likeBalaton.hu | 2023.05.31. 18:00
„Aki új világot épít, kezet nyújtva jövőt szépít, mind közénk való”
Több száz gyermek zengte egyszerre a Bűvös Bábos Fesztivál dalát május 11 és 14. között több alkalommal is megtáncoltatva egyforma bábjaikat. A Gyermek Bábcsoportok Nemzetközi találkozója VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik eseménye, amely a Pápai Művelődéstörténeti Társaság és a Pegazus Színház közös szervezésében jött létre. Minden vármegyét egy bábcsoport képviselt, veszprémiből további négy, míg határon túlról öt csapat érkezett, akik egy évig készültek az eseményre.

Az első napon a gyerekek kísérő pedagógusokkal együtt bejárhatták a színpadot és saját díszleteiket elhelyezhették a veszprémi Agóra színpadán. Ezt követően a belvárosban játékos séta keretében Veszprém történetét ismerhették a meg a fiatal bábművészek. Kovács Norbert egy fergeteges Tücsköt, bogarat koncerttel szórakoztatta a gyerekeket.
A zánkai táborban töltött éjszaka után Hol volt, hol nem volt ünnepélyes nyitóceremónián a fesztiválszervezők köszöntése után a rendezvényt Závogyán Magdolna – a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára – nyitotta meg. Beszédében kiemelte a művészeti oktatás fontosságát és fejlesztő hatását.
Bábművészeti oktatásban rejlő értékekről további érdekességeket olvashatunk.
A gyermekek megtekintették egymás előadásait, de a szervezők emellett számtalan élménnyel színesítették a négynapos fesztivált. Kézműveskedés, táncház, lufihajtogatás Dömötör Zsolt világbajnokkal, arcfestés, mesesátor, színházi előadás.
A május 12-én délelőtt a miniszterelnök adta át a VEB 2023 legnagyobb beruházásával járó ActyCity épületet, amelyet délután már a Bűvös Bábos Fesztivál rendelkezésére állt. Itt tartották meg a zártkörű értékelő beszélgetéseket a csapatok felkészítőivel, míg a gyermekek a fakultatív programokon vehettek részt.
A harmadik nap leglátványosabb eseménye a kavalkádra keresztelt bábos felvonulás volt. Óriásbábok, fúvós zenekar, kínai sárkány és busók kíséretében indulhattak el a Sétáló utcáról az Auer-parkon át az ActiCity-be a fesztivál apraja-nagyja.
Élményekben feltöltődött gyermekeket záróceremónia keretében Porga Gyula – Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere – búcsúztatta.



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva