Mihály Szilvia | 2022.10.05. 10:00
Szigliget ősszel is varázslatos, de mit ajánl a várkapitány?!
Szigliget a váron túl is számos látnivalót rejt, fedezd fel a települést ősszel is, idegenvezetőnk a várkapitány polgármester, Balassa Dániel.

Balassa Dániel, Szigliget polgármestere születése óta itt él. Nemcsak a települést vezeti, hanem a vár kapitánya is egyben. Gyerekkora óta egy olyan utcában lakik, ahonnét rálátni a várra, ez a festői panoráma predesztinálta, hogy később itt kezdett el dolgozni, majd várkapitány lett. Azt mondja a polgármesteri munkának is fontos része, hogy ezt a műemléket teljes odaadással mentsék meg, fejlesszék, és tegyék a látogatók számára is izgalmas turisztikai célponttá.

Nézd meg a várban készített képeinket!

Szigliget várának varázslatos pillanatai

– A Szigligeti vár számomra teljes egészében különleges hely, nem tudok kiemelni egyetlen pontot sem, ami közelebb áll a szívemhez, mert minden szeglete fontos számomra. Inkább olyan pillantok jutnak eszembe, amit a gondnoki vagy kapitányi munkámnak köszönhetően élhettem át, amikor még csak ébredezik a táj, nincsenek látogatók a várban.

szigliget

Balassa Dániel
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Például egy nyári hajnalon, napkelte előtt, amikor elindítottam a locsolót és körbenéztem, kelet felől a Badacsony és a Gulács között felkelő nap látványa örökre megmarad az emlékeimben. Az őszi reggeleken, amikor az egész tájon köd ül, és csak a tanúhegy csúcsokat látni Szigliget várból, szintén festői pillanat.

Őszi hajnal
Fotó: Balassa Dániel

 

Örök emlék az is, amikor fent a 15-20 cm-es havat lapátolva küzdök az elemekkel, ez egy komoly, férfias kihívás, de amikor végeztem, otthon megittam egy csésze forró teát, és jó érzéssel töltött el, hogy biztonságossá tettem a látogatók számára a várlátogatást.

Varázslatos a látvány
Fotó: Balassa Dániel

 

Kedvenc pontjaim inkább a várfalon kívül vannak, ezek olyan helyek, ahova a turisták nem tudnak kimászni. A Királytorony alatti szikláról rálátni a falura, ez egy napsütéses őszi délutánon valódi relaxációs élmény.

Szigliget tanösvénye

– Ha kirándulás és Szigliget, akkor a Kamonkő tanösvény a nagy kedvencem az őszi időszakban. A tanösvény 6 km hosszú, a szintkülönbség 290 m, kényelmes tempóban rövidebb pihenőkkel 2,5-3 órás túra. Ezen végigsétálva a vár lábától indulva végigmegyünk az Ófalun, aztán akácos, tölgyes, juharos erdőkbe jutunk. Nagyon változatos, bemutatja, mennyire sokszínű Szigliget építészete és természeti környezete.

A Kamonkő sziklája önmagában is lenyűgöző, alatta állva, az évmilliós köveket nézve a sziklafalon látszanak a rárakódott rétegek, elgondolkodtató, hogy egy emberöltő milyen kevés, porszemnyi ehhez képest.
Az őszi napsütésben az erdő látványa, a színek kavalkádja, a magányos fenyő kilátópont, ahonnét Badacsonyt és a Balatont látjuk, nagy kedvencem. A szalonnasütő egy hatalmas juharfa alatt a gyerekkori kirándulásokat juttatja eszembe. Ez a helyiek számára is kedvelt hely.

Szigliget és a téli csobbanás

– Balatoniként és várkapitányként be kell hogy valljam, van két fóbiám. A várban félek felmenni a falakra, mert erős tériszonyom van, így a zászlócserét mindig a kollégák végzik el.
Ehhez jön még, hogy különböző vízi járműveken és hidakon sem érzem biztonságban magam. Gyerekkoromban nagyapámmal és édesapámmal nagyon sokat jártunk ki pecázni, de most nem érzem a késztetést. Tudom, hogy ez sokak számára kedvelt szabadidős tevékenység, ezért is támogatom a pecásokat. Üzemeltetünk egy csónakkikötőt, és az őszi-tavaszi időszakban a strand területére beengedjük a horgászversenyek résztvevőit. A Balaton kiváló horgászturisztikai célpont, a halászat, a horgászat a kultúra része.

szigliget

Horgászstégek a nádasban
Fotó: Mihály Szilvia

 

Bár a vízen ringatózva nem érzem jól magam, a téli Balatonba rendszeresen megmártózom. A hagyományos Szigligeti Újévi csobbanás előzménye, hogy egy feldíszített karácsonyfát helyezünk el a vízben december 24-én, ezt kell kihozni majd a nagy fürdőzés során.
Édesapám, Balassa Balázs találta ki, és én a kezdetektől aktív résztvevője vagyok ennek a programnak. Ez a turizmus szempontjából is fontos esemény.

– Ilyenkor a parton sincs túl meleg, milyen érzés megmártózni?
– Az ember gondol egy rosszat – nevet – fürdőnadrágra vetkőzik Szenteste előtt és kezében egy feldíszített fenyővel begyalogol a jéghideg Balatonba. Az első lépések rosszak, aztán térdig nem olyan vészes, combmagasságban újra átjár egy kellemetlen érzés, de elhatározás kérdése, és már meg is merültünk a vízben. Az újévi csobbanók közül többen vannak, akik hosszú percekig lubickolnak.

szigliget

Hivatalos sajtófotó / Légi Fotó & video

Szigliget és a tanúhegyek

Az egyik hobbim a fémkeresés, így a Laczkó Dezső Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum fémkereső csapatával régészeti lelőhelyeken is kutatunk. Legutóbb az almádi monostornál jártunk, lenyűgöző, ahogy a semmiből előkerültek a falak. El tudjuk képzelni, milyen monumentális épületek voltak ott.
A környék kilátói, az összes tanúhegy gyönyörű. Nagy favoritom, ahogy jövünk Gyulakeszi felől Nemesgulács felé, és az út két szélén mandulafák sorakoznak, szemben a Tóti és a Gulács hegy magasodik, tavasszal ez a világ legszebb útja.
Hamarosan tejes hosszában elkészül a Tapolca és Szigliget közötti kerékpárút, ami egy jól kerékpározható, nagyon szép helyeken átvezető szakasz lesz páratlan rálátással a vidékre. Ez a kerékpáros turisták és a helyiek számára remélem nemcsak hasznos, de nagyon népszerű útvonal is lesz.
Ha elkészül ez az út, én is veszek egy normális biciklit, egy húsz éves kerékpárom van, sajnos ritkán tekertem mostanában.

Szigliget étel- és italkínálata

Szigliget elsősorban szezonális turizmusra van berendezkedve, nyáron minden nyitva van, télen csak néhány hely. Szerencsére az itt levő pincészetek mindegyike minőséget szolgáltat, a Szent Antal pince, a Szatmári a Szászi pince mind jó és finom borokat készít. Van néhány házibor eladó hely is, akiktől bátran vásárolhatnak a vendégek. A zeusz és a vulcanus borok Szigligetre jellemzők, az olaszrizling és szürkebarát mellett ezeket is érdemes megkóstolni.

– Pecázni nem szokott, a balatoni halat szereti?
– A süllőt imádom, nagyon jó íze van, kevés benne a szálka, de ennél van egy sokkal nagyobb kedvencem, ha balatoni halról van szó, ez pedig a tavaszi sült keszeg. Az áprilisban kifogott, majd frissen paprikás lisztben megsütött irdalt keszegnél nincs finomabb. Friss kenyérrel és savanyú uborkával vagy sült krumplival az egyik legjobb balatoni étel.

szigliget

Irdalt sült keszeg
Fotó: Mihály Szilvia

 

Én nem vagyok nagy édesség kedvelő, de van egy ikonikus szigligeti fagyizó, ahova várlátogatás előtt vagy után betérnek a vendégek. Van, aki a fagyi miatt jön a településre, és csak azután megy fel a várba.
Úgy látom, mára egy egészséges, jó versenyhelyzet alakult ki a vendéglátók között. Szerencsére az a fajta szemléletmód, ami arra épül, hogy lehúzzák a turistákat, nálunk nincs. Az alapanyagok, technológiaváltások és fejlesztések révén sikerült egy olyan szolgáltatási szintet létrehozni, ami a legmagasabb kategóriához szokott vendégeket is kielégíti. Lezajlott az az elvárható minőségi váltás a turisztikai szolgáltatóink körében, amitől versenyképesek tudnak maradni, így bármelyik vendéglátó egységet jó szívvel ajánlom.

 

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva