Bajnokok Ligája

2023.06.02. 16:36

Visszaülne Európa trónjára az Audi-ETO női kézilabdacsapata – videók

Először szerepel két magyar csapat – az Audi-ETO és a Ferencváros – a legjobb négy között a női kézilabda Bajnokok Ligájában, amelynek négyes döntőjét szombaton és vasárnap rendezik a budapesti MVM Dome-ban.

kisalfold.hu

Győri-Lukács Viktória és Fodor Csenge a budapesti megérkezés után.

Fotó: Audi-ETO

A legrangosabb európai kupasorozat 1961 óta íródó történetében hetedszer fordul elő, hogy egy országot két csapat képvisel az elődöntőben: 1970-ben a szovjet Szpartak Kijev és Zalgiris Kaunas, 1981-ben a jugoszláv Radnicski Beograd és RK Osijek, 1992-ben a német TV Giessen-Lützellinden és Walle Bremen, 2003-ban a dán Ikast és Viborg, 2006-ban a szintén dán Aalborg és Viborg, 2008-ban pedig az orosz Zvezda Zvenyigorod és Lada Toljatti jutott a négy közé.

Az ötszörös BL-győztes Audi-ETO 15. alkalommal elődöntős, a négyes döntőben pedig nyolcadszor szerepel. A mostani idényben 11 győzelemmel és három vereséggel zárta a csoportkört, a negyeddöntőben pedig kettős győzelemmel, 66–55-ös összesítéssel búcsúztatta a dán Odensét. Szombati ellenfele a tavaly és tavaly előtt is BL-győztes norvég Vipers Kristiansand lesz, amely 11 sikerrel, 1 döntetlennel és 2 vereséggel zárt a csoportkörben, majd a negyeddöntőben kettős győzelemmel, 71–56-os összesítéssel búcsúztatta Korsós Dorina román együttesét, a Rapid Bucurestit.

A győriek és a norvégok hetedszer találkoznak egymással a BL-ben, eddig a magyar csapat négyszer, a norvég együttes kétszer győzött. A tavalyi döntőt éppen ez a két csapat játszotta az MVM Dome-ban.

A Ferencváros hatodszor – de 2002 óta először – szerepel a BL (korábban BEK) elődöntőjében, de a négyes döntőbe első alkalommal jutott be. A csoportkörben hét győzelemmel, egy döntetlennel és hat vereséggel zárt, majd a rájátszás első körében kettős győzelemmel, 55–46-os összesítéssel ütötte ki a montenegrói Buducnost Podgoricát, a negyeddöntőben pedig az érdi hatgólos vereség után hét találattal győzött a francia Metz otthonában, így 59–58-as összesítéssel jutott tovább.

Szombati ellenfele, a dán Team Esbjerg tíz sikerrel és négy vereséggel fejezte be a csoportkört, a rájátszás első fordulójában kettős győzelemmel, 55–49-ös összesítéssel jutott tovább a francia Brest Bretagne ellen, majd a negyeddöntőben ugyancsak kettős sikerrel, 65–59-es összesítéssel búcsúztatta a román CSM Bucurestit.

Az FTC-nek és az Esbjergnek a hetedik egymás elleni BL-mérkőzése következik, eddig két magyar siker és egy döntetlen mellett három dán győzelem a mérleg.

Mindkét magyar csapatnál ezen a tornán zárul le egy emblematikus, klubtörténeti időszak, hiszen a győriektől Ambros Martín vezetőedző, valamint Anne Mette Hansen és Faluvégi Dorottya, a fővárosiaktól pedig Elek Gábor vezetőedző, Szucsánszki Zita és Alicia Stolle távozik az idény végén. A Vipers vezetőedzője, Ole Gustav Gjekstad szintén búcsúzik, és a dán Odense trénere lesz ősztől.

Tavaly nem volt telt ház a négyes döntőn, idén viszont – az FTC bekerülése miatt – már az is meglepetést jelentett, hogy hétfőn kiderült, néhány belépőjegyhez még legálisan hozzá lehet jutni.

Amennyiben nem valamelyik magyar csapat nyeri a döntőt, egy játékos biztosan történelmet ír, mert vagy az Esbjerget erősítő norvég Nora Mörk, vagy honfitársa, a Vipers kapuját védő Katrine Lunde lesz hétszeres BL-győztes. Előbbi eddig a Larvik, az ETO és a Vipers, utóbbi pedig a Viborg, az ETO és a Vipers színeiben volt aranyérmes. A férfiaknál is csak egyetlen hétszeres BL-győztes van, az ukrán Andrij Csepkin a Barcelonával hatszor, a TWH Kiellel egyszer győzött.

