Kovács Erika/veol.hu | 2022.09.25. 14:00
Helikopterhangárban adhattak vért a füredi légimentőknél
Nyulasi László, a balatonfüredi légimentőbázis vezetője mutatta be a mentőhelikoptert a szépszámú érdeklődőnek a helikopter hangárjában szervezett véradáson pénteken, ahová folyamatosan érkeztek az emberek. A véradást először szervezték meg a hangárban.

Nyulasi László üdvözölte az eseményt, mert szerinte nagy szükség van vérre az egész országban, és ilyenkor a légimentők is részt tudnak venni az ellátottság javításában. Az elmúlt egy évben a balatonfüredi helikopter hétszer használta a helyszínen az életmentő vért, és adott lehetőséget a túlélésre a súlyos sérülteknek.

Fotó: Penovácz Károly/Napló

Elhangzott, főként újraélesztéshez, traumás, motoros és gyermek sérültekhez, autóbalesetekhez, vízben történt rosszullétekhez, magasról történt esésekhez riasztották őket. A mentésirányítás a riasztási protokoll alapján dönti el, riasztanak-e mentőhelikoptert. Ebben meghatározták az eseteket, amikor magasabb szintű ellátásra, mentőhelikopterre van szükség. Ilyen például az égési sérülés, amikor a beteget gyorsan egy adott centrumba kell juttatni, vagy a szívinfarktus, a sztrók.

Fotó: Penovác Károly/Napló

 

Nincs mérlegelési lehetőség több jármű baleseténél, a légi balesetnél, kritikus állapotú betegnél, gyermeksérültnél. Tavaly augusztusig 386 riasztás történt, idén ugyaneddig 477 esetben érkezett riasztás a füredi légimentő-bázishoz, ahol hét orvos és öt paramedikus dolgozik. A mentőhelikopterben a beteg mellett ül az orvos, elöl a paramedikus és a pilóta. Nyulasi László, aki maga is paramedikus, legfőbb idei sikerét érintő kérdésünkre elmondta, újraélesztettek egy fiatalembert a Balatonnál, aki rosszul lett a házánál. A gyermeksérülés szerencsére nem jellemző, de előfordul, főként autóbaleseteknél, amelyekre idén is volt példa.

 

 

Nyulasi László, a balatonfüredi légimentő-bázis vezetője

Nyulasi László, a balatonfüredi légimentő-bázis vezetője Fotó: Kovács Erika/Napló

 

A bázisvezető beszélt egy Veszprém megyei kisgyermekről, aki beleesett a kerti medencébe, őt is újraélesztették. Ismert, Adj vért a légimentőkkel, hogy mások is túlélhessék! névvel, idén is országos véradást szervezett a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., a Magyarországi Légimentésért Alapítvány, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt.

 

Balatonfüredre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Penovácz Károly/Napló

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva