Egy kétméteres langaléta mentette meg a finneket

Két sima és két kiélezett csata. Így jellemezhetjük a Finnországban zajló jégkorong-világbajnokság negyeddöntőit. Kanada után a házigazda is bravúros fordítással jutott tovább Svédország, illetve Szlovákia ellen, Csehország és az Egyesült Államok viszont könnyedén múlta felül Németországot, illetve Svájcot.

Magyar Nemzet
2022. 05. 26. 23:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország 3-0-s előnyben kezdte meg az utolsó húsz percet Kanadával szemben, mégis kiesett. Sőt, már két perc sem volt hátra a mérkőzésből, amikor háromkoronás együttes még mindig két góllal vezetett, a tengerentúliak azonban akkor sem adták fel. Dubois 58:07 percnél alakította 3-2-re az állást, Barzal kereken fél perc múlva egyenlített.

A svédeket annyira megviselte a fordulat, hogy a hosszabbításból egy perc sem telt el, de Batherson találat máris eldöntötte a párharcot Kanada javára.

Váratlanul a csoportkörben magabiztos finnek is nehéz helyzetbe kerültek. A szlovákok elhúztak 2-0-ra, de aztán jött minden idők egyik legfurcsább testalkatú hokisa, a már 36 éves Markko Anttila. A jégkorong-történetben persze voltak óriások, mint például a már visszavonult, 206 centi magas szlovák Zdeno Chara, de Anttila egyfelől nem bekk, hanem csatár, másfelől pedig olyan esetlenül mozog, mintha egy madárijesztőt kergetnének fel a jégre. A képességeit azonban hiba lenne kétségbe vonni. Már 2004-ben, csupán 18 évesen bemutatkozott a finn első osztályban, s noha draftolták, a tengerentúlra, az NHL-be nem jutott el, de az orosz bázisú KHL-ben jó néhány idényt lehúzott. S peresze olimpiai (2022) és világbajnok (2019) a finn válogatottal.

Anttila a világbajnokságon eddig egyszer sem talált be, most mindjárt kétszer. Íme, az egyenlítő találata:

– Szenzációs figura, igazi csapatember és mókamester. Valahogy mindig a fontos meccsekre kapja össze magát – dicsérte csapattársát Mikael Granlund, a finnek egyik legjobbja. 

A finnek tehát az olimpiai elődöntő után – akkor 2-0-ra nyertek – ismét legyőzték a szlovákokat és az elődöntőben az amerikaiakkal találkoznak. Az USA ugyanis nagyon könnyedén verte a csoportkörben veretlen, első helyezettként továbbjutott Svájcot 3-0-ra. Csakúgy, mint Csehország Németországot 4-1-re. Ismét bebizonyosodott, mit sem számítanak az előcsatározások, s vb igazából az egyenes kieséses szakasszal kezdődik.

Negyeddöntők:
Finnország–Szlovákia 4-2
Egyesült Államok–Svájc 3-0
Csehország–Németország 4-1
Kanada–Svédország 4-3, hosszabbítás után

A szombati elődöntők párosítása:
Finnország–Egyesült Államok
Kanada–Csehország

Borítókép: Markko Antillát, a szlovákok elleni meccs hősét ünneplik a finnek (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.