Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tökéletes helyettesítő, ha elfogyott otthon a tojás

default user icon
MME
Biztosan te is jártál már úgy, hogy sütés-főzés közben vetted észre: nincs otthon annyi tojás, mint amennyire szükséged lenne. Tojás nélkül nem tapad össze a fasírt, a palacsinta sem lesz az igazi, a szülinapi tortáról nem is beszélve… Mit lehet ilyenkor tenni? Irány a legközelebbi bolt! De ha nincs kedved útra kelni, próbáld ki az alábbi egyszerű, hatékony tojáspótlók egyikét. 

Gyümölcspüré

Almaszósz, tört banán, érett avokádó vagy sütőtökpüré – mind jó választás. A tojás helyett gyümölcspürével készült sütemények nedvesek és tartalmasak lesznek, de azt azért vedd figyelembe, hogy a gyümölcsök íze erőteljes lehet. Ha semlegesebb ízű helyettesítőt keresel, az almaszósz és a sütőtök a legjobb választás. Alapszabály, hogy a gyümölcspüré cukrozatlan legyen és egy tojáshoz számolj 1/4 csészényi pürét. Ez a helyettesítés kevert süteményekben, kenyerekben működik leginkább.

Őrölt chia- vagy lenmag

Ha van otthon ezen ómega-3 zsírsavban gazdag magvak bármelyike, használhatod őket tojás helyett. Őröld meg a magokat, majd 1 evőkanálnyit keverj el 3 evőkanál vízzel úgy, hogy sűrű masszát kapj. Ez a mennyiség helyettesít 1 tojást. A chia és a len egyaránt diós ízt és sűrű, nehéz textúrát kölcsönöz a pékáruknak. Jó választás kenyerekhez, palacsintához, gofrihoz, muffinhoz és húsételekhez is.

Selyemtofu

A selyemtofu semleges ízű, magas víztartalmú, így könnyebb és krémesebb állagú. Ennek ellenére sűrűbb textúrát ad a süteményeknek, így a kissé töményebb desszertekben jó tojáshelyettesítő, például brownie készítésénél. Helyettesíts minden tojást 1/4 csésze pürésített tofuval.

Szódabikarbóna ecettel

Íme egy lehetőség, amelyet könnyű, légies desszertekhez használhatsz. Egyszerűen keverj el 1 teáskanál szódabikarbónát 1 evőkanál ecettel 1 tojás helyettesítéséhez. Az így létrejövő kémiai reakció szén-dioxidot és vizet termel, ezért a sütemény könnyű és levegős lesz.

Hüvelyesek főzővize

„Víz a babokból" – azaz a különféle hüvelyesek főzővize leszűrve. Nagyszerű helyettesítője a tojásfehérjének, ezért is egyre elterjedtebb alapanyag a vegán étrendben. Általában a konzervhüvelyesek, azon belül is a csicseriborsó leszűrése után hátramaradt folyadék használható jól. Habcsók, macaron készítésekor tökéletes: 3 evőkanál helyettesít 1 tojást.

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss