Változhatnak a veszélyhelyzet szabályai

A baloldal szerint végtelen hosszú lenne a veszélyhelyzet, pedig valójában Kocsis Máté javaslata szerint 180 napos időkorlátot vezetnének be.

Magyar Nemzet
2022. 09. 28. 13:56
KÖVÉR László; ORBÁN Viktor
Budapest, 2022. május 24. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond, miután ötödik kormányának tagjai esküt tettek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. Mögötte Kövér László házelnök. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek Kocsis Máté a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról szóló törvénynek a veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggő módosításáról.

A Fidesz frakcióvezetője által előterjesztett módosítás egyik újdonsága, hogy 2022. november 1-jétől a kormány a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható. 

Megjegyzendő, hogy ilyen időkorlát eddig nem létezett a veszélyhelyzet bevezetését illetően. Ezzel szemben a baloldalon azt állítják, hogy szerintük a javaslattal végtelen hosszúságú lenne a veszélyhelyzet. 

Az előterjesztés jelzi, hogy hasonló időkorlátot alkalmaznak a veszélyhelyzet meghosszabbítása tekintetében például Olaszországban, Lettországban és Finnországban. A javaslat sarkalatosnak minősül, elfogadásához az kell, hogy a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmada támogassa az indítványt.

 

Kocsis Máté emlékeztetett, hogy az alaptörvény kilencedik módosítása, ami a különleges jogrenddel – így a veszélyhelyzettel – kapcsolatos szabályokat koncepcionális jelleggel átalakítja, 2022. november 1-jén hatályba lép. 

 

Megjegyzendő, hogy az Országgyűlés idén májusban fogadta el az alaptörvény tizedik módosítását, amit Varga Judit igazságügyi miniszter kezdeményezett és a szabályozás rögzíti, hogy a kormány a jogkörét – a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan – kizárólag a veszélyhelyzet hatásainak megelőzése, illetve elhárítása céljából gyakorolhatja. Az akkor elfogadott módosítás tartalmazza azt is, hogy minden esetben meg kell valósulnia háborús cselekményeknek ahhoz, hogy a veszélyhelyzetet ki lehessen hirdetni.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.