Szexbotrány a liberális bolgár kormányban

A Kiril Petkov miniszterelnök vezette bolgár delegáció kétnapos látogatást tett Olaszországban és a Vatikánban a Szent Testvérek, Cirill és Metód napja, a bolgár ábécé és a szláv írásbeliség napja alkalmából. Ebben az évben azonban kínos szerelmi botrány árnyékolta be az évente megrendezett hagyományos megemlékezést.

Magyar Nemzet
2022. 05. 27. 6:30
Bulgarian Prime Minister Kiril Petkov Visits The Centre For Support For Ukrainian Refugees In Varna
UKRAINE-CRISIS/BULGARIA Fotó: DENISLAV STOYCHEV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A botrányról egymástól független két hírforrás is beszámolt. Vasárnap a kormánygép felszállásra kész állapotban volt, a gépen tartózkodott Lena Boriszlavova kormányszóvivő is, aki a hírek szerint a delegációt vezető Kiril Petkov miniszterelnök szeretője. Öt perccel a felszállás előtt váratlanul beviharzott a miniszterelnök kanadai származású felesége, akit érdekes módon Aszen Vaszilev kormányfőhelyettes kísért a repülőgépig, de ő maga nem szállt fel.

Miután Linda Petkova felszállt a gépre, hangosan megkérte a férjét, hogy „takarítsa le” Boriszlavovát a gépről.

Válással fenyegetőzött, amennyiben férje nem távolítja el a kormányszóvivői posztról Lena Boriszlavovát. (Petkov és felesége Kanadában esküdött meg, ezért, amennyiben válásra kerülne sor, a kanadai törvények szerint a kormányfő bukhatja vagyonának kilencven százalékát.)

Zavaros helyzet alakult ki, mert nem volt tervbe véve, hogy a kormányfő felesége is részt vesz a római utazáson.

Szemtanúk szerint a kormányszóvivő nem bírta elviselni a helyzetet és elvörösödve, kócosan, megszégyenítve arra utasította a repülőgép személyzetét, nyissák ki a gép ajtaját, hogy leszállhasson.

Ezután a repülőtéren leiratkozott az utaslistáról és néhány napig eltűnt a nyilvánosság elől: hétfőn nem jelent meg a munkahelyén, az államfő keddi fogadásán sem vett részt. Azóta Petkov kárpótolta a kormányszóvivőjét, mert a május 22–26. között megrendezett davosi Világgazdasági Fórumra magával vitte külpolitikai tanácsadójával együtt.

A kisebbik koalíciós párt elnöke, Szlavi Trifonov a közösségi oldalán tett bejegyzésében gúnyosan megjegyezte: Boriszlavova minden útjára elkíséri a miniszterelnököt, döntéseket hoz, sőt sokszor ő maga vezeti a kormányfői tárgyalásokat.

A pletykákat erősítette, hogy idén januárban Kiril Petkov és Lena Boriszlavova állítólagos koronavírus-fertőzésük okán több napra közösen karanténbe vonultak a Lozenec kormányrezidencián luxuskörülmények között.

A legnépszerűbb bolgár hírportál, a Pik pedig már régóta cikkezik a bolgár miniszterelnöki hivatalban zajló rendszeres esti orgiákról, amelyeken kulcsfontosságú politikai szereplők, köztük a harvardi duó, Kiril Petkov és Aszen Vaszilev kormányfőhelyettes, illetve Lena Boriszlavova is részt vesznek.

A kormányhivatal épületében ilyenkor drága ételeket, alkoholt, valamint „speciális szereket” rendelnek. A hivatal videófelvételei szerint ezeken a partikon prostituáltak is részt vesznek. A Pik szerint a biztonságiakat megfenyegették, nehogy eljárjon a szájuk. – Ez nem minisztertanács, hanem egy kupleráj, egyszer ki fog derülni a kegyetlen igazság, és akkor valakinek fizetnie kell érte – írja a hírportál.

A Pik annak is utánajárt, mi lehet az oka annak, hogy Aszen Vaszilev a repülőgépig kísérte Petkov feleségét, de ő maga nem szállt fel a gépre, pedig az ő neve is szerepelt a delegáció listáján. Jól értesült források szerint Kiril Petkov öt hónapja tartó kormányzása olyan botrányos, hogy a politikai háttérhatalom Petkovot Vaszilevre akarja cserélni.

Vaszilev állítólag bizalmas beszélgetések során többször is kijelentette: nem sokáig kíván másodhegedűs lenni.

Azonban Vaszilev szerelmi élete sem makulátlan, a fent említett orgiákon kívül egy másik ügy is rontja hírnevét: egy éve az ügyvivő kormány pénzügyminisztereként nevezte ki az adóhatóságok élére kedvencét, az adócsalással is vádolt Rumen Szpecov testépítőt.

Bulgáriai elemzések felvetik: vajon mit fog szólni az Európai Parlament liberális frakciója, az Újítsuk meg Európát, ahová a Folytatjuk a Változást nevű kormánypárt beadta felvételi kérelmét? A liberálisoknak jól jönne egy olyan párt, amely miniszterelnököt ad, de hogyan fogja megmagyarázni az újabb és újabb korrupciós, illetve szexuális botrányokat, amelyek beárnyékolják működését?

Borítókép: Lena Boriszlavova kormányszóvivő 2022 márciusában. (Fotó: AFP/Denislav Stoychev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.