Boldog házasság babával

2023.03.23. 09:49

Kosárlabdával kezdődött a szerelme Burdi Szabolcs, a SERCO UNI Győr fizioterapeutájának és Mansaré Anna Mantynak

Kellemes zöldövezeti környezet Győr mellett, épülő-szépülő házikóval: a konyhában kenyeret sütő férj, az előtérben a vendégre is mosolygó babát altatni próbáló anyuka. Ők a család, azaz Burdi Szabolcs, a SERCO UNI Győr fizioterapeutája, a klub és a női kosárlabda-­válogatott gyúrója, továbbá Mansaré Anna Manty, a csapat korábbi játékosa, és az ifjú jövevény, Burdi Anna Lenke a maga három hónapjával.

Mohay Gábor

Kosarascsalád: Mansaré Anna Manty és Burdi Szabolcs a szemük fényével, Anna Lenkével.

– Sosem kosárlabdáztam – magyarázza Burdi Szabolcs, megigazítva a lassan elkészülő kenyeret. – 2010-ben végeztem a győri egyetem sport­rekreációs szakán, és az éppen Győrbe szerződő, felejthetetlen emlékű Fűzy Ákos edző keresett fiatal, ambiciózus sportmasszőrt. Azóta töltöm be a szerepkört. A változatossága, a sportos életmód fogott meg, az állandó megújulás, a mindig új motivációk, az utazások, mert kevés olyan európai ország létezik, amelynek ne ismerném a jellegzetes sörét. Szerencsés vagyok, sohasem éreztem a munkát tehernek, ma is élvezem csinálni.– A hosszú házasság titka, úgy látszik, valóban a távolság – fűzi hozzá mosolyogva a feleség.

– Fővárosi vagyok, 2013-ban kerültem Győrbe, amikor már átalakult az egy évvel korábbi bajnokcsapat. Ugyan voltam felnőttválogatott-kerettag, de a címeres mezt csak a kispadon viseltem. Másfél év győri játék után Szekszárdra kerültem négy és fél szezonra, majd közel négy esztendeje újra Győr következett, de akkor az elsődleges szempont már a kapcsolatunk volt. A játékot másfél éve hagytam abba, Lenke tavaly december 3-án született, vele eddig háromszor sikerült kilátogatni a csapat mérkőzésére. 

Kosarascsalád: Mansaré Anna Manty és Burdi Szabolcs a szemük fényével, Anna Lenkével. 

– A közösen átélt tragédiák legtöbbször elmélyítik két ember kapcsolatát, életem legnagyobb traumája egyértelműen a 2013. szeptemberi tragikus vitnyédi buszbaleset – tér ki rá Szabolcs. – Két hétig feküdtem mesterséges kómában, kétséges volt az életben maradásom is. Hátulról nyitott mellkassal operálták meg a hosszú szakadást a légcsövemen, csak nagyon lassan kerülhetett sor az ébresztésre. Nem lehetett tudni azt sem, hogy tartós marad-e a varrás. A balesetnél elszenvedett ütés hatására a tüdőm mindkét fele leállt, lélegeztetéssel tartottak életben. Az emberi szervezet csodája, hogy két korrekciós műtétet követően másfél év múlva regenerálódott olyan mértekben a szervezetem, hogy lehetővé tette a megszokott fizikai aktivitást. Most már, lekopogom, rendben van minden… 

– Nekem nagyobb szerencsém volt, kisebb vágásokkal úsztam meg a balesetet – mondja Manty. – Viszont rettenetesen nehéz napokat éltem át Szabi állapota miatt. Anyukája és húga naponta tájékoztatott a hogylétéről, s lényegében a győri kórház intenzív osztályán kerülhetett sor az első családi találkozásunkra is. 

– Hogy miként találtunk egymásra? – kérdez vissza Anna. – A felnőttválogatott edzőtáborában ismerkedtünk meg, majd az Universiade csapattal Kazany­ban töltött idő alatt kerültünk érzelmileg közel egymáshoz. Tudtuk, hogy a közös jövő már nem csak a sportra fog vonatkozni, de sokáig nem lehetett publikus a kapcsolatunk. Aztán attól kezdve, amikor Völgyi Péter vette át a csapat szakmai vezetését, már nem volt értelme a titkolózásnak. Engem az fogott meg Szabiban, hogy megvan benne az empátia, a kompromisszumkészség, a családon belüli kérdések eldöntése így nem torkollik vitákba. 

Kosarascsalád: Mansaré Anna Manty és Burdi Szabolcs a szemük fényével, Anna Lenkével. 

– A sportvilágban ismert tapasztalat, hogy hétköznapi foglalkozású feleség könnyen féltékennyé válhat a női sportolók izmaival foglalkozó férjére – egészíti ki Szabolcs. – Nos, nálunk ez kizárt, Manty tudja, hogy számomra a gyúrás munkaköri kötelesség. Az esküvőnk 2022 augusztusában volt, kilenc együtt töltött év után. Maximálisan kiveszem a részem a háztartási munkából, annak ellenére, hogy feladataim két klub melletti munkával bővültek, sőt, fizioterápia tárgyból óraadó vagyok a Bercsényi Miklós-technikumban. A nyáron pedig következik a női Európa-bajnokság másfél hónapos távolléttel, ami anyagilag sem elhanyagolható körülmény. Ezt egy sportoló feleség könnyebben érti meg. 

– Volt sportoló feleségről van szó – ellenkezik az anyuka –, már nem tervezem a visszatérést. A család és a gyermeknevelés mellett gondolkodom a jövőn, mert ugyan matematikusi végzettségem van, de elsősorban informatikai vonalon szeretném majd képezni magam. Jelenleg szülési szabadságon vagyok, és talán elárulhatom, hogy már szóba került a család négytagúra bővülése is.

– Ha nem is sürgősen, de belátható időn belül – szögezi le Szabolcs. – Most azonban a legfontosabb, hogy a ház tovább szépüljön, és tavasztól újra élhessek a horgászás iránti szenvedélyemnek. Ami pedig a csapatot illeti, a válogatottban évek óta kollégák vagyunk Cziczás László edzővel, és bízom abban, hogy irányításával az idén végre győri résztvevővel rendezik meg a bajnoki döntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában