Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Erre az 5 dologra figyelj, ha nyaralni indulsz!

default user icon
MME
Függetlenül attól, hogy hol töltöd a nyári szabadságod, az utazás megtervezése komoly logisztikát igényel. Különösen igaz ez, ha diétázol vagy speciális étrendet követsz. Hogy az utazással járó stresszt a minimálisra csökkentsd, fogadd meg a dietetikusok tanácsait!

Mindegy, hogy autóval, vonattal vagy repülővel vágsz neki a jól megérdemelt pihenésnek, az utazás kimerítő lehet. Ne hagyd, hogy a körülmények, a megtett hosszú kilométerek tönkretegyék a nyaralás örömét és izgalmát. A következő egyszerű tippek segíthetnek abban, hogy már az utazás is élmény legyen!

Hidratálj!

Biztosan te is tudod, hogy miért fontos a rendszeres folyadékfogyasztás. Az agy, a szív, az ízületek a bőr és gyakorlatilag az egész szervezetünk csak akkor működik tökéletesen, ha megfelelően hidratált. Hogy elkerüld a kiszáradást, vigyél magaddal újratölthető vizespalackot, és rendszeresen kortyolj belőle. Ez különösen fontos akkor, ha repülővel utazol, ahol a klíma miatt jóval alacsonyabb a páratartalom. Legjobb a víz, a natúr limonádé, kerüld a hozzáadott cukrot tartalmazó üdítőitalok és az alkohol fogyasztását. Szerencsére nyáron nagyon sok finom frissítő ital kapható.

Az utazás alatt is egyél zöldségeket, gyümölcsöket!

A benzinkutak, repülőterek ételkínálata… nos, nem a legjobb, bár kétségtelen, hogy az elmúlt években nagyon sokat javult a helyzet. A legtöbb helyen már kaphatóak előrecsomagolt friss zöldségek és gyümölcsök, sőt a legtöbb étterem kínálatában is megtalálhatók. Ha autóval utazol, készülj olyan harapnivalókkal, amelyek jól bírják az utazást: a zeller, a mogyoróvaj, a sárgarépa, az alma, a hummusz, a narancs vagy a szőlő tökéletes választás. A zöldségekből, gyümölcsökből sok értékes tápanyaghoz jutsz, energiával látnak el, sőt az immunrendszered is hálás lesz. Ráadásul a magas víztartalmúak a hidratációt is segítik.

Időnkét mozgasd át a tested!

Akár repülővel, akár autóval vagy vonattal utazol, a hosszú ülés elkerülhetetlen, aminek viszont rengeteg nemkívánatos mellékhatása van. A leggyakoribb a hátfájás, a fejfájás, az ízületi fájdalom – és bármilyen meglepő, a fáradtság is. Mindezeket elkerülheted, ha rendszeresen elvégzel néhány tornagyakorlatot, és amikor csak teheted, sétálgatsz. Ezenkívül az anyagcseréd is hálás lesz a mozgásért, így nem kell a mellékhelyiségben szenvedned, ha végre megérkezel a szállásra.

Használd az agyadat!

Ahhoz, hogy valóban jól érezd magad, fontos, hogy az elmédet is mozgásban tartsd. Olvass könyvet, újságot, játssz az útitársaiddal, vagy fejts keresztrejtvényt. Ilyenkor az okostelefonnal játszás is engedélyezett! Különösen jól döntesz, ha utazás közben leírod a gondolataidat, az élményeidet. Ezek segítik, hogy könnyebben teljen az idő, és így elkerülhető, hogy órákig szörfözz a közösségi média felületén.

Mondj nemet az alkoholra!

Fantasztikus érzés, hogy hosszú idő után végre elengedheted magad, és biztosan nagyon csábító, hogy egy (vagy több) itallal indítsd a vakációt. Bár alkalmanként el lehet csábulni, az utazás nem a legjobb alkalom erre. Az alkohol egyébként is dehidratál, de a repülés alatt még inkább fokozza a kiszáradás veszélyét. Ráadásul szinte biztos a másnaposság, és ki akarja fejfájással küzdve kezdeni a pihenést? Ünnepelj egy welcome itallal a szálláson, amikor megérkezel!

(Borítókép: Shutterstock)


Ezek is érdekelhetnek

Friss