Még gondolkodik az exelnök

Mivel sokan győzködik, gondolkodik rajta, hogy megpályázza-e az MSZP társelnöki székét, ugyanakkor ha a párt nem hajlandó radikális változásra, az a szocialisták végét jelentené, amitől viszont távol akarja magát tartani – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Mesterházy Attila. Az MSZP volt elnöke szerint pártjának vissza kellene térnie a hagyományos baloldali értékrendhez úgy, hogy közben határozottan kiáll a nemzeti érdekek érvényesítse mellett.

Bákonyi Ádám
2022. 08. 13. 6:58
MESTERHÁZY Attila
Budapest, 2020. november 3. Mesterházy Attila MSZP-s képviselő felszólal az ingatlanok közműcsatlakozásának elősegítését célzó egyes törvények módosításáról szóló javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 3-án. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan, köztük párttagok, szimpatizánsok, „az MSZP-ért aggódó” emberek is megkeresték Mesterházy Attilát, hogy induljon el a szocialisták szeptemberben kezdődő tisztújításán a férfi társelnöki posztért – erősítette meg a Magyar Nemzetnek az erről szóló híreket az érintett.

– Megtisztelő, hogy gondoltak rám, noha nem terveztem elnöki pályázatot beadni. A tisztújításig van még idő, így egyelőre gondolkodom a kérdésen 

– mondta kérdésünkre Mesterházy Attila. Ismert: lapunk számolt be először arról, hogy noha a párt tisztújító procedúrája heteken belül kezdődik, mindeddig senki, így az egyik esélyesként emlegetett szombathelyi polgármester, Nemény András sem jelentkezett be hivatalosan a tisztségre. Bár Hiller Istvánt is sokan szeretnék látni az MSZP régi-új vezetőjeként, ő továbbra is választmányi elnök akar maradni.

– Noha többször elmondtam már, hogy az MSZP-ben radikális változtatásra van szükség, egyébként el fog tűnni a politikai palettáról, a jelenlegi vezetés részéről nem látok erre készséget. A pártot nem lehet életben tartani, ha egység helyett tovább folytatódnak a belső, személyes viták, a kiszorítósdi – közölte Mesterházy, hangsúlyozva, hogy egy elnök csak akkor tud sikeres lenni, ha a pártelit és a tagság is egységesen felsorakozik mögé és a programja mögé, így a belső harcok helyett ténylegesen a választókkal lehet foglalkozni.

– Ha nem értik meg, hogy most az összezárásnak van az ideje, akkor ennek a történetnek vége. Ettől én viszont távol akarok maradni – jelentette ki Mesterházy.

Felvetésünkre, hogy milyen radikális változtatásokra gondol még, Mesterházy azt mondta: az MSZP-nek vissza kellene térnie a hagyományos baloldali értékrendhez, „ha úgy tetszik, a szabadság, egyenlőség, testvériség eszmerendszeréhez”. – Ezen belül pedig egy határozott nemzeti érdekérvényesítést tartanék fontosnak – hangoztatta. A volt elnök továbbá teljesen újjászervezné az MSZP kommunikációját, aminek szerinte „sokkal bátrabbá, láthatóbbá" kellene válnia, illetve sokkal több időt és energiát fektetne a pártszervezésbe, ami ugyan „nem túl látványos, ám annál fontosabb munka”.

– Noha az MSZP-nek korábban országos lefedettsége volt, mára szinte teljesen leépültek a vidéki szervezeteink, így sok más szövetségesünkhöz hasonlóan mi is beszorultunk a budapesti párt kategóriájába. A szocialistáknak mind a 106 körzetben erős jelenléttel kellene rendelkeznie 

– jelentette ki. 

Mesterházy Attila ugyanakkor nem értett egyet a társelnöki posztra bejelentkező, ám később mégis visszalépő Ujhelyi Istvánnal, aki megváltoztatta volna a szocialisták nevét és „kukába dobta volna” a szerinte „elhervadt szegfűt” is. – Nem adnék sem új nevet, sem új logót az MSZP-nek. A névváltoztatás egyet jelentene az út végével – közölte. Szerinte jelenleg a szavazóik, a tagság és a szimpatizánsaik is a szegfűhöz, illetve az MSZP névhez kötődnek, így ha ezekről a szimbólumokról is lemondanának, akkor még a most meglévő pár százalékos támogatottságukból is veszítenének. – Nem a homlokzatot kell átfesteni, hanem újjászervezni, talpra állítani és hatékonyabbá kell tenni a pártot. Ha ez sikerült, legfeljebb akkor lehet azon gondolkodni, hogy van-e értelme a névváltoztatásnak – vélekedett Mesterházy Attila.

Borítókép: Mesterházy Attila MSZP-s képviselő felszólal az ingatlanok közmű csatlakozásának elősegítését célzó egyes törvények módosításáról szóló javaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 3-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.