Félnek az omikron új variánsaitól Európában

Az esetszámok növekedése alapján új járványhullámra kell számítani kontinensünkön.

2022. 06. 26. 7:03
null
Amszterdam, 2022. június 21. Bejelentkezésre váró utasok sorakoznak az amszterdami Schiphol repülõtéren 2022. június 21-én. A repülõtér vezetése közölte, hogy kénytelen csökkenteni az induló járatok számát a nyári szezonban, mert a személyzet hiánya miatt nem tud megbirkózni a nagy utasforgalommal, mivel a koronavírus-járvány enyhülése miatt sok ezer család most utazna elõször külföldre. A reptéren kialakult fennakadás napi szinten több ezer utast érint. MTI/AP/Peter Dejong Fotó: Peter Dejong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában ismét emelkedni kezdett a koronavírus-fertőzöttek száma, ami egészségügyi szakértők szerint arra vezethető vissza, hogy kezdenek elterjedni a fertőzőbb BA.4 és BA.5 vírusvariánsok. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) múlt héten figyelmeztetett: az új változatok lesznek a dominánsak a kontinensen.

A BA.5 alvariáns fokozatosan kiszorítja az omikron korábbi alvariánsait, és állítólag veszélyesebb is, az ECDC szerint aggodalomra okot adó kórokozó.

Egyes tanulmányok szerint a BA.4 és a BA.5 is könnyebben kerüli meg az immunrendszert, a korábbi fertőzöttség és a vakcinák kevésbé nyújtanak védelmet ellenük. Vagyis: komolyabb megbetegedést és több halálesetet okozhatnak – figyelmeztet a hivatal.

Téves lenne azt gondolni, hogy a pandémiának vége

 – hívta fel a figyelmet Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója is, mondván: az új variánsok veszélye továbbra is valós fenyegetés. Kitűnik az európai országok között Portugália, ahol az új fertőzöttek mintegy 87 százaléka május végére a BA.5 jelű alvariánssal fertőződött meg, az április közepi adatokhoz képest pedig megnégyszereződtek az esetszámok. Volt olyan nap, amikor naponta 35 ezren fertőződtek meg, ez a szám mostanra 12-13 ezerre csökkent.

Aggasztó, hogy Portugália lakosságának 87 százalékos átoltottsága ellenére a kórházi kezelésre szoruló páciensek száma megközelíti a kétezret

 – hasonló számot az omikron megjelenése idején, januárban rögzítettek a hatóságok. A tízmillió lakosú országban szinte minden járványügyi intézkedést feloldottak, a maszkviselési kötelezettséget egyedül a tömegközlekedési eszközökön, illetve a kórházakban és az idősotthonokban tartották meg.

Növekednek az esetszámok Franciaországban is: kedden közel százezer új fertőzöttet azonosítottak, míg május végén 20-30 ezer volt ez a szám. Itt még nem terjedt el annyira a BA.5 variáns: a június 6-i héten az esetek 24 százalékában fedezték fel.

Az új alvariánsok 10-15 százalékkal fertőzőbbek, a járvány új lendületet kapott

 – nyilatkozta Benjamin Davido, a párizsi Raymond-Poincaré kórház orvosa. Szerinte a járványügyi korlátozások feloldása és az egyre csökkenő immunitás igazi fenyegetést jelent. Egy hét alatt 27 százalékkal nőtt a kórházi kezelésre szorulók, 17 százalékkal az intenzív osztályokra kerülők száma.

Emelkedik a fertőzöttek átlagos napi száma, és egyre többeket szállítanak kórházba a fertőzés súlyos tüneteivel Belgiumban is. Az új esetek száma megközelítette az ötezret csütörtökön, egy hónappal ezelőtt ezer-kétezer között mozgott. Csehországban már harmadik hete emelkedik a fertőzöttek száma. A legutóbbi hét napban 3300 esetről tudni, ami 1100-zal több, mint az előző hét napban – közölte pénteken a cseh egészségügyi minisztérium. Csütörtökön 120 beteget kezeltek kórházban, egy hete 112-t. A hatóságok a nyári járványhullámtól tartanak.

Borítókép: Bejelentkezésre váró utasok sorakoznak az amszterdami Schiphol repülőtéren 2022. június 21-én (Fotó: MTI/AP/Peter Dejong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.