Eddig csak a szovjet Szpartak Kijev, az osztrák Hypo Niederösterreich és az Audi-ETO tudott sorozatban háromszor BL-t nyerni, ez a bravúros sorozat most a Vipersnek is összejöhet.

Tizedmásodpercek döntenek

Győri-Lukács Viktória, a Győri Audi ETO KC kézilabdázója szerint egy tizedmásodperc dönthet a lövéseknél Katrine Lunde, a címvédő Vipers kapusa ellen a női Bajnokok Ligája szombati elődöntőjében.

"Nem készülünk belőle külön. Mindenki tudja, milyen stílusban véd, és ő is ismer minket. Az az egy tizedmásodperc dönt, amikor eldöntjük, hova lövünk" – nyilatkozta a válogatott jobbszélső a norvégok kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és hatszoros Európa-bajnok kapusáról, aki 2010 és 2015 között az ETO hálóőre volt.

A két csapat legutóbb a tavalyi döntőben találkozott egymással, akkor 33–31-re a Vipers győzött. Győri-Lukács elárulta, a közelmúltban újra végignézte az egy évvel ezelőtti mérkőzésüket, hogy tanuljon belőle, és újra átélhesse, amit tavaly átéltek.

"Szinte teljesen más csapattal vannak itt, ezért próbálunk nem a múltból építkezni. Meghatározó játékosok mentek és jöttek, akik másként játszanak, de a taktikájuk nem lesz más" – vélekedett.

Hozzátette, nagyon sok jó játékosa van az ellenfélnek, és mindenki másban jó, de érzése szerint alaposan felkészültek és készen állnak.

"Ez lesz az utolsó két meccsünk a szezonban, ezért mindent ki foguk adni magunkból, de nyilván a Vipers is ugyanígy áll hozzá. Nem csak a legjobb teljesítményünkkel tudunk mérkőzést nyerni, ha kivisszük szívünket-lelkünket a pályára, akkor nem lesz probléma" – mondta Győri-Lukács.

Hangsúlyozta, ha fáradnak a belső poszton játszó társai, akkor a szélsőknek arra kell összpontosítaniuk, hogy éljenek a lehetőséggel, és értékesítsék azt a három-négy-öt helyzetet, ami adódik előttük.

Újra megnyernék a BL-t

"Azért vagyunk itt, hogy újra megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Mindent meg kell tennünk, még a lehetetlent is, hogy mindkét napon győztesen hagyjuk el a pályát. Megdolgoztunk ezért, a motivációnk pedig maximális" – hangsúlyozta Ambros Martín, a győriek vezetőedzője, aki a négyes döntő után távozik posztjáról.

A spanyol mester hozzátette: a legfontosabb, hogy úgy kell játszaniuk, ahogy szoktak.

"A Vipers a világ egyik legjobb csapata, és ha ilyen magas színvonalú kézilabdát produkáló csapat ellen játszol, a taktika és az egyéniségek nem feltétlenül elegendőek. A legvégéig szükséges az akarat és a küzdés" – vélekedett.

Martín úgy fogalmazott: lelkes közönségük megadhatja azt a plusz egy százalékot, ami döntő lehet egy ilyen tornán.

"Nagy szerencsénk van, hogy a tornát Magyarországon rendezik. Nagyon várom, hogy a csapatom a zsúfolásig megtelt arénában játszhasson. A lelátóról érkező energia hatalmas motivációt jelent és sokat segíthet nekünk" – magyarázta.

A program – Szombat, elődöntők: Audi-ETO–Vipers Kristiansand (norvég), 15.15 óra (játékvezető: Igor Covalciuc, Alexei Covalciuc – moldovaiak). FTC–Esbjerg (dán), 18 óra (jv.: Ozren Backovic, Mirko Palackovic – szlovénok). Vasárnap, helyosztók: a 3. helyért, 15.15 óra (jv.: Pinar Ünlü Hatipoglu, Mehtap Simsek – törökök). Döntő, 18 óra (jv.: Tatjana Prastalo, Vesna Balvan – bosnyákok).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában