Több mint hétszáz embert tartóztattak le az észak-iráni tüntetéseken

Az ENSZ főtitkára a túlzott erőalkalmazástól való tartózkodásra szólította fel a hatóságokat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 24. 17:35
null
Teherán, 2022. szeptember 20. Felgyújtott rendőrségi motorkerékpár ég az úttest közepén Teheránban 2022. szeptember 19-én. Az iráni fővárosban tüntetők vonultak utcára tiltakozásul annak a fiatal nőnek a halála miatt, aki az erkölcsrendészeti őrizetbevételt követően halt meg. A 22 éves Masa Aminit azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a muzulmán nők haját eltakaró kendőt, a hidzsábot. MTI/AP/ Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Irán északi részén több mint egy hete elkezdődött kormányellenes tüntetéseken már több mint hétszáz embert tartóztattak le a helyi rendőrség közlése szerint.

A tüntetéseket az váltotta ki, hogy szeptember 13-án meghalt egy őrizetbe vett fiatal kurd nő, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte a kötelező muzulmán kendőt. Halála újra felszította az indulatokat az országrészben a személyes szabadságjogok korlátozása, a nőkre vonatkozó szigorú öltözködési szabályok és a szankciók sújtotta gazdaság miatt.

Ahmad Vahídi iráni belügyminiszter közölte szombaton, hogy az igazságügyi orvos szakértői vizsgálat eredménye szerint a rendőrség nem hibáztatható az őrizetbe vett Mahsza Amini haláláért, a fiatal nőt nem verték meg és más módon sem sérült meg. Szívrohamot kapott – jelentette ki a miniszter az IRNA hírügynökség szerint.

A DPA hírügynökség jelentése szerint Amini apja határozottan elutasította a jelentést. Azt állítja, hogy lányának nem volt szívproblémája, így nem halhatott meg szívrohamban.

A demonstrációkon a Gilán tartományi rendőrség vezetőjének szombati tájékoztatása szerint 739 tüntetőt, köztük hatvan nőt vettek őrizetbe, tőlük fegyvereket, lőszert és robbanóanyagot is elkoboztak. A rendőrfőnök szerint a letartóztatott tüntetők több mint száz rendőr megsebesítéséért és közintézményekben okozott károkért felelősek.

A tüntetéseknek egyes források szerint 11, más adatok szerint már 50 halálos áldozata is van. António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak a szükségtelen és túlzott erőalkalmazástól a kormányellenes tüntetéseken.

Egy jogvédő szervezet által gyűjtött bizonyítékok szerint az iráni biztonsági erők szándékosan és jogellenesen éles lőszerrel lőttek a tüntetőkre.

Szombaton ismét többtucatnyi iraki és iráni kurd vonult fel az észak-iraki Erbilben. Az ENSZ helyi épülete előtt gyülekező demonstrálók Amini fényképét ábrázoló plakátokat tartottak fel, és Irán politikai és vallási vezetőjére, Ali Hamenei ajatollahra utalva azt kiabálták, hogy „Halál a diktátorra!”.

 

Borítókép: Felgyújtott rendőrségi motorkerékpár ég az úttest közepén Teheránban 2022. szeptember 19-én. Az iráni fővárosban tüntetők vonultak utcára tiltakozásul annak a fiatal nőnek a halála miatt, aki az erkölcsrendészeti őrizetbevételt követően halt meg (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.