A német futball nagy válsága Magyarországra korlátozódik

Az elmúlt egy évben csak a mieinkkel nem bírt a német válogatott. Ez inkább Rossi dicsérete, mint Flick kritikája.

Szalay Attila (Lipcse)
2022. 09. 24. 13:32
SZALAI Ádám
Lipcse, 2022. szeptember 23. Magyar játékosok ünnepelnek Szalai Ádám gólja után a labdarúgó Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, az A divízió 3. csoportjában játszott Németország-Magyarország mérkõzésen a lipcsei Red Bull Arenában 2022. szeptember 23-án. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hansi, így nem fog működni” – üzente a legnagyobb német napilap, a Bild a német válogatott szövetségi kapitányának a Magyarország ellen elszenvedett pénteki 1-0-s vereség másnapján. Lipcsében Hans-Dieter Flick csapata megérdemelten kapott ki, mert gyengén játszott, a kapitány szerint az első félidőben egyenesen a leggyengébben, amióta ő vezeti az együttest. A helyi sajtó pedig már kongatja a vészharangokat két hónappal a katari világbajnokság kezdete előtt.

A német lapok is hajlamosak túlzásokba esni. A személyes kedvencem az volt, amikor a magyarok elleni meccset megelőző sajtótájékoztatón az egyik újságíró azzal traktálta Flicket, hogy Németországban minden harmadik vonat késik. Mindez azért volt szerinte lényeges, mert a német válogatott vonattal utazott a frankfurti edzőközpontból Lipcsébe, miután tavaly rengeteg kritikát kapott a szövetség a Stuttgart és Bázel közti 200 kilométeres távolság repülővel való, környezetszennyező leküzdése miatt.

Magam is vonattal utaztam Lipcsébe, többször is át kellett szállnom, de az összes járat a menetrend szerint, szinte percre pontosan érkezett.

Ettől még persze lehetnek gondok a német vasút működésével, de akkora baj valószínűleg nincsen, hogy arról a futballválogatott szövetségi kapitányának kellene sarkos véleményt formálnia, mert a csapata éppen vonatra ül. Valami hasonló a helyzet a német futball nagy válságával is.

FLICK, Hans-Dieter ; SZOBOSZLAI Dominik
Flick kissé tanácstalan volt a magyarok ellen Fotó: Illyés Tibor

Az ő szempontjukból a magyarok elleni hazai vereség természetesen tragédia. Tétmeccsen az 1954-es világbajnokság csoportköre, azaz Puskásék óta nem vertük meg őket. Tétmeccsen, német földön pedig soha korábban. Ugyanakkor német futballválságot kiáltani mégiscsak túlzásnak tűnik.

A Bayern Münchennel korábban mindent megnyert Flick tavaly augusztusban vette át a válogatott irányítását, azóta a pénteki volt a 14. meccse és a csapat első veresége. Tizennégyből egy fiaskó, még ha fájó is, elfogadható mutató.

Flick első nyolc mérkőzését megnyerte az együttes, igaz, papíron gyengébb ellenfelekkel szemben, aztán jöttek a nagyok. Hollandia, Anglia és Olaszország ellen a döntetlen normális eredmény, majd az olaszok elleni újabb találkozón az 5-2-es győzelem már igazi siker volt.

Ha a háttérbe tekintünk, azt látjuk, hogy a német U21-es csapat a legutóbbi három korosztályos Eb-n döntős volt, kettőt meg is nyert, tehát az utánpótlással sem lehetnek égbekiáltó gondok. Ha pedig a válogatott gerincét adó Bayern München szereplését vizsgáljuk, a Bundesligában ugyan botladozik a gárda, de a BL halálcsoportjában a Barcelonát és az Internazionalét legyőzve az első helyen áll. A „második vonalból” pedig a Frankfurt idén megnyerte az Európa-ligát.

Sok ország együtt tudna élni ilyen futballválsággal.

Lényegében a magyarok elleni két Nemzetek Ligája-meccs rondít bele a képbe. Júniusban a budapesti 1-1-gyel sem lehettek elégedettek, de a lipcsei pofonra nem voltak felkészülve. Flick ugyanakkor magára vállalta a felelősséget, elárulta, hogy új taktikai elemmel próbálkozott, ami az első félidőben egyáltalán nem működött. Szünet után váltottak, és akkor már voltak meleg helyzetek Gulácsi kapuja előtt is. De azt látni kell, hogy még ellenünk is kísérleteztek, mert nekik Katarra kell készen állniuk.

A válsághangulatot most elsősorban a magyar válogatott okozta Németországban. Ez pedig és a játékosok munkáját dicséri.

Borítókép: Jellemző kép a lipcsei meccsről, magyar öröm, német bánat (Fotó:)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.