Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz habkönnyű, magas és szellős a piskóta: íme a tökéletes recept

default user icon
MME
Rengeteg sütemény, torta, pohárdesszert alapja a piskóta, amely csak akkor jó, ha könnyű és szellős, nem pedig tömör és "fojtós". Mi most megmutatjuk, hogyan lesz tökéletes, tippekkel, praktikákkal és recepttel segítünk.

A legegyszerűbb süteménynek mondják, mert mindig minden van hozzá otthon, még a legegyszerűbb háztartásban is. Tojás, liszt, cukor. Ennyi. A piskótát, ezt a sokféle süteményhez használható alaptésztát mindenki szereti, és bár egyszerűnek tűnik a készítése, van néhány buktató. 

A piskótasütés alapszabályai

1. Piskótakészítésnél fontos, hogy a tojásszétválasztás hibátlanul történjen, és egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert különben nem tudjuk kihabosítani.

2. A tojásfehérjét a cukorral verjük fel, azonban nem szabad túl keményre verni, csak tejföl sűrűségűre. Akkor jó, ha van már tartása, de azért még egy kicsit képlékeny. Ha túl keményre verjük a tojáshabot, a légbuborékok sülés közben kipukkadnak, és összeesik a tészta.

3. A keverés technikája is fontos a piskótatésztánál: a szilikonspatulát függőlegesen a tálba állítjuk, és alulról felfelé elkezdjük keverni, miközben folyamatosan forgatjuk a tálat.

4. A lisztet mindenképp szitáljuk a tésztába, ugyanis így is levegőt dolgozunk a tésztába, amitől könnyű állaga lesz.

5. Ne vajazzuk ki a tortaformát vagy a tortakarikát, ugyanis ha kivajazzuk, a tészta lecsúszik a karika faláról, nem tud megkapaszkodni, így azt érjük el vele, hogy a közepe púpos lesz, a széle pedig lapos.

6. Sütés előtt a nyers tésztát húzogassuk ki a tortakarika széléig, így sülés közben a a közepe fel fog jönni, és szépen kiegyenlítődik a piskóta.

A TÖKÉLETES PISKÓTA

Hozzávalók:
6 db tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt

Elkészítése:

1. A tökéletes piskóta elkészítéséhez a sütőt előmelegítjük 160 fokra. Egy 24 cm átmérőjű sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.

2. A tojásokat szétválasztjuk, és a tojások sárgáját kézi robotgéppel habosra keverjük. A tojásfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk. A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatulával. Apránként, óvatos mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet.

3. A spatulával a sütőkarikába szedjük, és a tésztát felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának. Ezután 160 fokon alsó-felső sütésen 40 perc alatt készre sütjük.

4. A sütőből kivéve egyből a sütőpapírral borított forró tepsire borítjuk fejjel lefelé. Ha teljesen kihűlt, kivágjuk a piskótát a karikából, és - ha tortát készítünk belőle - 3 részre vágjuk. 

Tipp: A piskótát ízesíthetjük kakaóval, fahéjjal, megszórhatjuk gyümölcsökkel, mindent visz a meggyes piskóta, de persze barackkal, szilvával is tökéletes. A kisült piskótát kínálhatjuk sodókkal, csokiszósszal, de lehet mindenféle torta alapja is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss