Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 20 leggyakoribb konyhai baki, amit lehet, hogy te is gyakran elkövetsz!

default user icon
MME
A főzés kellemes kikapcsolódás, de olykor bizony nehéz, kihívásokkal teli feladat. Akár most kezdesz kísérletezni a konyhában, akár már rutinos szakács vagy, valószínűleg te is elkövetsz néhány hibát. Mutatjuk a leggyakoribb főzési és sütési hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.

1. Túlzsúfolod a serpenyőt

Bár csábító ötlet, hogy nagyobb mennyiségű zöldséget, húst párolj vagy süss meg egyszerre, de a végeredmény katasztrofális lehet. Mindig hagyj helyet, hogy elég levegő érje az egyes darabokat, hiszen csak így lesz a kívánt állagú a kész étel.

2. Nem teszel elég sót a tésztafőző vízbe

Amikor a tésztát a forrásban lévő vízhez adod, az magába szívja a víz egy részét. Így tulajdonképpen „belülről” fűszerezed a tésztát, amitől az íze tökéletes lesz. Ha viszont nem sózod meg kellően a vizet, a tészta ízetlen marad. És hogy mennyi az „elég”? Egy biztos: a főzővízhez mindig több sót kell adni, mint gondolnád! Az olaszok szerint egyébként a főzővíznek olyan sósnak kell lennie, mint a tengernek – és nem ez nem is áll olyan távol az igazságtól.

 

3. Kiöntöd a vizet, amiben a tészta főtt

A tésztafőző víz tele van keményítővel, amivel selymesebbé teheted a szószt, ezért érdemes alaplének használni. Ráadásul pont a keményítőtartalmának köszönhetően a főzővizes szósz könnyebben megtapad a tésztán.

4. Az ételeket csak a főzés legvégén fűszerezed

Kezdő szakácsok egyik leggyakoribb hibája az alul-fűszerezés. Annak érdekében, hogy az étel igazán ízletes legyen, adj hozzá sót és borsot a főzési folyamat során és ne csak a végén!

5. Elfelejted, hogy a savak ugyanolyan fontosak, mint a só

Ha a megfelelő fűszerezésről van szó, mindenki a sóra gondol elsőként, pedig a savaknak is fontos szerep jut bizonyos ételek ízesítésében. A citrom például mélységet és finom ízt ad például a quinoának, a paradicsomnak vagy a chilinek is.

6. Csak tapadásmentes serpenyőt használsz

A tapadásmentes serpenyők jók a tojásételekhez – legyen szó omlettről, rántottáról vagy tükörtojásról –, és a palacsintákhoz. De a legtöbb olyan étel elkészítéséhez, amelyek pirítást vagy lassú főzést igényelnek, nem alkalmasak, mert nem tudnak úgy felmelegedni, mint a más anyagból készült serpenyők és a hőeloszlásuk sem mindig egyenletes.

7. Mindig olívaolajjal főzöl

A legújabb kutatások már kicsit magasabb hőmérsékletre, 180–200 °C közé teszik az extra szűz olívaolaj füstpontját a korábbi 170 foknál, így a magas víztartalmú élelmiszereket sütheted olívaolajon. A bő olajban sütéshez azonban válassz más zsiradékot, mint ahogy a grillezéshez is.

8. Nem élezed rendszeresen a késeket

Éles késsel hatékonyabban lehet dolgozni és biztonságosabban is! Lehet, hogy félelmetesnek tűnik egy éles penge, de a tompa késsel nagyobb erőt kell kifejtened és közben könnyen megcsúszhat a kés. Néhány havonta fenőkővel vagy késélezővel élezd meg a késeidet, évente egyszer pedig vidd el szakemberhez!

9. A forró ételt egyből a hűtőszekrénybe teszed

Ha a meleg ételt hosszú ideig (több mint két órán át) szobahőmérsékleten hagyod hűlni, elszaporodhatnak benne a baktériumok. De az is veszélyes, ha a forró ételt azonnal a hűtőbe teszed: ekkor ugyanis úgy megemelkedhet a hűtő hőmérséklete, hogy veszélybe kerül a többi étel. Hogy ezt elkerüld, a meleg (de nem forró) ételt tedd légmentesen záródó edénybe és helyezd úgy a hűtőszekrénybe, hogy mellette legyen elég hely. Így a levegő szabadon áramlik, az étel gyorsabban hűl és a többi étel sem romlik meg.

 

10. A főzés megkezdése előtt nem olvasod végig a receptet

Pedig hidd el, megéri! Így elkerülheted az olyan kellemetlen meglepetéseket, mint hogy egész éjjel állni kell hagyni az összekevert alapanyagokat, mielőtt megsütöd, vagy hogy hiányzik egy kihagyhatatlan összetevő. Csak néhány perc legalább egyszer végigolvasni a receptet, de órákat nyerhetsz vele.

11. Nem használsz ételhőmérőt

Feleslegesnek tűnik, de hidd el, megéri beszerezni egyet. A tökéletes hússütés legjobb – és legpontosabb – módja az, ha hőmérővel ellenőrzöd a maghőmérsékletét. Nem kell többé túlsütött, száraz húst tálalnod és azon sem kell aggódnod, hogy az egészben sült, nagyobb darab hús nyers marad.

12. Pitetészta készítésekor nem alkalmazod a 3-2-1 szabályt

Rengeteg pitetészta recept kering a neten, de ha igazán biztosra szeretnél menni, ne térj el a régi szabálytól: három rész liszt, két rész zsiradék és egy rész jéghideg víz. Ezt szem előtt tartva fantasztikus pitéket készíthetsz.

13. Soha nem használsz konyhamérleget

Lehet, hogy a nagyid mérleg nélkül készítette a finomabbnál finomabb süteményeket, de ne feledd: azok generációkon át öröklődtek a családban, ahol akár még a sütéshez használt mérőpohár is kézről kézre járt, látták, hogy mekkora az az evőkanál, amivel ki kell mérni a lisztet. Ma, a netről letöltött receptek korában fontos, hogy betartsd a receptben javasolt mennyiségeket, ehhez pedig elengedhetetlen egy mérleg. Néhány ezer forintos beruház, amit nem fogsz megbánni.

 

14. Nem krémesíted a vajat és a cukrot

Nem véletlenül írja a recept, hogy keverd habosra a vajat és cukrot – ez a keverék levegőt ad a tésztának. Valóban nem egy perces feladatról van szó, de nem érdemes kihagyni vagy elsietni. Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy tökéletesen homogén-e a végeredmény, a két ujjad között dörzsölj szét egy csipetnyi krémet. Ha még érzed a cukorkristályokat, akkor folytasd a keverést.

15. Sütés közben kinyitod a sütő ajtaját

Ahogyan a sütő előmelegítése létfontosságú sütemény sütésénél, nagyon fontos, hogy ne nyitogasd a sütő ajtaját, amikor a süti benne van. A hűvösebb levegő ugyanis megállíthatja a kelesztési folyamatot, ami nemcsak a külsőségekben mutatkozik majd meg, hanem az ízélményt is csökkenti. Ha ellenőrizni szeretnéd, hogyan alakul a süti, kapcsold be a világítást és kukkants be a sütő ablakán.

16. Még melegen elkezded díszíteni a tortát

A házi készítésű torta mindig kellemes meglepetés az ünnepeltnek, ne rontsd el a türelmetlenségeddel! Ha még forró a piskóta, nemcsak a vajkrém vagy a cukormáz fog megolvadni, hanem a sütemény is omlósabb lesz, elnehezül, ami megnehezíti majd a szeletelést. Bosszantó lehet várni a remekmű díszítésével, de ha azt szeretnéd, hogy a végeredmény igazán szép legyen, várd meg, amíg a piskóta teljesen kihűl és csak utána engedj szabad utat a művészi hajlamaidnak.

17. Sütéskor nem teszel a sót az édes tésztákhoz

Bár ellentmondásosnak tűnik, a só az édes sütemények elengedhetetlen összetevője. Ez azért van, mert valójában egyfajta ízfokozóként működik, amely kiemeli és kiegyensúlyozza az édességét. Tehát amikor legközelebb süteményt készítesz ne hagyd ki belőle a csipetnyi sót.

18. Hideg vagy olvasztott vajat használsz szobahőmérsékletű helyett

Ha egy recept szobahőmérsékletű vajat kér, akkor a vaj ne legyen hideg, se folyékony, hanem szobahőmérsékletű. Ennek az az oka, hogy a vajnak még szilárdnak, de elég lágynak kell lennie ahhoz, hogy jól lehessen a cukorral krémesíteni. Ha nincs türelmed vagy időd, hogy sütés előtt néhány órával kivedd a hűtőből a vajat, melegíts fel egy tálat és borítsd a vajra ügyelve arra, hogy a vaj és a tál ne érjen egymáshoz. Várj néhány percet, míg a vaj elég puha lesz és már dolgozhatsz is vele.

 

19. Grillezéskor a rácsokat olajozod ahelyett, hogy azt olajoznád, amit éppen sütsz

A közhiedelemmel ellentétben a rácsok olajozása nem akadályozza meg az étel rátapadását a grillre, sőt az olaj füstölni kezd és elszenesedik, ami kellemetlen utóízt adhat az ételnek. A megoldás? Mindig a sütni kívánt húst, zöldséget kend át olajjal, soha ne a grillrácsokat!

20. Nem pirítod meg az ételbe szánt olajos magvakat

Kis lépés, néhány perces feladat, mégis hihetetlenül sokat tesz hozzá a végeredményhez. Öntöttvas serpenyőben vagy tepsiben a sütőben mindössze 15 perc alatt megpiríthatod a dióféléket, és a kész étel íze mélyebb, zamatosabb lesz.

+ 1 Mártást adsz a tésztához ahelyett, hogy hozzáadnád a tésztát a szószhoz

Ízét és állagát tekintve is jobb, ha az al dente tésztát a fortyogó szószhoz adod és elkevered, mintha az üres tésztát tennéd tányérra és arra kanalaznád a szószt. Így ugyanis a tészta és a szósz sokkal jobban egyesül, az ízek pedig jobban érvényesülnek.

praktikus rovatból Ezek is érdekelhetnek még:

Ezek is érdekelhetnek