Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a filléres házi savanyúság igazi egészségbomba – és pár perc alatt kész!

default user icon
MME
A hagymafélék a legegészségesebbek közé tartoznak az őszi-téli zöldségeink repertoárjában: támogatják az immunrendszer működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, és kifejezetten alkalmasak a felsőlégúti problémák kezelésére. Fogyasszunk belőlük minél többet - akár egy ilyen egyszerűen elkészíthető savanyúságnak formájában is!

A hideg beköszöntével megéri minél több egészséges élelmiszert, ételt beépíteni a táplálkozásunkba. Ilyenkor a gyakori megfázásos és légúti betegségekkel szemben a megfelelő szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával is védekezhetünk. A hagymafélék például a legjobbak közé tartoznak az őszi-téli zöldségek közül: támogatják az immunrendszer működését, erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, és kifejezetten alkalmasak a felsőlégúti problémák kezelésére.

5 ok, hogy miért érdemes rendszeresen vöröshagymát fogyasztani

„A hagymafélék a hazai, tradicionális ételeink kötelező elemei. A bélflóra szempontjából igazán értékes anyagot, inulint tartalmaznak, de antioxidánsokban is gazdagok, így az immunrendszerünkre is pozitív hatást gyakorolnak.” – fogalmaz Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa.

1. Csökkenti a vércukorszintet

A vöröshagymában található króm bizonyítottan csökkenti az vércukorszintet, a glükózszintet, javítja a glükóztoleranciát, és segít csökkenteni a koleszterinszintet is. Jótékony hatással van továbbá a gyomor- a bélrendszer egészségére is. Egy fej vöröshagyma a felnőttek számára ajánlott napi króm bevitel 20 százalékát fedezi.

2. Magas antioxidáns tartalom

A vöröshagyma nagyon gazdag flavonoidokban, flavonoid típusú antioxidánsokban, amelyek megakadályozzák a sejtkárosodást, és olyan betegségek megelőzésében is jó szolgálatot tehetnek, mint a rák vagy a cukorbetegség.

3. Támogatja az immunrendszer optimális működését

A vöröshagyma bővelkedik prebiotikumokban, amelyek segítenek megőrizni az egészséges bélflórát, és így hozzájárulnak az immunrendszer optimális működéséhez.

4. Jót tesz a csontoknak

A vöröshagyma a csontok egészségét is javítja, rendszeres fogyasztása mérsékli a csontritkulást.

5. Gyulladáscsökkentő vitaminbomba

A vöröshagyma számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a C-vitamin, a kalcium, a foszfor, a kálium, a nátrium, a magnézium, a vas, a réz, a cink mellett megtalálható benne a B1-, a B2-, a B3-, a B5-, a B6-vitamin, valamint a folsav és a biotin is. Javítja a szív- és érrendszer egészséget, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású.

+1 tipp:

Ha nem merünk vöröshagymát enni, mert tartunk a kellemetlen szagától, akkor próbáljuk ki, hogy elrágunk egy friss petrezselyemszárat!

Egyszerű és gyors házi savanyúság recept Fülöp Lilitől

A hagymafélék családjába sorolható a vöröshagyma mellett a metélőhagyma, a zöldhagyma, a fehérhagyma, a lilahagyma, a salottahagyma, a fokhagyma és a póréhagyma is. Különbség köztük nem jó tulajdonságaikban, pozitív hatásaikban van, hanem formájukban és ízvilágukban.

A fokhagymának például jellegzetes erős íze és illata van,  ezért Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat dietetikusa, a kevésbé csípős íze miatt pont a lilahagymát választotta receptja alapjául.

Savanyított Lilahagyma

Hozzávalók:

  • 2 kisebb lilahagyma
  • 2 csésze ecet
  • 2 csésze víz
  • 1/3 csésze cukor
  • 2 evőkanál só

Elkészítése:

  1. Először vékonyra felszeleteljük a hagymát, aztán közepes lángon egy kisebb fazékban felhevítjük az ecetet, a vizet, a cukrot és a sót. Addig kevergetjük, amíg a cukor és a só teljesen fel nem oldódik (körülbelül 1 perc). Majd hagyjuk kicsit kihűlni a sóoldatot.
  2. Ezalatt tegyük egy üvegbe a felszeletelt hagymákat, és végül öntsük rá a kihűlt keveréket. Az üveget azután zárjuk le, hogy szobahőmérsékletűre hűlt, majd tegyük be a hűtőszekrénybe.
  3. Akkor lesz fogyasztható, ha a hagymák világos rózsaszínűek és puhák lesznek. Hűtőben így akár 2 hétig is eláll ez az egészséges és finom savanyúság, ami kitűnő húsok mellé, szendvicsekbe, de feldob egy isteni házi készítésű hamburgert is.
  4. Ha szeretjük a különlegességeket, akkor kombinálhatjuk a hagymafajtákat: a lilahagyma mellé tehetünk vöröshagymát, fehérhagymát, vagy éppen fokhagymát, de ízlés szerint zöldfűszerekkel is feldobhatjuk a savanyúságunkat. Ha a csípőset szeretjük, akkor kipróbálhatjuk a receptet egy kis chilivel is!

Ezek is érdekelhetnek

Friss