Fontos döntések

2023.02.09. 09:48

Gulyás Gergely: lemondtak a miniszterek a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban vállalt pozícióikról (videó)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy az Erasmus program további folytatása érdekében a miniszterek lemondtak a vagyonkezelő alapítványokban betöltött helyeikről.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A kormány nem csak napi ügyekkel hanem stratégiai célokkal is foglalkozott a kihelyezett tanácskozásán – mondta el a háromnapos soproni kormányülés után tartott kormányinfón Gulyás Gergely. A kormányülésen napirend előtt a törökországi földrengéssel foglalkozott a kormány, ennek kapcsán a miniszter elmondta: A Belügyminisztérium jelentése szerint a török hatóságok és civil szervezetek 110 ezer fős kutató-mentőalakulattal, 5500 speciális gépjárművel dolgoznak a helyszínen, ebben 50 ország segíti őket, köztük Magyarország. Eddig összesen 27 túlélőt mentettek ki a magyarok. 

Magyar állampolgárságú érintett nincs egyelőre

 – mondta a miniszter, aki egyúttal együttérzését fejezte ki az áldozatok családja felé.  

Az Országos Katasztrófavédelem csapatához a Terrorelhárítási Központ 18 fős különítménye is csatlakozott. "Drámaian nő a halottak száma Törökországban" – jelentette ki a miniszter.

Gulyás Gergely a magyar gazdasági helyzettel kapcsolatban rögzítette, a kormány a nyugdíjasoknak tett ígéretét teljesítette, meg tudta óvni a nyugdíjak értékét, és egyúttal a bérek is az infláció felett növekedtek a miniszter tájékoztatása szerint

 - írja tudósításában a Magyar Nemzet.

"Folyósítjuk a 13. havi nyugdíjat is" – emelte ki a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a baloldali kormányok a válság idején vették el a plusz egyhavi ellátást az idősektől.

Itt tekintheti meg a kormányinfót:

Elkerülhető a recesszió

A kormány és az elemző intézetek többsége egyetért abban, hogy a recesszió elkerülhető, a másfél százalékos növekedés reális becslés. Gulyás Gergely elmondta, a hosszú távú növekedéshez elengedhetetlen az ipari és mezőgazdasági fejlesztések folytatása, amihez kell, hogy legyen elegendő energia. Ezért a kormány egy 2030-ig tartó energia stratégiát tekintett át, amelyben továbbra is jelentős szerepet játszik az atomenergia, a napenergia, emellett hálózatfejlesztésre is szükség van.

Ha sikerül megállapodni az Európai Unióval, akkor az onnan érkező forrásokat döntően az energetika területén szeretné hazánk elkölteni. 2030-ig egymillió okos-mérő telepítését is tartalmazza a terv, ahogy az Adria vezeték kapacitásbővítését is, amely jelenleg csak 70-80 százalékos kapacitású.

Ami az ipar fejlesztését illeti, Gulyás Gergely elmondta, az ipari parkok ellátását biztosító vízközmű vállalatok fejlesztése kiemelt fontosságú, akárcsak a zöldtechnológiák alkalmazása a meglévő ipari folyamatokban, az üvegházhatású gázok csökkentése, az energetikai kutatások, az innováció és mintaprojektek támogatása, és a dunai finomító átállítása többféle forrásból származó kőolaj feldolgozására. A középületek energiahatékonysági fejlesztése szintén fontos. – Azt szeretnénk, hogy ne legyen még egy olyan tél, amikor a középületekre vonatkozó szabályokat kell hozni – fogalmazott a miniszter.

Hozzátette: az alternatív meghajtású mobilitás fejlesztése részeként növeljük a a vasúti gördülőállományt, új buszokat szerzünk be, amellett hidrogénmeghajtású buszokat és gépjárműveket is.

Háború: Magyarország békepárti

A háború kapcsán a miniszter rögzítette a kormány álláspontját: a háborúban emberek tízezrei halnak meg, felfoghatatlan az a pusztítás, amit a mögöttünk hagyott lassan tizenkét hónapban Ukrajna elszenvedett. "Életeket csak tűzszünettel és békével lehet menteni, ez közös célkitűzése kell, hogy legyen mindenkinek" – mutatott rá a miniszter.

Elmondta, a konfliktus kiszélesedése ma a legnagyobb veszély, mindenki érdeke az, hogy elkerüljük, hogy világháborúvá szélesedjen a háborús helyzet.

Magyarország békepárti, a tűzszünetet és a béketárgyalásokat fogjuk szorgalmazni minden fórumon. A magyar álláspont kiforgatása a médiában jellemző, ezt tisztázva a miniszter elmondta,

mindig is elítéltük az orosz agressziót, anyagilag támogattuk Ukrajnát, menekülteket fogadtunk be felső korlát nélkül.

"Amiben a magyar álláspont egyedi, az az, hogy fegyvereket nem küldünk Ukrajnába. Ezt egyébként is csak Kárpátalján keresztül lehet megtenni, de mindannyiunk érdeke, hogy ez a terület érintetlen maradjon. Kiemelt fontosságú, hogy az energiaárak tekintetében is józan és racionális politikát alkalmazzunk" – tette hozzá.

Lemondtak a miniszterek

Az európai uniós elvárásokkal kapcsolatban a kormány megvitatta a jelenlegi helyzetet. "Szeretnénk mielőbb megállapodásra jutni Brüsszellel, a kormány eddig is kész volt arra, hogy észszerű kompromisszumokat kössön, minden elvárást teljesítünk, amely nem sérti országunk érdekeit."

Mindezek után a miniszter bejelentette, hogy a kormány tegnapi ülésének végén

Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter és Navracsics Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumaiban vállalt pozícióikról.

Ők február 15-től nem folytatják tevékenységüket az egyetemi alapítványokban.

A Magyar Nemzet kérdésére a miniszter úgy fogalmazott a guruló dollárok kapcsán: az, hogy az ellenzéket külföldről irányítják, az ma már reális következtetés és törvénytelenséget is elkövetett ezzel az ellenzék, miszerint, hogy külföldi támogatásokat fogadott el.

"A náci és a kommunista beszédhez hasonló, amelyet Gwendoline Delbos-Corfield folytatott" – emelte ki Gulyás Gergely. Szerinte a francia, zöldpárti EP-képviselő felszólalásának következménye kell, hogy legyen. Mint ismert, Gwendoline Delbos-Corfield, aki egyébként a magyarországi jogállamisággal foglalkozó jelentéstevő is, pontosította keddi, egy brüsszeli konferencián tett nyilatkozatát, amelyben az Euronews tudósítása szerint azt állította, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.

Pontatlanul fogalmaztam, amikor az említett szivárogtatást említettem, amellyel kapcsolatban semmiféle bizonyítékom nincs, és remélem, hogy nem is ez a helyzet

 – szabadkozott az EP-képviselő.

A 2024-es női kézilabda bajnokság rendezésével kapcsolatban Gulyás Gergely úgy fogalmazott: A Magyar Kézilabda Szövetség tárgyal a nemzetközi szövetséggel az EB rendezéséről, amitől Magyarország szívesen elállna, ezt már korábban bejelentették. A miniszter most arról beszélt, hogy olyan javaslat van az asztalon, hogy csak egy városban rendeznék meg egy csoport mérkőzéseit, ezzel rendezők maradnánk és nem kellene megfizetni a lemondással járó költségeket.

Lesz-e Orbán-Zelenszkij találkozó? 

További kérdésre válaszolva, a miniszter elmondta a ma kezdődő brüsszeli csúccsal kapcsolatban:

bízunk abban, hogy az EU is belátja, hogy a külső határokat meg kell védeni és ebben segítenek Magyarországnak.

"Jó lenne a józan ész talajára lépni, és belátni, hogy a külső határok védelme mindenkinek a védelme és ezért az anyagi hozzájárulás elvárható" – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter egy kérdésre válaszolva elmondta: A Magyar Orvosi Kamara követelései nem kerültek szóba a kormányülésen, ugyanakkor az egészségügyi kormányzat tárgyalni fog a kamara képviselőivel.

A kuratóriumi tagságukról lemondott miniszterekről Gulyás elmondta: az Európai Bizottság utólag közölt feltétele, hogy magas rangú kormányzati politikusok se lehessenek a közalapítványokban. Gulyás Gergely hozzátette: azt még nem tudja megmondani, hogy kik maradhatnak a tagok között és kik nem, mert mint mondta, Brüsszel nem fogalmazta meg pontosan az elvárásait. Hozzátette: A kormány arra is nyitott, hogy a kuratóriumok tagjainak mandátuma ne élethosszig tartson.

A ma kezdődő uniós csúcs kapcsán kiderült, hogy Orbán Viktor kormányfő mellett Volodimir Zelenszkij is ott lesz. Arra a kérdésre, hogy a magyar kormányfő találkozik-e az ukrán elnökkel, a tárcavezető azért nem tudott válaszolni, mert mint fogalmazott, biztonsági okokból csak ma derül ki az ukrán elnök részvétele.

"Bármely országnak joga van felvételét kérni a NATO-ba, de pillanatnyilag Ukrajna azonnali NATO-csatlakozása világháborút jelentene" – emelte ki Gulyás Gergely egy vonatkozó kérdésre reagálva. Ukrajna esetleges uniós csatlakozásról a politikus azt mondta, ha nemzetiségi kérdésekben nem lesz előrelépés Ukrajnában, akkor Magyarország nem fogja támogatni. Mint fogalmazott, az oktatási törvény és a nyelvtörvény jelenleg távol áll attól, amit európai mércével elfogadhatónak tartanak. „Ha ezekben lesz elmozdulás, akkor Magyarország semmi jónak nem lesz elrontója” – mondta.

Az élelmiszerárstopról Gulyás Gergely elmondta: az április 30-ig maradni fog, esetleges meghosszabbításáról előtte 2-3 héttel fognak tárgyalni.

Tisztázta azt is, hogy addig lehet fenntartani ezt az intézkedést, amíg nem okoz ellátási nehézségeket.

A Kárpát-medence a világ egyik legbiztonságosabb helye

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország fel van-e készülve egy törökországihoz hasonló katasztrófahelyzetre, Gulyás Gergely elmondta, az nem védhető ki, hogy egy földrengés miatt házak omoljanak össze, ugyanakkor a Kárpát-medence ilyen szempontból a világ egyik legbiztonságosabb helye. Az egészségügy felkészült egy ilyen helyzetre, a koronavírus-járvány idején, a tömeges fertőzés fázisában is helytálltak.

"Elméletben a nagykövetek az országok közötti jó viszonyt segítenék, a miniszter reméli, hogy az amerikai nagykövet is erre törekszik" – válaszolt egy újabb kérdésre a miniszter.

"Magyarországon párt semmilyen külföldi finanszírozást kampányhoz nem fogadhat el. Aki közvetlenül a támogatás jelentős részét kapta, Márki-Zay Péter jelölőszervezetként a plakátokon is szerepelt. Ennél nyilvánvalóbb jogsértéssel az elmúlt harminc év párttörténetében nem találkoztunk" – vélekedett Gulyás Gergely egy újabb vonatkozó kérdésre válaszolva.

Az akkumulátorgyár ügyéről a miniszter elmondta, hogyha van társadalmi ellenállás, akkor annak oka van, a kormány szerint a legfontosabb annak tisztázása, hogy semmilyen megalapozott aggály nem merül fel. Bíróság előtt is ennek egyértelműnek kell lennie. "A legfontosabb, hogy az összes felvetésre világos, egyértelmű válasz legyen, így nem lesz olyan társadalmi ellenállás, amely a beruházás törlése mellett törne lándzsát" – vetítette előre Gulyás.

A reptér visszavásárlásával kapcsolatban a miniszter elmondta, a kormányülésen szó volt róla, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek kapta a feladatot, hogy tárgyaljon a reptér tulajdonosaival az adásvételről.

A kárpátaljai magyarok helyzetével kapcsolatban a miniszter kifejtette: a helyzet nehéz, de a kárpátaljai magyarság kitart. "Nem jött el mindenki, sokan ottmaradtak, főleg nagycsaládosok, a háromgyerekes apákat ugyanis nem sorozhatják be" – fejtette ki a helyzettel kapcsolatban Gulyás Gergely, aki két hete járt Beregszászon.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy jóval négyszázmilliárd forint feletti összeget költött a kormány a magyar határvédelemre.

Magyarország kőolaj ellátása biztosított

Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette: az ország kőolajellátása biztosított. A szankciókkal kapcsolatban a miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontjának komoly megerősítése a nemzeti konzultáció eredménye. "Mi mindig a józan ész politikáját képviseljük és a kormány szerint nem kell elfogadni olyan szankciókat, amelyet többet ártanak az EU-nak, mint Oroszországnak" – emelte ki a tárcavezető.

Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta azt is, hogy konkrét tárgyalások vannak beruházókkal a Dunaferr megvásárlásáról.

A kormány a dolgozók hathavi bérét átvállalta, amely 16 milliárd forint.

Hozzátette: Bízik benne, hogy hat hónap után megoldódik a probléma, és lesz új tulajdonosa az acélműnek.

"A szankciókról a tagállamok között van tárgyalás, mi sosem gondoltuk, hogy 8-9 ember döntő lehet a szankciók elfogadásában, fontos azonban tisztázni minden személy esetében, hogy indokolt vagy nem a szankció kivetése" – fogalmazott a miniszter az orosz személyekre vonatkozó szankciókkal kapcsolatban.

