Emelik a nők nyugdíjkorhatárát Svájcban

A kormány célja a következő tíz évre biztosítani a nyugdíjalap stabilitását.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 25. 20:35
A woman walks in Geneva on September 23, 2022 past electoral posters reading in French (L) 'Again on the shoulders of the women' and 'No to an insurance (AVS) that does not provide a decent living' ahead of a vote on a pension reform, scheduled for September 25, 2022. - On September 25, 2022 the Swiss will vote on a pension reform that would raise the retirement age for women from 64 to 65 years to bring it into line with that of men aiming to rebalance the finances of the pension system in the face of longer life expectancy and the retirement of the baby boom generation.  (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP) Fotó: Europress/AFP/Fabrice COFFRINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájcban vasárnap népszavazáson elfogadták a nők nyugdíjkorhatárának emelését a jelenlegi 64 évről 65 évre. Az előzetes eredmények szerint a voksolók 51 százaléka támogatta a nyugdíjalap stabilizálását szolgálni hivatott kezdeményezést.

Az általános forgalmi adó 7,7 százalékról 8,1 százalékra emelését, ami a nyugdíjak fedezetét hivatott biztosítani, a szavazópolgárok 56 százaléka támogatta.

A nyugdíjkorhatár emelésével a kormány célja a következő tíz évre biztosítani a nyugdíjalap stabilitását. Az intézkedést a demográfiai növekedés időszakában születettek nyugdíjba vonulása és a megnövekedett várható élettartam tette szükségessé.

A svájci baloldali pártok és a szakszervezetek is a nyugdíjkorhatár emelése ellen kampányoltak, azzal érvelve, hogy Svájcban előbb orvosolni kellene a nemek közti jövedelmi egyenlőtlenségeket. – Nem jó nap ez a nők számára Svájcban – mondta a nyugdíjkorhatár emelésének egyik ellenzője a svájci televízióban.

A nők nyugdíjkorhatárának emelését azonban olyan intézkedések kísérik, amelyek megkönnyítik az átállást: így a szabályozás csak 2024-ben lépne életbe, az 1961 és 1969 között született nők jobb feltételekkel korábban is nyugdíjba vonulhatnak, illetve állami támogatásban részesülnek, ha 65 éves korukig dolgoznak.

 

Borítókép: Népszavazási kampányplakátok Genfben. (Fotó: AFP/Fabrice COFFRINI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.