Elzárták a meleg vizet egy németországi város több száz lakásában

A társasházat fenntartó szervezet takarékoskodásra, spórolásra hivatkozik a közleményében.

Munkatársunktól
2022. 07. 06. 21:31
Turning off or on running water in shower. Last or first drops splash from faucet. Water consumption, bill, saving, shortage and ecology concept. Dripping shower. Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Takarékossági okokból korlátozzák a melegvíz-ellátást a kelet-németországi Dippoldiswalde városában. Az intézkedés szerint a lakók csak bizonyos idősávokban juthatnak meleg vízhez: reggel 4 és 8 óra között, 11 és 13 óra között, valamint délután 5 óra és este 9 óra között. Éjszaka, valamint az idősávokon kívüli időszakokban kizárólag langyos víz folyik a csapból. A társasházat fenntartó szervezet továbbá arról is beszámolt, szeptemberig kikapcsolják a fűtést is.

Nem az albérlők bosszantásáról van szó, csupán alkalmazkodnunk kell: lehet, hogy jövőre ezeket az árakat már nem tudjuk kifizetni

– magyarázta Falk Kühn-Meisegeier, a társasházat fenntartó szervezet igazgatója.

Hozzátette: a gáz és a villamos energia ára tovább fog emelkedni, emiatt spórolni kell a télre. Szorgalmazta továbbá, hogy napelemek segítségével termeljenek áramot. Kühn-Meisegeier arról is beszámolt, a rezsiköltséget előre kell kifizetniük a szolgáltatóknak: tavaly ez az összeg százezer euró volt, idén viszont négyszázezer eurót várnak. Noha német hírportálok arról számoltak be, hogy az érintett lakók megértően fogadták a szervezet döntését, a közösségi médiában és a híroldalak hozzászólásai között egészen más vélemények olvashatók.

Bírálta az intézkedést többek közt a Német Albérlők Szövetsége (DMB), mondván: a meleg víz használatához mindenkinek joga van, és nem lehet korlátozni semmilyen mértékben sem.

Floritan Bau, a DMB szóvivője szerint a hozott intézkedésnek nincs jogalapja, továbbá egy lakásban szükség van a meleg vízre a nap 24 órájában. Mások szintén hasonló véleményeknek adtak hangot: sokan nehezményezték, hogy így a lakók nem dönthetnek szabadon arról, mikor zuhanyozzanak vagy mikor mosogassanak.

Borítókép: Illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.