A Kirill pátriárkával kapcsolatos szankciókat illetően a magyar álláspont mögött elvi megfontolások álltak, ha egyszer békét akarunk, ahhoz az egyházak kelleni fognak.

A KRESZ vizsgák árának támogatását illetően a miniszter úgy fogalmazott, később előfordulhat a támogatás növelése.

Gulyás Gergely azt mondta, a Schadl-ügy kapcsán nemhogy nem rendült meg a kormány bizalma Varga Judit miniszterben, de erősebb, mint valaha.

Magyarország egy szabad ország, ezért bármilyen közösség a zászlaját szabadon használhatja, kivéve az önkényuralmi jelképek – hangsúlyozta kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy a román külügyminisztérium bekérette kedden a bukaresti magyar nagykövetet, hogy nemtetszését fejezze ki Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn közzétett Facebook-bejegyzésével kapcsolatban, amelyben azt írta: „a székely zászló addig lobog a magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam nem engedélyezi korlátozástól mentes szabad használatát Románia egész területén!”

A miniszter elmondta, hogy nem kapott a magyar kormány olyan jelzést Romániától, hogy a magyar Országházra kitett székely zászló problémás lenne. Hozzátette: nálunk az nem fordulhatna elő, hogy egy itt élő őshonos közösség a saját jelképét használja, és emiatt megbüntessék vagy bekéressék az anyaország magyarországi nagykövetét.

Arra a kérdésre, hogy Iváncsa és Göd után Debrecen mellett is lesz-e különleges gazdasági övezet a készülő akkumulátorgyár miatt, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy nem, mert óriási a különbség az említett települések és Debrecen mérete között. A tiltakozások kapcsán a tárcavezető elmondta, hogy szerinte nem minden tiltakozó külföldi ügynök, de tény, hogy ma a világban komoly verseny folyik a beruházásokért. Hozzátette: A magyar kormány csak azt várja el az akkumlátorgyáraktól, hogy a lehető legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat tartsák be, a többit pedig bízzák a hatóságokra és az önkormányzatokra.

"Völner államtitkár úr már ott volt, amikor Varga Judit miniszter lett. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, az államtitkárságon, annak egy főosztályán volt egy olyan kiválasztási folyamat, amely nem felelt meg a jogszabályoknak. Nem jár a Völner-ügy olyan következménnyel, hogy Varga Juditot leváltanák" – erősítette meg a miniszter.

A debreceni akkumulátorgyár kapcsán higgadt, nyugodt válaszokat kell adni, hiba azt gondolni, hogy ez a beruházás lesz az, ami megroppantja a kormánypártok népszerűségét. A baloldal be fogja látni, hogy ez nem működik.

 "A magyar média sokszínű, szabad, ezt bizonyítja az is, hogy lehet olyan szerkesztőségeket találni, ami utálja a kormányt" – emelte ki Gulyás Gergely arra az újságírói kérdésre válaszolva, amely az iránt érdeklődött, hogy mi a véleménye a miniszternek arról, hogy Orbán Balázs azt nyilatkozta, aki uralja egy ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a magyar média sokszínű, az európai meg egyszínű, Magyarországon szólásszabadság van. Hozzátette: Orbán Balázs gondolata Magyarországon nem értelmezhető, egyébként kiváló gondolat.

A miniszter nehezen tudja elképzelni, hogy a kuratóriumi tagok fizetése nagyobb lenne, mint az egyetemi ösztöndíjak, így reagált a 24.hu korábbi, ezzel kapcsolatos hírére. Gulyás Gergely szerint jobb, ha az ösztöndíjakra többet költ egy egyetem, mint a kuratóriumi fizetésekre, de azt sem gondolja, hogy egy kuratóriumi elnöknek ingyen kellene ellátnia a feladatát. Szerinte nem korrekt az 24.hu összehasonlítása, mert nem nézték meg az állami ösztöndíjakat.

A miniszter elmondta azt is, hogy nem merült fel az áfa csökkentése, mert szerinte az egy olyan hibához vezetne, amit annak idején a baloldali kormányok annak idején elkövettek. Hozzátette:

a magas áfának az a kockázata mindig megvan, hogy nem fizetik be, de az elmúlt években az áfacsalások visszaszorultak Magyarországon, ezt még az Európai Bizottság is elismeri.

Az Európai Uniónak be kellene vezetnie a magyar vagyonnyilatkozati rendszert, mert probléma, hogy semmiről nem kell számot adni, ezért „esnek ki a szekrényből millió eurós összegek” – fogalmazott a miniszter, aki két és fél órán állt a média rendelkezésére a mai tájékoztató alkalmával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában