likeBalaton.hu | 2023.06.07. 12:00
Vízpótlásra szorulhat a Balaton 2040-től
Vízpótlás lehet a megoldás arra a vízhiányra, amely a szakemberek szerint fenyegeti tavainkat, így a Balatont is.

– Az éghajlatváltozás lehetséges hatásairól tanácskoztak és a károk mérséklésének módjait vették számba a Balatonnal foglalkozó szakértők kedden Tihanyban. A bemutatott új modellek szerint 2040-től szükséges lehet a Balaton vízpótlása – mondta a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója.

– A Balaton esetében 1921-től rendelkezünk vízmérlegekkel, de 2000 előtt még soha nem fordult elő annyi szélsőséges helyzet, mint 2000 és 2022 között.

Ebben az időszakban kilenc év során is csökkent a Balaton vízszintje – emlékeztetett Erős Tibor.

A 2000 és 2003 közötti aszály okozta károk után a szakértők kidolgozták a vízpótlás lehetséges alternatíváit, de intézkedést akkoriban még nem tartottak időszerűnek. Akkori megoldási lehetőségként előtérbe került a vízvisszatartás a mederben vagy a vízgyűjtőn létesített tározókkal. Az ülésen több előadó sürgette a döntést a vízhiány kezeléséről.

Kibillent a Balaton 2021-ben a siófoki Aranyparton
Fotó: Krausz Andrea

 

A bemutatott modellek szerint a jövőben vélhetően vízpótlásra lesz szükség

2040 és 2060 között alkalmanként, utána pedig viszonylag rendszeresen. Emiatt olyan részletességű terv kidolgozását javasolták, amellyel a rendszer egy-két év alatt megépíthető, ha azt vészhelyzet indokolja.

 

 

– Az utóbbi évtizedekben vizeink fokozódó melegedésével jelentős számban jelennek meg idegenhonos növény és állatfajok, amelyek kiszoríthatnak őshonos fajokat. Óvakodni kell a klímaváltozás negatív hatásainak felerősítésétől, azaz például a mikroklímát, széljárást megváltoztató és a természetes élőhelyeket átalakító beavatkozásoktól.

A Balaton jövője szempontjából nagy szerepet játszik a társadalom érzékenysége, a tóhoz való viszonyulása

– részletezte Erős Tibor.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva