Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bulizni indulsz? Ezekkel az ételekkel megelőzheted a másnaposságot

default user icon
MME
Az, hogy mit eszünk-iszunk bulizás előtt, nagyban befolyásolhatja, hogyan ébredünk majd másnap reggel.

A megfelelő ételek kiválasztásával csökkenthetők az alkohol okozta káros hatások, és kedvezően befolyásolható a másnapi közérzet. Íme a legjobb ételek, amikkel érdemes „megágyazni” a koktéloknak, boroknak.

Tojás

A tojás rendkívül tápláló és laktató, egy kb. 60 grammos tojásban 7 gramm fehérje van. Ha fehérjében gazdag ételeket, például tojást eszünk az alkoholfogyasztás előtt, azzal lassíthatjuk a gyomor kiürülését és késleltethetjük az alkohol felszívódását. Ráadásul a fehérjének köszönhetően tovább érezzük jóllakottnak magunkat, így csökkenthetjük az alkohol kiváltotta falásrohamokat az éjszaka folyamán.

(Kutatások ugyanis kimutatták, hogy az alkohol csökkenti a gátlásokat, fokozza az étvágyat, tehát enyhén illuminált állapotban nem fogunk nemet mondani egy laktató ételre...) A tojást fogyaszthatjuk rántva, főzve vagy zöldségekkel, sajttal felturbózva omlettként.

Zab

A zab kiváló rost- és fehérjeforrás, mindkettő támogatja a teltségérzetet és enyhíti az alkohol hatásait. Már egy adag (kb. 80 gramm) zab csaknem 10 gramm fehérjét és 8 gramm rostot, valamint rengeteg vasat, B6-vitamint és kalciumot tartalmaz. Kiváló tápértéke mellett számos humán- és állatkísérlet kimutatta, hogy a zab jótékonyan hat a májműködésre. Nemcsak pehelyként fogyaszthatjuk: süthetjük pékárukba, készíthetünk belőle granolát, müzliszeletet, adhatjuk turmixokhoz. Zablisztből tökéletes ivás előtti snackek süthetők.

Banán

Egy átlagos méretű banán 4 gramm rostot tartalmaz, és szuperül lassítja az alkohol felszívódását. Ráadásul magas a káliumtartalma, ami megakadályozhatja az alkoholfogyasztással összefüggő elektrolit-egyensúlyzavarokat. Mivel közel 75%-ban víz, a banán segíthet a hidratáltság megőrzésében is. A banán önmagában is egészséges nassolnivaló, de mogyoróvajjal is megkenhető, vagy turmixokhoz, gyümölcssalátákhoz, zabpehelyhez vagy joghurthoz adható, hogy erőteljes csemege legyen.

Lazac

A lazac az omega-3 zsírsavak egyik legjobb forrása, amelyek segíthetnek csökkenteni az alkohol káros hatásait. A lazac emellett magas fehérjetartalmú, egy 115 grammos szelet kb. 22 grammot tartalmaz, ami lassíthatja az alkohol felszívódását. A lazac elkészítésének egyik legegyszerűbb módja a hirtelen sütés: tegyük a lazacot egy serpenyőbe bőrrel lefelé, ízesítsük sóval, borssal és pár perc alatt süssük mindkét oldalát aranybarnára. Fogyasszuk barna rizzsel, vagy zöldségekkel.

Görög joghurt

A fehérje, zsír és szénhidrát tökéletes egyensúlyát kínáló cukrozatlan görög joghurt az egyik legjobb étel, amelyet egy éjszakai ivás előtt elfogyaszthatunk. A fehérjetartalom különösen fontos, mivel minimálisra csökkentheti az alkohol káros hatását azáltal, hogy lassítja annak felszívódását, ráadásul mivel telít, megelőzi a sóvárgást és a hajnali falásrohamokat. Együk a natúr görög joghurtot bogyós gyümölcsökkel, diófélékkel – tökéletes, laktató uzsonna egy bulis éjszaka előtt.

Chia puding

A chia mag kiváló rost- és fehérjeforrás, valamint olyan fontos mikrotápanyagok találhatók benne, mint a mangán, a magnézium, a foszfor és a kalcium. Magas rosttartalma révén késleltetheti a gyomor kiürülését és lassíthatja az alkohol felszívódását a véráramban. Ezenkívül a chia mag gazdag antioxidánsokban, például rozmarinsavban, galluszsavban és kávésavban, amelyek mindegyike megakadályozza a sejtkárosodást és védi a májat.

A chia puding könnyen elkészíthető: keverjünk össze 3 evőkanál chia magot 2,5 dl tejjel (vagy növényi tejjel) és hagyjuk, hogy a magok megduzzadjanak. Fogyaszthatjuk gyümölcsökkel, diófélékkel, fahéjjal, édesíthetjük mézzel vagy más, természetes édesítőszerrel.

Bogyós gyümölcsök

Az olyan gyümölcsök, mint az eper, a szeder és az áfonya tele vannak létfontosságú tápanyagokkal, beleértve a rostokat, a mangánt, valamint a C- és K-vitamint. Mivel vízben gazdagok, segítenek hidratáltnak maradni, így minimálisra csökkentve az alkohol dehidratáló hatását. Sőt, az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása megvédheti sejtjeinket az alkohol okozta károsodástól. Együk a bogyós gyümölcsöket snack-ként egy marék mandulával, vagy adjuk turmixokhoz, gyümölcssalátákhoz.

Spárga

Amellett, hogy számos fontos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a spárga javítja a májfunkciót.  Nagyszerű forrása az olyan antioxidánsoknak, mint a ferulinsav, kempferol, kvercetin, rutin és izorhamnetin, amelyek megakadályozzák a túlzott alkoholfogyasztás által okozott sejtkárosodást. Könnyű körethez csepegtessünk a spárgára olívaolajat, ízesítsük sóval, borssal és süssük 10-15 percig 220 fokon.

Grépfrút

Rostokban, A- és C-vitaminban gazdag gyümölcs. Tartalmaz naringenint és naringint is, két olyan antioxidáns vegyületet, amelyekről kimutatták, hogy segítenek megelőzni a májkárosodást és védik a májat. Támogatja a méregtelenítési folyamatokat. Vágjuk gerezdekre a grépfrútot, sózzuk vagy cukrozzuk meg és fogyasszuk tízóraira, uzsonnára. (Ne feledjük, hogy a grépfrút kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, ezért mindenképpen egyeztessünk háziorvosunkkal, ha valamilyen gyógyszert szedünk!)

Dinnye

A sárga- és a görögdinnye is magas víztartalmú, így segítenek megőrizni a hidratáltságot. Fogyasztásukkal pótolhatjuk a túlzott alkoholfogyasztás következtében kimerülő elektrolit-készületünket. A dinnyéket hűtsük be, vágjuk kockákra. Fogyasszuk önmagában vagy sonkával a frissítő, hidratáló falatkákat.

Avokádó

A szív egészségét óvó egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag avokádó az egyik legjobb étel, amelyet alkoholfogyasztás előtt fogyaszthatunk. Ennek az az oka, hogy a zsír emésztése sokkal tovább tart, mint a fehérjéé vagy a szénhidráté, ami lassíthatja az alkohol felszívódását a véráramba.
Ráadásul az avokádó magas káliumtartalommal segíti az elektrolitok egyensúlyát: mindössze fél avokádó biztosítja a napi káliumszükséglet 7%-át. Kenhetjük pirítósra, adhatjuk salátákhoz.

Quinoa

A quinoa fehérjében, rostban és számos alapvető mikrotápanyagban gazdag teljes kiőrlésű gabona. Különösen magas a magnézium- és a káliumtartalma, ez a két ásványi anyag pedig segíthet minimalizálni az alkoholfogyasztás okozta elektrolit-egyensúlyzavarokat. Kiváló antioxidánsforrás is. A quinoa könnyen felhasználható különféle ételekhez: hozzáadhatjuk házi granola-szeletekhez, süteményekhez, de ehetjük zöldségekkel, vagy fogyaszthatjuk köretként húsokhoz is.

Cékla

A cékla a szuperélelmiszerek közé tartozik, élénk színének és magas antioxidáns tartalmának köszönhetően. Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a céklalé védőhatást fejt ki a májsejtekre, 38%-kal csökkentve az indukált sejtkárosodást. A céklát főzhetjük, párolhatjuk, süthetjük vagy grillezhetjük; de készíthetünk belőle mártogatóst, levest, salátát is.

Édesburgonya

Az édesburgonya nemcsak nagyszerű káliumforrás, amely segít egyensúlyban tartani az elektrolitszintet alkoholfogyasztás közben, hanem magas összetett szénhidráttartalma miatt csökkentheti az alkohol szervezetre gyakorolt káros hatásait.

A főtt édesburgonya fogyasztása minimálisra csökkentheti a vércukorszint kiugrását, ami potenciálisan csökkentheti az éhségérzetet és megakadályozhatja az ivás kiváltotta evéskényszert. Buli előtt a vacsorához együnk édesburgonyát köretként: vágjuk szeletekre, keverjük el kevés olívaolajjal és fűszerekkel és süssük 20-25 percig 220 fokon.

Olajos magkeverék

Bulizós napon kötelező rágcsa! A diófélékben és magvakban, például a mandulában, a dióban, valamint a tök- és lenmagban magas a rost- és fehérjetartalom, ami lassíthatja a gyomor kiürülését, így csökkentve az alkohol káros hatásait. Ráadásul nagyszerű magnézium-, kálium- és kalciumforrások, amelyek mindegyike segíthet megelőzni az ivás okozta elektrolitzavarokat.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss