Teherautóval hordják a vizet egy franciaországi kisvárosba

A településen rendszeresen ellenőrzik, a háztartások betartják-e a vízfogyasztási korlátozást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 17. 14:49
null
Lux, 2022. augusztus 12. A Tille folyó teljesen kiszáradt medre a kelet-franciaországi Lux településen 2022. augusztus 9-én. Franciaországban 60 éve nem hullott ilyen kevés csapadék, mint idén. Európa országait az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya sújtja. MTI/AP/Nicholas Garriga Fotó: Nicholas Garriga

A településen rendszeresen ellenőrzik, a háztartások betartják-e a vízfogyasztási korlátozást.

Egy aszálytól sújtott dél-franciaországi kisvárosba, Seillans-ba már teherautóval hordják a vizet: a régi kőkutak és a források teljesen kiapadtak, a szigorúan korlátozott napi csapvízfogyasztást pedig csak így tudják biztosítani a Nizzától és Cannes-tól alig ötven kilométerre nyugatra fekvő településen. Miközben egész Európa, így Franciaország is szárazsággal és rekordmagas hőmérséklettel küzd, a festői kisváros lakóinak, akik korábban gondolkodás nélkül locsolták kertjüket, töltötték meg medencéiket és fürdőkádjaikat, most változtatniuk kell gondolkodásmódjukon és hozzáállásukon – hangsúlyozta René Hugot polgármester.

 

Ha látunk is felhőket hébe-hóba, víz nem esik belőlük: egy csepp eső sem esett mostanában. Kezdünk egy kicsit kétségbe esni, mert a helyzet egyáltalán nem rózsás, ezért mindenki csökkentette a vízfogyasztását

 

– magyarázta a városvezető egy kiszáradt szökőkút mellett.

A vízhasználat mértékét hetente ellenőrzik Seillans-ban, hogy minden háztartás betartja-e a fejenként napi 150 literes vízfogyasztási korlátozást. Aki nem így tesz, annak a vízhozam mennyiségét és sebességét korlátozó berendezést szerelnek fel a vízvezetékére – fejtette ki Eric Martel, a szomszédos Fayence várost és térségét ellátó vízközműcég vezetője. És ahhoz, hogy az ivóvíz egyáltalán elérje Seillans-t és a környező falvakat, teherautóval kell átszállítani azokról a területekről, ahol a természetes vízforrások hálózata még elég erős ahhoz, hogy vizet nyerjenek ki belőle. „Rendkívüli a helyzet – szögezte le Eric Martel, mivel tavaly ősz óta nagyon kevés eső esett a térségben. 

 

Tartunk a közelgő téltől és tavasztól. Ha akkor sem kapunk esőt, a helyzet drámaivá válik

 

– tette hozzá a vízügyi szakember.

Borítókép: A Tille folyó teljesen kiszáradt medre a kelet-franciaországi Lux településen 2022. augusztus 9-én (Fotó: MTI/AP/Nicholas Garriga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.