap már lényegesen gyengébb lesz a szél, de azért élénk, erős széllökésekre készülni kell, ami tovább rontja a hőérzetet.

Győr-Moson-Sopront sem kímélte a szélvihar szombaton

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában