Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az időzítés a kulcs: Így pácold a húsokat és a zöldségeket!

default user icon
MME
A pác különleges aromát ad a grillezett húsoknak és zöldségeknek, de nem mindegy, mikor és milyen szószt használunk. Adunk néhány praktikus tippet az alkalmazásukhoz, hogy a szabadtéri sütögetés valóban maximális ízélményt nyújtson.

Mindenkinek van kedvenc házi szósza vagy páca, amivel ínycsiklandóvá teszi a grillezett ételeket. No de mikor vessük be a „titkos” összetevőt? Az időzítés kulcsfontosságú, ha ugyanis nem a megfelelő időpontban forgatjuk a fűszeres keverékbe vagy szószba a húsokat és a zöldségeket, ragacsos, égett lesz a végeredmény, és oda a grillélmény.

EBBEN A SZÓSZBAN LESZ TÖKÉLETES A GRILLEZETT CSIRKE

A pácolás folyamata egyaránt függ a grillezendő hús fajtájától és a kívánt eredménytől. Kezdjük a csirkével!

Gyakori hiba, hogy a csirkét sokan már a sütés előtt megkenik a szósszal, majd grillezés közben tovább locsolgatják vele. Ebben az esetben könnyen megégethetjük a húst. A tökéletes végeredményhez süssük lassan a csirkehúst, és a páccal csak a grillezés utolsó fázisában kenjük meg, így az nem fog ráégni. A pác felvitelekor figyeljünk arra, hogy csak annyi szósz kerüljön a húsra, amennyi éppen bevonja. A hússzeletnek először csak az egyik oldalát kenjük meg. Ezután süssük a húst 4-5 percig, majd fordítsuk meg, és kenjük meg a másik oldalát is.

Csirkéhez válasszunk sűrű szószt: barbecue-ban egyenlegesen átsül ez a húsfajta, és zamatos lesz a végeredmény.

EZZEL A PÁCOLÁSI TRÜKKEL A LEGÍZLETESEBB A STEAK

A csirkével ellentétben, ha marhaszeletet grillezünk, a pácot korán kell felvinni a húsra, hogy az együtt süljön vele. Éles késsel óvatosan vágjuk be több helyen a húst, majd alaposan kenjük meg a páccal – a bevágásoknak köszönhetően a pác átitatja a húst, ezáltal még finomabb lesz a steak. A bepácolt húst pihentessük néhány óráig, közben néhányszor megkenhetjük még némi szósszal.

Grillezéskor már nem szükséges locsolgatni a marhahúst. Ha megsült, vegyük le a grillről a hússzeleteket, kenjük meg ismét, és csomagoljuk őket alufóliába. Azután tegyük vissza a grillre egy rövid időre, és hagyjuk kicsit átforrósodni a húst. Végeredményként még ízletesebb steaket kapunk.

ERRE NAGYON FIGYELJÜNK, HA TARJÁT GRILLEZÜNK

A sertéshús grillezésénél a kulcsszó a mérték. Tegyük a csontos tarját a grillre, és hagyjuk, hogy átvegye a füstös ízt, és puhára süljön. Ezután vigyünk fel a hússzeletekre legfeljebb fél kávéscsészényi szószt – ennyi épp elegendő, hogy teljesen bevonja a húsokat –, és hagyjuk, hogy a felszínén kissé karamellizálódjon a szósz. Ügyeljünk rá, hogy ne égjen meg!

Ha cukros szósszal ízesítjük a tarját, fontos odafigyelni a sütési hőmérsékletre. Az édes szósz ugyanis ragadóssá válhat grillezés közben, vagy akár meg is éghet. Ha gazdagabb ízt szeretnénk elérni, a sütés utolsó szakaszában vigyük fel a szószt a hússzeletre, nem sokkal azelőtt, hogy levennénk a grillről. A szószt kissé elő is melegíthetjük, így könnyebb lesz egymás után több vékony réteget is felvinni a tarjára.

ILYEN PÁCBAN BIZTOSAN NEM ÉG MEG A ZÖLDSÉG

Ha már szabadtéren sütögetünk, grillezzünk a hús mellett zöldségeket is! A zöldségeket nem kell hosszabb ideig pácolni, elegendő néhány perccel a grillezés előtt átforgatni őket a fűszeres keverékben. Ügyeljünk rá, hogy a zöldségeket pácolás után mindig előmelegített grillrácsra tegyük, így gyorsabban elkészülnek, és a nedvességtartalmukból sem veszítenek. A grillsütőt mindig kenjük meg vékonyan olajjal, hogy sütés közben ne ragadjanak rá a zöldségek. Hagyjuk alaposan megsülni egy-egy oldalukat, nem kell őket sűrűn átforgatni.

Jó tudni, hogy a boltban vásárolt barbecue-val és egyéb készen kapható, cukros mázzal bevont zöldségek grillezés közben megéghetnek. A magas cukortartalmú szószok helyett válasszunk inkább saját készítésű olaj- vagy ecetalapú pácokat, amelyek finom ízt adnak a zöldségeknek, de nem égetik meg őket.

TOVÁBBI TIPPEK A HÚSOK PÁCOLÁSHOZ

1. Dörzsöljünk kiegészítő fűszert a húsba grillezés előtt

Még különlegesebb lesz az ízélmény, ha a grillezés előtt tetszőleges fűszerrel enyhén bedörzsöljük a hússzeleteket. Ha a választott fűszer jól passzol a páchoz, a grillparti vendégei biztosan elkérik a receptet.

2. A pácolási időt igazítsuk a hús típusához

A zsenge és jó minőségű húsokat maximum két órát hagyjuk a pácban, viszont a szálas, vastag hússzeleteket legalább hat órát érdemes pácolni. Még jobb, ha egy éjjelre betesszük a hűtőszekrénybe.

3. Hígítsuk fel a szószt!

Ha cukros szószt választunk például a tarjához, sem égett, sem ragacsos nem lesz a végeredmény, ha vízzel kissé felhígítjuk a pácot. Így csak vékony rétegben tudjuk felvinni a pácot, ezáltal az egyenletesen sül rá a húsra.

4. Grillezzünk lassan, alacsonyabb hőfokon

Ha a grill mellett állva nem akarunk egyfolytában azon aggódni, hogy megég-e a szósz, akkor süssük a húst alacsonyabb hőfokon, hosszabb ideig. Ezzel a módszerrel kisebb eséllyel ég meg az étel, persze ebben az esetben sem ajánlott hosszabb ideig őrizetlenül hagyni a grillsütőt.

Ezek is érdekelhetnek

Friss